Фальшиві ноти, гастролі в Росії та родичі в уряді Аксьонова. Що відомо про фіналістів Нацвідбору Євробачення-2019

Дар'я Тарасова
22 лютого, 2019 п'ятниця
17:41
Зміст

Цьогорічний фінал національного відбору Євробачення обіцяє бути цікавим

Цього року робити вибір у фіналі національного відбору складно як ніколи. Майже до всіх претендентів, які дійшли до вирішального етапу українського відбору, є багато запитань. Якщо не до їхньої пісні або виконання, то до громадянської позиції. 

Хтось із артистів, які змагаються за право представляти Україну в Ізраїлі, виступав та планує нові концерти в країні, яка вбиває українців. Хтось є її громадянином, що саме по собі не є вироком, однак у контексті міжнародного конкурсу, який сприймається як конкурс країн, змушує дивитись на цей факт по-іншому. Хтось має прекрасні студійні записи, які різко контрастують з живим виконанням. Тому, щоб Україна на конкурсі в Тель-Авіві не пояснювала, чому суперечить сама собі у питанні взаємин з Росією, українські глядачі та журі нацвідбору мають брати до уваги всі факти.

Віце-прем'єр-міністр та колишній міністр культури В'ячеслав Кириленко так висловився з цього приводу: "Якщо на Євробачення від України поїдуть ті, хто гастролює у Росії та ще й демонстративно збирається робити це і надалі, то краще взагалі туди нікому не їхати. Не треба буде витрачати час на пояснення, що насправді між Україною та РФ не дружба і гастролі, а агресія, анексія і окупація!" – написав він у своєму Twitter.

Утім за правилами українського національного відбору, рішення про те, хто представлятиме Україну на пісенному конкурсі, ухвалюють українські глядачі та члени журі. Тож саме від українців залежить, хто з виконавців поїде до Тель-Авіву.

Еспресо.TV розповідає, що відомо про фіналістів Нацвідбору Євробачення-2019.

Freedom jazz 

Дівчата з Freedom jazz – єдині з усіх фіналістів, хто отримав найвищий бал і від журі, і від глядачів. Під час виступу у другому півфіналі вони не отримали жодних зауважень від суддів, показавши яскраве, професійне шоу.

Такий виступ для жіночого мультиінструментального бенду, у складі якого 10 музиканток, не виняток. Freedom jazz кожного разу влаштовують на сцені міні-спектакль, у якому поєднуються вокал, різні музичні інструменти та акробатичні трюки.

У 2008 році талановитих дівчат зібрала разом хореограф та режисер Олена Коляденко. Вони виконують джаз та співають переважно кавери. Пісня "Cupidon" стала першою авторською композицією гурту. 

Оскільки за правилами Євробачення на сцені одночасно може бути не більше 6 осіб, дівчатам довелося виходити на сцену півфіналу неповним складом. Утім, це не завадило їм успішно виступити.

Попри те, що гурт існує вже 11 років і збирає зали в Європі та США, в Україні вони не дуже популярні. А в фіналі Нацвідбору, як показав досвід попередніх років, йде змагання не лише між артистами, а й між їхніми фан-спільнотами.

 

YUKO

Найбільшим відкриттям для багатьох глядачів першого півфіналу національного відбору стало громадянство вокалістки електро-фолк-гурту YUKO Юлії Юріної. У той час, коли деякі українські артисти фактично не полишають Росію, даючи концерт за концертом у країні-агресорі, співачка з українського дуету, маючи російське громадянство, 7 років тому переїхала в Україну. Як розповіла сама Юлія, вона нещодавно отримала посвідку на постійне проживання в Україні.

YUKO – не сольний проект Юлії Юріної. Це - дует, у складі якого і український мультиінструменталіст та саундпродюсер Стас Корольов. Особливістю гурту є поєднання українських народних текстів з електронною музикою. Народні пісні в експедиціях збирає сама Юлія. Пісня "GALYNA GULIALA", яку дует обрав для Євробачення, була віднайдена в експедиції Житомирщиною.

У півфіналі журі позитивно оцінили виконання наживо та поставили YUKO максимальний бал. Натомість від глядачів гурт отримав лише 5 балів. Оскільки за правилами Євробачення, на конкурсі заборонені цитати, а пісня YUKO містить народні тексти, Стас Корольов пояснив: "Ми не виконуємо цю пісню від початку до кінця так, як вона звучить в оригіналі. Ми зробили компоновку тексту. А компоновка є об'єктом авторського права". Тому пісня не порушує правил конкурсу.

Любов громадянки Росії Юлії Юріної до українського фольклору можна пояснити її місцем народження. Артистка народилась на Кубані, переважну частину населення якої складають етнічні українці. Крім того, російське громадянство не робить людину автоматично прибічником політики Путіна чи носієм "русского мира". В історії Євробачення - багато прикладів, коли за одну країну виступав громадянин іншої. Однак в ситуації, коли Росія продовжує збройну агресію проти України, подібний вибір артистів на міжнародний пісенний конкурс для світової спільноти може здатися нелогічним та суперечливим.

 

MARUV 

Наразі MARUV викликає найгарячіші обговорення серед глядачів Нацвідбору Євробачення. Одні засуджують її за надто відвертий виступ у першому півфіналі, інші називають його провокацією, яку так любить Європа. Хтось обурюється її концертами в Росії, а хтось закликає не зважати на це та голосувати за співачку в фіналі.

Утім, факт залишається фактом: серед усіх фіналістів цьогорічного Нацвідбору MARUV – головна гастролерка в Росії. Минулого року вона неодноразово виступала в країні-агресорі, а також анонсувала в Москві та Петербурзі сольні концерти цієї весни. На відміну від вокалістки YUKO, співачка MARUV Анна Корсун народилась на Дніпропетровщині, у місті Павлоград. Тож концертами в Росії не гребує з інших причин.

"Кожен обирає по-своєму, як нести мир. Хтось береться до зброї, а хтось – до музики. Це мій спосіб нести мир, надихати людей, створювати настрій", - зазначила Анна.

Попри це, під час першого півфіналу вона отримала найбільший бал від глядачів, та 6 балів від журі. Анна Корсун раніше співала у складі The Pringlez, а з 2018 року розпочала сольну кар'єру. Вона є доволі успішною співачкою, а її пісня "Drunk Groove", створена у співпраці з DJ Boosin, підкорила світові чарти та зібрала понад 87 млн переглядів на YouTube. 

До виконання пісні Siren Song у журі Нацвідбору питань не було, Анна отримала лише схвальні відгуки. Утім, влаштоване на сцені шоу багато глядачів назвали вульгарним. А члени журі порадили зробити його менш провокативним. 

 

Brunettes Shoot Blondes 

Хлопці з гурту Brunettes Shoot Blondes не вперше на Євробаченні. Чи стали вони цікавішими для аудиторії, можна судити з балів. В оцінюванні їхньої пісні журі та глядачі були солідарні, віддавши музикантам по 7 балів.

У 2014 році гурт вистрелив з піснею "Knock Knock", а точніше з відео, яке зібрало понад 9 млн переглядів на YouTube. За цей кліп Brunettes Shoot Blondes отримали нагороду на Berlin Music Video Awards за найкращу концепцію. А відео на пісню "Hips" принесло гурту престижну американську премію Los Angeles Film Awards.

Саме завдяки кліпам криворізький інді-рок-гурт з'являвся в заголовках Billboard, The Daily Mirror, USA Today, Rolling Stone Brasil. Однак настільки ж успішних пісень, як відео, у Brunettes Shoot Blondes не було.

Ключовим моментом номера для Євробачення-2019 знову стала не пісня. Найбільше уваги на сцені привертає рояль-трансформер. Це надзвичайний музичний інструмент, створеним хлопцями самостійно з 20 інших інструментів. В його основі - старий рояль ХІХ ст. Музиканти та інженери додали до нього маримбу, бубон, цимбали, кастаньєти, орган, скрипку, які створюють звуки в одному механізмі. 

Голосування журі та глядачів у фіналі покаже, чи вистачить цього для того, щоб отримати право представляти Україну в Тель-Авіві.

 

KAZKA

Гурт KAZKA для багатьох глядачів був найбільшим очікуванням другого півфіналу, а став найбільшим розчаруванням. Попри те, що музиканти отримали від журі 7 балів, глядачі поставили фаворитам другого півфіналу лише 5.

Минулий рік для тріо KAZKA став доволі плідним та успішним. Вони випустили свій перший альбом, а пісня  "Плакала" стала справжнім хітом, посівши 10-ту сходинку в світовому Shazam, потрапивши в топи чартів Болгарії, Молдови, Білорусі, Росії, Литви тощо. Такі результати творчої роботи дали музикантам можливість здобути сильну підтримку фанів ще до виступу у півфіналі. Однак виступ наживо розчарував багатьох.

У мережі навіть запустили флешмоб #NOKAZKA на знак протесту проти оцінок членів журі. Багато хто вважає, що гурт штучно протягують до фіналу. Чи зможуть музиканти довести, що отримали своє місце в фіналі заслужено, побачимо вже в суботу.

 

ANNA MARIA

Анна і Марія Опанасюк на сцені вже давно. Співати дует сестер почав ще у 6 років. Відтоді вони виступили у Греції, Ізраїлі, Італії, Франції, Німеччині, Китаї, Кіпрі, Туреччині тощо, виконуючи пісні 20 мовами світу.

Дівчата - переможці проекту "Шанс", фіналістки "Голосу країни", фіналісти нацвідбору України на Євробачення-2014. У 2015 році ANNA MARIA записали свій перший альбом "РАЗНЫЕ", до якого увійшли пісні українською, російською та англійською мовами. 

Анна і Марія – уродженки Сімферополя та є Заслуженими артистками АРК. Наразі вже давно живуть та працюють в Києві. Утім, пошук "зради" – улюблена національна гра українців. Анна і Марія Опанасюк – доньки віце-прем'єра анексованого Криму в прокремлівському уряді Сергія Аксьонова Лариси Опанасюк. Їхній батько – Олександр Опанасюк – суддя на анексованому півострові.

І якщо ще нещодавно було незрозуміло, чи розділяють сестри переконання своїх батьків, то їхнє останнє інтерв'ю Роману Скрипіну розвіяло всі сумніви.

У програмі "PRIME СКРИПІН" вони зізнались, що брали участь у концертах на "Інтері", присвячених Дню перемоги і не бачать в цьому нічого поганого. Нагадаємо, що в Україні з 2016 року відзначають День пам'яті і примирення, адже війна – це страшна трагедія з жертвами.

Співачки також захоплено розповідали про "Безсмертний полк", запроваджений російськими пропагандистами, і поділились, що цього року знову співатимуть на "Інтері" про 22 червня 1941 року. 

На запитання ведучого про те, чи йде між Росією та Україною війна, дівчата відповіли, що "у нас це називається АТО". Згодом вони відмовилися коментувати російську агресію взагалі, зазначивши, вони не є "членами секретаріату президента", щоб відповідати на політичні питання.

Утім, найдивніше, що кримчанки, яких Росія позбавила батьківщини, імовірно, не вважають це анексією. Спочатку вони не дуже успішно намагалися викрутитись, кажучи, що Крим їхній, "наш з сестрою дім". Однак коли ведучий конкретно запитав, до чиєї юрисдикції належить півострів, дівчата різко відповіли, що не відповідатимуть на це питання.

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.48
    Купівля 39.48
    Продаж 39.98
  • EUR
    Купівля 42.37
    Продаж 43.09
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
10 травня
20:26
У Білорусі будують об'єкт поблизу міста Осиповичі, де можуть зберігати ядерну зброю, - NYT
20:08
Оновлено
Унаслідок російських обстрілів Харківщини загинули троє цивільних, є поранені
20:04
OPINION
Ігор Гулик
Для кого Єрмак концентрує владу?
20:01
Мая Санду
У МЗС РФ назвали політику Санду геноцидом. Молдова відповіла
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 807-го дня війни: Повітряні Сили отримали перший тренажер F-16, дрони влаштували пожежу на НПЗ у Калузькій області РФ
19:39
За добу Сили оборони відбили 22 ворожі атаки на Авдіївському напрямку
19:33
на фото наслідки обстрілу Харкова 8 травня 2024 року
В Україні у квітні через обстріли РФ загинули щонайменше 129 цивільних, – ООН
19:26
штучний інтелект
Обманюють, блефують та прикидаються людьми: дослідники попередили про нові здібності ШІ
19:21
США Україна
Байден підписав указ про передачу Україні військової допомоги на $400 млн
19:13
Румунія, прапор Румунії
У Румунії заявили, що з початку великої війни до них утекли 11 тис. українських чоловіків
19:01
Американські вчені попередили про найсильнішу за 20 років геомагнітну бурю: як це вплине на Землю
18:53
Андрій Дончик
Держкіно призначило нового директора кіностудії імені Довженка
18:47
Ексклюзив
Керченський міст
Окупанти продовжують переміщувати Керченським мостом важку броньовану техніку, - "Інформаційний спротив"
18:43
окупаційна символіка
Литовські прикордонники не пропустили з Білорусі вагон з намальованим знаком "Z"
18:38
Бельгія
Бельгія виділить Україні €9 млн для відновлення енергетичної інфраструктури
18:31
Дмитро Медведєв
"Полетить не лише до Києва": Медведєв знову погрожує атакувати Велику Британію за допомогу Україні
18:16
Президент України Володимир Зеленський
Снаряди для України: Зеленський відповів Фіцо, який образив словаків за збір коштів
18:12
Віктор Гулевич
Лукашенко звільнив з посади начальника генштабу Білорусі
18:08
Василь Байдак
Комік Василь Байдак буде одним із коментаторів фіналу Євробачення-2024
18:07
OPINION
Валерій Пекар
На захист дисидентів: вони — візіонери майбутнього
18:05
ізраїльські солдати
Ізраїль схвалив розширення військової операції у Рафаху
18:00
Служба безпеки України
Штурмували позиції ЗСУ на Донеччині: серед трьох підозрюваних бойовик, який воював проти сил АТО
17:55
відключення електроенергії
Атаки РФ на підстанції та об'єкти системи передачі несуть загрозу для атомних станцій, – Міненерго
17:39
Тумадж Салехі
Coldplay, Стінг та ще 100 митців закликали звільнити засудженого в Ірані до смертної кари репера Тумаджа Салехі
17:37
Оновлено
Президентка Словаччини Чапутова зустрілась у Києві з прем'єром Шмигалем
17:28
Ексклюзив
знищені окупанти
Якщо росіяни не змогли прорватися в перші 12 годин, то вони вже втратили "вікно можливостей": Defence Express про ситуацію на Харківщині
17:24
окупанти
Схоже на імітацію російського наступу, – ЦПД про ситуацію на Харківщині
17:13
Кліматичні активісти пошкодили вітрину з Великою хартією вольностей
Кліматичні активісти пошкодили вітрину з Великою хартією вольностей у Британській бібліотеці
17:10
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Україна планує протягом наступних пів року суттєво децентралізувати енергосистему, – Шмигаль
17:07
Україна й Бельгія розпочали переговори щодо безпекової угоди
17:05
Херсонський музей ідентифікував ще одну викрадену росіянами під час окупації картину
16:52
військовий квиток, мобілізація
Важко уявити, що польська влада повертатиме чоловіків призовного віку в Україну силою, – посол
16:52
Філіппіни, ВМС
Радник адміністрації президента Філіппін з нацбезпеки закликав вислати з країни китайських дипломатів: причина
16:49
Володимир Зеленський
Президент Зеленський не втратить свою легітимність після 21 травня, - Малюська
16:34
Герман Галущенко
Галущенко розповів, скільки часу знадобиться на добудову третього енергоблока ХАЕС
16:31
Зможуть очищати до 20 тис. м² землі щодня: агрохолдинг "Нібулон" отримав сертифікати на розмінування
16:26
US Department of Defense
Перші винищувачі F-16 Україна отримає до липня, - ЗМІ
16:18
На фото: Мохаммад Расулоф
В Ірані відомого режисера засудили до 8 років ув'язнення та побиття батогом за його фільми
16:18
Протести в Тбілісі
"Несумісний з європейськими цінностями", - країни ЄС попередили Грузію про наслідки закону про "іноагентів"
16:06
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Три базові речі не прописані в законі про мобілізацію, - нардеп Синютка
Більше новин