Їсти не можна голодувати. Що їсти і що пити, щоб стати модним довгожителем?

Тетяна Зінченко
16 жовтня, 2019 середа
08:47

16 жовтня світ відзначає День здорового харчування. Як жити довше і почуватися краще, вживаючи просту, корисну і смачну їжу, розповідає дієтологиня Оксана Скиталінська

Ми – те, що ми їмо

Фразу Гіппократа: "Їжа має бути нашими ліками" не читав хіба що лінивий. Відтак хіба що лінивий не знає, що здорове, правильне харчування є одним з найважливіших аспектів способу життя людини і факторів його хорошого здоров’я. Як зробити так, щоб здорове харчування стало нормою життя, які проблеми харчування в сучасному світі, як залучити увагу громадськості до цього - вирішенню саме таких питань і присвячений Всесвітній день здорового харчування, який щорічно відзначається 16 жовтня.  

ВООЗ констатує, що 80 відсотків усіх захворювань так чи інакше пов’язані з харчуванням, а 40 відсотків з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.

У 70 ви ще дитина, у 80 - просто юнак

 

Оксана Скиталінська, лікарка-дієтологиня, засновниця Академії довголіття Dr. Skytalinska, віцепрезидентка Асоціації дієтологів України, не стомлюється наголошувати, що здоров'я і молодість людини - в наших руках.

"Хтось може зауважити, що 80 років - "уже ж пожила на світі", але що таке 80 років, коли життя так швидко минає? Як кажуть японські довгожителі з острова Окінава: "У 70 ви ще дитина, у 80 - просто юнак, а у 90, коли предки запрошують вас на небо, попросіть їх почекати, поки вам не виповниться 100 - тоді ви, можливо, подумаєте про це".

Ось таким має бути напрям думок, а не "я вже своє віджив" у 70 років, - каже лікарка. - Чому більшість проблем зі здоров'ям та самопочуттям, не кажучи про пам'ять, емоції, сексуальне життя, починаються після 60 років? Бо вони починаються набагато раніше, лише організм має багато ресурсів, які "латають" ушкодження. З часом ушкоджень стає більше, а ресурсів - менше, аж поки вони не виснажаться".

"Олії у вогонь додають традиційні сімейні трапези, вареннячка, тістечка, котлетки, відбивні, все ж "домашнє",  зайві кілограми і рух по траєкторії "ліжко-туалет-кухня-машина-офіс-машина-ліфт-кухня-ліжко". Але для себе ми можемо змінити хід подій", - додає Оксана Скиталінська.

Як їжу перетворити в смачний еліксир молодості

Дієтологиня радить, "поки нічого не болить, не турбує, поки всі наші близькі здорові, дотримуйтеся цих дуже простих життєвих алгоритмів, і ваш життєвий шлях може бути довгим, насиченим і корисним для тих, хто буде жити після вас". "Алгоритми" ці дуже прості:

  1.  Якщо у нас є хоч 2 метри вільної площі, ми можемо робити безліч корисних вправ з повторами, бо "кріпатура", якої так багато бояться, свідчить, що м'язи отримали навантаження і запустилися дуже важливі процеси оновлення в організмі.
  2. Сходи для сучасної людини - це як гори для наших предків. Ходимо сходами вгору-вниз - дуже хороший безкоштовний тренажер, який запобігає інсулінорезистентності.
  3.  Якщо ми здорові - голодуємо хоча б раз в тиждень. Не біймося голоду - біймося переїдання! Хто не може, той вживає овочі варені та свіжі. Голод робить ясними думки, прибирає "туман у голові", покращує роботу гормонів, сповільнює процеси старіння і дряхління.

Фото Оксани Скиталінської

У здоровому тілі - здорова їжа!

Лікарка Оксана Скиталінська радить дуже просту їжу: зелень найрізноманітнішу (не можете просто жувати, зробіть салат), всі кольорові овочі та ягоди, горіхи, насіння та бобові, яйця та кисломолочні продукти. Не смажити і не пекти ніяких тістечок -  замість них вживати фрукти та ягоди.

За її порадами, наша тарілка щодня мусить бути такою:

  • Збалансованою: мати білки, жири і вуглеводи. З тваринних білків - яйця, приготовані зі збереженням рідкого жовтка, морська риба, кисломолочні продукти, а з рослинних - всі сорти бобових і гриби. У віці 40-50 і більше кількість тваринного білка, особливо червоного м'яса в раціоні, треба скорочувати, віддаючи перевагу рослинному.
  • Містити вуглеводи. Вуглеводи вибираємо складні, які містять багато клітковини і не підвищують рівень цукру в крові - овочі, цільні крупи, гриби, водорості, висівки, ягоди і  фрукти (менше).
  • Містити жири. Жири - переважно омега-9 (оливкова олія), також в незначних кількостях корисні насичені (свіже свиняче сало, молочнокислі продукти) і омега-3 (несмажені горіхи, насіння льону, жирна морська риба, водорості).
  • Мати протизапальну дію. Сіль, цукор - мінімально, жири - високої якості.
  • Перекуси - лише для дітей, для дорослих оптимальне триразове харчування. Все більше і більше людей відходять від стереотипних порад "їсти часто і потрошки" (якщо у них немає проблем із органами травленням та здоров'ям загалом). І все більше приймають 3- або 2-разовий прийом їжі. Часті прийоми їжі стимулюють підшлункову залозу постійно синтезувати гормон інсулін, який, по-перше, у дорослих людей, тримаючись тривалий час "на висоті", сприяє формуванню інсулінорезистентності (нечутливості клітин до інсуліну, що є першим кроком до цукрового діабету 2 типу), запальних процесів та прискореного старіння. А по-друге, треба берегти свою підшлункову залозу.
  • Містити багато клітковини: овочі (багато), фрукти (менше), крупи.
  • Бути різнобарвною. Чим більше кольорів на вашій тарілці, тим більше організм отримає фітонутрієнтів, рослинних пігментів і тим більше буде захищений від хвороб.

Фото Оксани Скиталінської

Сніданище, обід і вечерочка

Дієтолог радить такий розподіл об'ємів їжі (каже, що така словесна "формула" легко запам'ятовується).

  • Сніданище - зі слова зрозуміло, що бажано зробити цей прийом їжі основним.
  • Обід - їжі трошки менше.
  • Вечерочка - взагалі мало.

Розподіл продуктів

1. Переважну частину мають становити страви рослинного походження, як у свіжому, так і в термічно обробленому вигляді (приварені/варені/печені/парові).
Зверніть увагу на овочі різнокольорові, каші не дроблені (якщо плющені пластівці, то додавайте висівки вівсяні), ягоди, гриби, бобові, горіхи, насіння, водорості.
Те, що можна з'їсти сирим, так і зробіть.
Кращий фрукт - це овоч.
Фрукти і ягоди - це десерт, тому і ставимося до них, як до десерту - вживаємо небагато.
2. Білкові продукти з кожним прийомом їжі. Білки всі різні за співвідношенням амінокислот, тому не зациклюємося лише на одних. До речі, горіхи - це також білки. І паштет із квасолі, сочевиці також білок. І гриби також білок. І навіть варена крупа, змішана з бобовими або з грибамии - також білок.
3. Вибирайте продукти з низьким ГІ (глікемичним індексом) - вони не містять багато "швидких" вуглеводів та не змушують підшлункову залозу виділяти відразу багато інсуліну.
Все легко вирішити з допомогою різних овочевих та бобових запіканок.
4. Вкладайтеся в 12-годинне вікно прийому їжі. Для просунутих може бути і 10, для мегапросунутих - і 8, але тоді треба постійно попивати теплу водичку, щоб не було застою жовчі.
5. Не вечеряйте за 3 години до сну. Це вбереже ваші мітохондрії від руйнування, а вони впливають на все, особливо на роботу таких важливих органів, як мозок та печінка, і дають силу м'язам.
6. Зелень - з кожним прийомом їжі.
 
P.S. Ці рекомендації стосуються дорослих. Для дітей і людей старшого віку потрібні інші правила (частіше - більше ніжної клітковини, середньо-складних вуглеводів тощо).

Фото Оксани Скиталінської

Кожен з нас - коваль свого здоров'я 
Наголошує лікарка і наголошує на своїх традиційних порадах, які не можна забувати і які не зайве нагадати.
1. Зранку - склянку теплої води.
2. Порухатися мінімум пів години.
3. Поснідати збалансовано, кольорово і фітонутрієнтно.
4. Протягом дня їсти овочі, фрукти, горіхи, пити чай, настій шипшини, обліпихи, какао на воді без цукру і теплу воду.
5. Постояти пару разів в планці, багато ходити.
6. Обніматися!
7. Раніше піти спати.
8. І любити життя в усіх його проявах, бути гуманними.

9 І 10 можете дописати самі.

"Я щоразу більше і більше стаю впевненішою в тому, що Україна буде однією з країн-довгожителів у світі, - резюмує Оксана Скиталінська - лікарка, яка багаторазово брала участь у міжнародних заходах, присвячених здоров'ю і довгожительству. - І нехай прибуде з нами Сила! May The Force be With Us!".

Осінь – прекрасна у всій гармонії. Дари її городів і садів - це цілі комори корисного і смачного. Не шкодуйте час для приготування їжі, бо від цього залежить наше здоров'я, наша сила, наше сприйняття світу. Харчуйтеся правильно - будьте довгожителем!  

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:29
Україна США
США готують для України пакет допомоги на $1 млрд, - Reuters
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
16:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Зникнення Червінського: це Росія в Україні
16:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:55
Роберта Мецола
Мецола попередила про загрозу дезінформації з боку РФ, Китаю й Ірану на виборах до Європарламенту
15:50
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове
15:46
школа в окупації
Росіяни призначають "директорами" навчальних закладів на ТОТ лаборантів і двірників, - Спротив
15:33
Оновлено
У Латвії ухвалили рішення поступово відмовлятися від вивчення російської мови в школах як другої іноземної
15:31
Віктор Янукович
Литва висилає екссоратника Януковича з сім'єю
15:30
На фото: Селін Діон
"Морально важко жити": Селін Діон розповіла, як бореться з невиліковною хворобою
Більше новин