Грудень - місяць свят і очікування дива. Катерини, Андрія, Наума, Варвари, Миколая і Різдво: яка їх історія і що здійснюється й досі

Тетяна Зінченко
5 грудня, 2020 субота
13:48

Найбільше свят ми маємо в грудні. Як їх святкували наші бабусі і дідусі, які ми маємо традиції, прикмети і вірування та як вони святкуються нині, - у святковій добірці Еспресо-TV

Так склалося, що грудень несе в собі два непоєднувані поняття: певну сірість у погоді і очікування дива. Ще в дитинстві ми вкарбували собі у свідомість цю приємність, яка здійснюється і в дорослому віці. А здійснюється якраз через цю сірість у погоді, коли стишується біг, можна більше часу приділити собі, родині, близьким людям.  Отож скільки б ми не нарікали на холод і темряву цього місяця, через майже щоденність свят у ньому зазвичай він проходить яскраво, святково і натхненно. "Від Романа до Йордана" - є така гарна приказка про свята, які супроводжуватимуть нас майже пів зими. 

Ці свята розкривають веселу вдачу українців, щедру і щиру душу. Вони - з піснями і танцями (коли завершується піст), а в період посту - це підготовка до Різдва, перевірка прикмет, підбиття підсумків року в стилі народних традицій.

Бабусі й дідусі не особливо вдавалися в роздуми про плюси й мінуси кожної пори року, для них практично не існувало такого поняття, як осіння депресія чи весняний авітаміноз. Якщо говорилося про пори року, то вони умовно поділялися на зиму і літо.

"Скільки там тієї зими" - у цьому жарті є й частка правди, бо зима була здебільшого для святкувань та відпочинку, а відтак швидко минала. "Дасть Бог, доживемо до літа", - казали наші прадіди і дуже тішилися появі весняного сонця і снігу, який танув, та бралися за знаряддя праці: сіяти, садити, плекати.

Початок зими. Романа і Введення -  "морози ще зими не роблять" 

1 грудня - Романа. Кажуть, що "Роман дає заспіванку всієї зими: рік замикає, зиму починає, хитрі візерунки на вікнах розписує, очі снігами тішить".

4 грудня - Введення 

 

Введення в Храм Пресвятої Богородиці і Приснодіви Марії. Цей день є дванадесятим святом, тобто одним з дванадцяти головних свят річного кола.

 Багато років тому трирічну Марію священник Захарій ввів у Храм, куди міг заходити лиш він, лиш раз на рік. Це - ні що інше, мені здається, як наближення до дива, це наближення земної людини до Небесного Отця. 
Узагалі ніщо не відбувається просто так, а у світі православ'я - і поготів. Кожна подія, кожен етап - це наближення. Ми постійно наближаємося: людина до людини, людина до неба, людина до історії, людина до світла. І великі легенди дають нам на це сили і впевненість у тому, що ми не одні на цьому земному просторі, що є якась сила. 

Називайте її силою провидіння. 
Чи випадковістю.
Чи удачею.
Чи небом. Усе буде правильним. 
Я називаю її Господньою.  І тому я вірю, що все буде добре..

7 грудня - Катерини і початок справжньої зими

Цього дня вшановують святу великомученицю Катерину, яка прийняла християнську віру і яку через це вбили за наказом тодішнього імператора.

 

З цього дня "законно" починаються справжні морози.

 Увечері перед днем Катерини молодь іде на вечорниці. І якраз на них добре хлопцям,  як, утім, і дівчатам, поставити у воду вишневу гілочку. Є велика ймовірність, що до Різдва вона розквітне, і це означатиме, що "садівник" чи "садівниця" цього року точно віднайдуть свою пару і скоро весілля.  Так само ворожили і на членів сім’ї.

 Можна перевірити прикмети на Катерини

Якщо на Катерини холодно, може бути неврожай (голодно).
Як Катерина по воді, то Різдво по льоді.
На святу Катерину ховайся під перину.

 Андрія Первозваного, покровителя молоді,  - 13 грудня.

“Андрію, Андрію, на тебе коноплі сію” - так жартували на вечорницях. Так, на Андрія молодь збиралася на вечорниці, веселилася, лузала насіння, жартувала.

 

А ще з давніших часів, часу поклоніння сонцю, до нас перебралася традиція випікання Калити - обрядового хліба, великого круглого коржа з діркою посередині. Дівчата витискали на ньому орнамент і підвішували його до стелі. Іноді місили тісто на відварі любистка. Любисток - улюблена рослина дівчат, водою з ним умивалися, робили з нього букети - щоб хлопці любили. Сторожив калиту так званий "Пан Калитинський", тримаючи в руці ганчірку, обмащену в сажі. Інший учасник гри, осідлавши коцюбу ("Пан Коцюбинський"), скакав до нього, і між ними відбувався жартівливий діалог.

Повір'я на Андрія

Дівчата виходили на город і символічно сіяли зерно чи льон, промовляючи: “Андрію, Андрію, на тебе коноплі сію”. Цей обряд означав засівання своєї долі, бо зерно завжди асоціювалося із засіванням своєї долі. 
Дівчина набирала жменю зерна зі снігом, яке щойно посіяла, й роздивлялася у хаті: якщо кількість зернин була парною, значить, - бути в парі.
Випікали млинець і вранці вибігали з ним на дорогу.
Збирали в оберемок дрова – якщо парне число, цього року вийдуть заміж.
Перед сном дівчата під ліжко ставили миску з водою. А на неї клали дощечку-місточок. Якщо уві сні парубок переведе її через той місточок – він її засватає.
Перекидали через паркан черевик: у який бік поверне носок, з того боку чекати долю.
Дівчата ходили рахувати кілля огорожі, дев’ятий кіл зав’язували стрічкою. А вранці по тому зав’язаному колу визначала судженого: високий чи низький, прямий чи кривий, товстий чи стрункий тощо.
Про характер майбутнього чоловіка дізнавалися так: пускали до хати вночі курку - якщо вона тихенько починала клювати зерно, то наречений буде спокійної вдачі, якщо курка бігала - буде грізний і сваритиметься.

14 грудня - Наума. Найкращі інвестиції - у вчення!

Святого вважають покровителем науки.  Колись у ці зимові дні діти розпочинали навчання, бо вже закінчувалися вдома всі основні роботи й вони мали вільний час.

17 грудня –  Варвари-великомучениці

Свята Варвара, вважають віруючі, має дар допомагати людям, рятувати їх від наглої (трагічної) смерті. 

Цього дня також ворожили, але лише дівчата. Палили газети на тарілці, і за обрисами полум'я впізнавали обличчя судженого. Розглядали попіл – з цією ж метою. Варили пісні вареники із "секретною" начинкою: серед усіх вареників, приміром, з маком, є один з яблуками. І кому він припаде, та перша з компанії дівчат вийде заміж.

19 грудня – святого Миколи Чудотворця

Весь день напередодні свого свята святий Миколай випікає духмяні солодкі зірочки, які, потрапляючи в його торбину, стають схожими на нього самого. А наступного дня він у пишному кожусі з помічниками-янголами розносить гостинці чемним дітям, виконуючи ще безліч їхніх прохань. Це - одна з численних легенд, яку приписують найшанованішому святому. 

 

Традиції на Миколая

Господарі варили пиво, скликали гостей, веселились, вітали сніжну зиму. А по обіді запрягали коней і з піснями та веселими вигуками їздили навколо села - "дізнатися, чи слизький сніг цього року випав!".
У багатьох містах і селах цього дня - храмове свято. Навіть нині тільки в Києві на Подолі є три церкви Святого Миколая з давніми легендами.
На Миколая укладалися договори і угоди, бо всі були впевнені, що в цей святий день ніхто не наважиться на обман.
А ще зі свята Миколая в українських містах починали працювати ярмарки, де встановлювалася ціна на хліб і борошно.
У нас цього святого називають "скоропомічним",  адже він завжди поспішає на допомогу тим, хто цього потребує.

Народні прикмети на Миколая:

Якщо на Миколая день холодний і ясний - рік видасться урожайним.

Якщо на Миколая день теплий видався - чекай суворих морозів.

Який день на Миколу зимового, такий і на Миколу літнього.

У кожному році два Миколи: до першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепла ніколи.

Як на Миколу піде дощ, то врожай на озимину.

Як на Миколая морозяний день - на уроду хліба й городини.

Якщо в день Миколая замітає слід, дорозі не стояти від Миколи до Різдва.

Скільки дає день Миколая снігу, стільки буде трави на Миколу теплого.

Ганни - 22 грудня:  жіноче свято, День надії

Або ж Зачаття Праведною Ганною Пресвятої Богородиці. У цей день бездітні батьки моляться до Матері Богородиці, щоб Вона подарувала їм дитину.

Усі жінки, особливо ті, які хотіли дітей, напередодні свята споживали тільки хліб і воду. Зранку йшли до церкви, сповідалися, причащалися і молилися Святій Заступниці за майбутніх нащадків.

Прикмети на Ганни:

Якщо йде дощ - вся весна буде дощовою.

Тихий і безвітряний день.

- на врожай садовини.

Сонячний день - Новий рік буде морозяним; якщо ховається за хма-

рами, а на деревах висне іній - під Новий рік буде хмарно, з відлигою.

Яка Ганна до ніченьки, така зима до весноньки.

А в давнину в народі цей день називали "народинами сонця", бо він - найкоротший день року. А все тому, що це свято припадає зимове сонцестояння, після чого воно "повертає на літо, а зима на мороз". Кажуть: "На Ганни світловий день додається на горобиний крок". В давнину був такий звичай: дзвонареві, який сповіщав про народження сонця, давали 24 срібняки, а за те, що оголошував улітку "повернення сонця на зиму", садили на добу у в’язницю.

Узагалі вважається, що літо зустрічається із зимою двічі на рік: на Стрітення та в день святої Ганни.

Гарний звичай існував на Ганни: виготовляти різдвяні прикраси -"павуків" та "їжаків"  із соломи. Та й загалом з цього дня вже можна готуватися до весни - сонце на літо повертає!

Два Різдва - одна радість

Різдво - День народження, якого найбільше очікує, без перебільшення, все населення планети, незалежно від віросповідань, поглядів, системи цінностей і поглядів. Це, власне, той випадок, коли всі деталі не мають значення порівняно із самим святом: народженням Спасителя.

null

За Григоріанським календарем, святкування припадає на 25 грудня, за Юліанським - на 7 січня. Більшість християн усього світу величають народження Сина Божого 25 грудня.

Але найкраще в ситуації визначення дати святкування - те, що кожен має право на таке визначення. Багаторічна традиція святкування Різдва 7 січня також сильна, тому ці обидва свята - і 25 грудня і 7 січня - залишаються як Різдво Христове. Відтак дата знову не відіграє вирішального значення: головне - усвідомлювати, переживати ці дні як дні народження Спасителя, який прийде на цю землі спокутувати наші гріхи і подарувати цим вічне життя. І скільки б логіки ми не вишукували в цих біблійних твердженнях, яку б науку не застосовували, щоб спростувати ці легенди, за тисячоліття вони так не спростувалися і не відмінилися, а ще більше зміцнилися.

Читайте також: Ой радуйся, земле! Два Різдва - одна радість: історія свята, його сакральний зміст, традиції святкування

Грудень багатий і на міжнародні свята, які чудово прижилися в нас і роблять трохи пасмурний грудень святковішим і змістовнішим. 

15 грудня - Міжнародний день чаю

Кожен знає, що пити гарячу воду з ароматами і безліччю смаків приємно: вона і заспокоїть, і зігріє, і підлікує. І яких тільки трав не вживали люди! Приміром, древні шумери заварювали мирис і вербу. Гіппократ, побувавши у Скіфії, писав про використання ревеню, полину та інших рослин. А тим часом у теплих краях, на сході планети, росла маленька рослина під назвою "чай", яка згодом підкорила весь світ.

Ми давно облюбували чорний та зелений. А ще залюбки, якщо приготуємо, п'ємо чай квітковий, ягідний, лісовий, комбінований, який, крім смаку та аромату, має ще і певні лікувальні властивості. Багатьом подобається липовий, м’ятний, малиновий, трояндовий, жасминовий і ще багато інших. Готує чаї кожен по-різному. Квіти і листя заварюють у порцеляновому чайнику, заливаючи крутим окропом і кілька хвилин тримають на слабкому вогні, або просто настоюють. 
Ми пропонуємо вам найароматніші, найкорисніші, найсмачніші чаї - вибирайте на здоров'я!

Читайте : Топ-15 найсмачніших чаїв та глінтвейнів: зроби цю осінь гарячою!

26 грудня - День подарунків

Гарне і приємне свято, бо, говоримо ми про це чи ні, але подарунок - кожному приємно! І, що цікаво, - чим більше душі вкладено в подарунок, тим він цінніший. Через подарунок можна передати не тільки свою ніжність і турботу, а й показати всю щирість своїх почуттів і переживань стосовно коханої людини, друга чи подруги, родича, знайомого, колезі по роботі або навіть начальнику. Ще колись у далекій Великобританії та пов’язаних з нею країн Британської співдружності, а саме в Канаді та Австралії, Новій Зеландії та на Самоа, Кірібаті та в інших країнах, виникло це дивовижне свято, свято сюрпризів, свято подарунків, свято уваги. Робіть подарунки - це дуже приємно!

28 грудня - День календаря

28-го грудня 1708 року з ініціативи Петра I був виданий перший цивільний календар. Григоріанський календар на території колишньої Російської імперії, а згодом Радянської Росії був введений в епоху революційних змін з 14-го лютого 1918-го року. Примітно, що в період з 1930-го по 1940-й рік радянські власті навіть встановили свій своєрідний радянський революційний календар, в якому був реалізован п’ятиденний тиждень і декілька суто політичних моментів.

 

І кожен може обирати, що і як святкувати, бо свято - це зовсім не канонічна подія. Це враження, настрій, відчуття єдності роду і народу, відчуття вдічності від перебування на землі. Святковий настрій створюється кожним особисто. Натхнення на це, приємних сюрпризів, передбачень і див. Бо всі знають, що вони здійснюються, якщо цього справді хотіти.

  

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
Більше новин