Джеррі Скіннер: Ланцюжок звинувачень приведе до кабінетів, сусідніх з кабінетом Путіна

Антін Борковський
2 квітня, 2020 четвер
07:07

Американський адвокат сімей, загиблих у справі “Боїнгу”, збитого російським “Буком”, в ефірі програми телеканалу Еспресо “Студія Захід з Антоном Борковським” про хід слухань у Гаазі, відмінність від справи “боїнга”, збитого за вказівкою Каддафі, і перспективи притягнення замовників обстрілу MH17 до відповідальності

У світі буяє пандемія коронавірусу, але лишилися інші вкрай важливі речі, йдеться, зокрема, про розслідування жахливого злочину – про збитий Boeing над Україною, і є низка підстав говорити, що це було зроблено російськими військовими злочинцями. Як зараз виглядає справа із судом у Гаазі? 

Я був на судовому засіданні в Нідерландах, на відкритті слухань і встиг повернутись додому перед закриттям авіасполучення. Засідання мало тривати 4 дні. Під час відкриття кримінального провадження було використано доволі просту тактику відволікаючого маневру, і це відбувалось постійно. Вони чекали до останнього, відправили одного нідерландського адвоката, очевидно, зі сторони Російської Федерації, і він не мав матеріалів справи, коли з’явився, бо сталось це в останній момент. Це дуже проста тактика, але доволі ефективна, бо Росія неодноразово, починаючи з дня атаки, ставила під сумнів зусилля в розслідуванні даної справи, ставила під сумнів позицію керівництва Нідерландів, бо вважала її упередженою в цій справі через ту кількість їхніх громадян, яка була в літаку, ставила під сумнів мету розслідування, бо їм здавалося, що воно сфокусоване на Росії, зрештою, так і є, але те, що справа дійсно сфокусована на Росії, дало можливість їм вийти і сказати, що “наш захист не готовий. Ви ж хороші хлопці і ви дозволяєте людям захищати себе, тож ви повинні дозволити навіть нам це зробити”. Затягування часу  - це найбільш розповсюджена тактика “поганих хлопців”. Вони ще не вдавались до більш витончених методів, але це попереду, я думаю. 

Тож тепер засідань до червня не буде. На моє переконання, як людини, що має досвід у таких справах і мала їх у своїй кар’єрі, це - майстерна робота адвоката над затягуванням процесу. Адвокат  - голландець, він не російський адвокат, у нього не було п’яти чи чи-то майже шести років, аби розібратися з документами і матеріалами слідства. Він зробив досить переконливе зауваження, сказавши, що є недостатньо підготовленим, щоб  повною мірою захистити свого клієнта. А суддя, який є дуже коректним, дозволив цьому відбутися. Це викликало жаль у родин загиблих, які прибули на суд з усіх куточків світу, незважаючи на спалах коронавірусу, які приїхали, аби почути, що відбувається у суді. Я боюсь, що вони лише побачили людину, запобігливу перед російською позицією, що є попросту невиправданим.  

А якщо, наприклад, говорити про конкретну доказову базу, котра дозволила би злити воєдино, умовно кажучи, російський “Бук”, російську обслугу “Бука” і тих, хто з російського керівництва міг віддавати подібний дозвіл чи наказ. Чи є шанси довести і протягнути цей ланцюжок доведень до самого кремлівського верху?

За останньою інформацією, ланцюжок відповідальності осіб, що фігурують у судовому процесі, це наразі ті, по кому найлегше було довести причетність. Вони перебувають на середньому рівні - вони не з Кремля, але вони і не екіпаж “Бука”. Вони ті, хто виконував задачі посередині, забезпечували доставку зброї на локацію і виконання задачі - залпу зі зброї. Це автоматично тягне ланцюжок в обох напрямках, - і до екіпажу, і до тих осіб, що сидять, за наявною інформацією, як я думаю, у кабінетах через кілька дверей до кабінету Путіна. Тяжко повірити, що рішення  по типу відправки такого потужного озброєння до іншої країни приймаються без відома містера Путіна. Я думаю, що автоматично такі рішення походять з найвищих щаблів влади Російської Федерації.

Просто ми знаємо ще один приклад військового злочину проти пасажирського літака. Йдеться про Boeing, який знищили за вказівкою Муаммара Каддафі в небі над Локербі в Шотландії. Але все, все одно, вдалося довести: хто винний, хто відповідальний і так далі. І хочеться вірити, що попри те, що Путін зараз виглядає надзвичайно сильним і потужним лідером, правду в цьому конкретному злочині буде встановлено. 

Ці дві катастрофи дуже схожі, я був членом переговорної групи, яка вела перемовини з довіреними людьми Каддафі, але різниця у тому, що випадок у Локербі був визнаний в США терористичним актом. Ми досягли справедливості по Лівії у США, в американському суді – було вчинено тиск на Лівію і лівійські активи опинились під ударом. Тож все почало діяти саме через авторитет американського суду. Я б хотів побачити саме такі дії і від Європейського суду з прав людини. Санкції та обмеження, колись накладені на Лівію, розставили все на свої місця, їх було використано як важіль, аби отримати компенсації сім’ям і використано як важіль, аби видали Меграхи, одного з двох  лівійців, яких судили у Кемп Зайц у  Нідерландах. Хотілося б подібних санкцій і тут, але ні один з європейських урядів не спромігся використати такі санкції проти Росії, і суд не в змозі протистояти так як колись американський, якщо порівнювати ці випадки. Тож так, мені б дуже хотілося побачити схожу ситуацію з санкціями і обмеженнями проти Росії від західних, європейських країн та США, які б політично і дипломатично змусили Росію сісти за стіл. Ми звичайно бажаємо побачити їх там, у межах кримінального провадження і обговорити можливість видачі причетних осіб. Можливо комбінація коронавірусу, тих санкцій, що вже накладені, і цих свідків, що виходять на публіку в кримінальній справі, допоможуть закінчити це. Ми надіємось на це. І зараз єдине, що є, це надія.  

А як буде виглядати розгляд цієї справи, якщо Росія, наприклад, так і не видасть основних свідків. Йдеться, наприклад, про Гіркіна, або, наприклад, станеться якесь нещастя, і частина свідків, яких намагається допитати нідерландське правосуддя загине від коронавірусу чи просто розчиняться в російському просторі. Тому що, ми розуміємо, основні свідки в подібних справах, на жаль, в Росії довго не живуть. 

Так, такі речі трапляються. Всі ця справа відбувається на тлі загрози, що якщо ти проти Росії, то можеш сам постраждати. Про це йдеться у деяких емейлах, які я отримував, але я достатньо невелика фігура, порівняно із задіяними у кримінальній справі. Навіть не можу уявити того, з чим вони стикаються. Росія дуже потужна і загрози великі, люди, яких переслідують, усі живі люди, і під тиском загрози вони можуть відступити, аби  не боятися отруйних парасольок, плутонієвих напоїв, ситуації зі Скрипалями;  всі ці речі, які вже траплялись, є пересторогою,  що це може легко повторитись. Знаєте, у цьому є фундаментальна річ - триває війна, і в горнилі цієї війни літак, що не є бойовим, був збитий. Він не розбився -  його збили. І всі докази та свідки підтверджують це. Знаєте, я багато чув про міцність російського характеру, тож якщо ви це зробили, не дивлячись на причини, встаньте і візьміть відповідальність та зробіть щось для сімей. 

А на яку допомогу з боку українського правосуддя на теперішньому моменті ви зараз найбільше розраховуєте? 

Я не можу зараз говорити про кримінальне провадження, бо достатньо не спілкувався з прокурорами і стикнувся з несподіваним відкладанням засідань. Я не знаю, як там піде далі. Але у цивільному процесі, в якому я беру участь, нам би дійсно придалась якась додаткова інформація з українського боку. В Європейському суді аудиторів (ECA) на розгляді знаходиться вимога України до Росії. Ми майже нічого не знаємо про це. Я б хотів побачити ці матеріали, у чому Україна звинувачує Росію. Росія каже, що саме через ці претензії наші засідання та вимоги повинні бути відкладені на пізніше. Ми не вважаємо, що це пов’язані речі. Є висновки і факти, що MH 17 -  це інше діло, і нам було б добре побачити, про що саме йдеться у тих українських матеріалах, аби ми могли повернутись і сказати, що немає причин відкладати те, що ми робимо, бо наша справа -  не про те саме. Ми б були дуже вдячні за таку можливість.
 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
15:31
ФСБ
ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ
15:29
Ілон Маск
"Суперечило б свободі слова": Ілон Маск проти заборони TikTok у США
15:22
Дмитро Лубінець
Лубінець невдоволений реакцією міжнародних організацій на удар РФ по Дніпру 19 квітня
15:20
Ексклюзив
Наступ, який росіяни планували на травень-червень, вже розпочався, - майор запасу НГУ Гетьман
15:00
Оновлено
ППО
Росіяни з самого ранку атакують Україну: у Харкові є приліт
14:52
Оновлено
Вбивство поліцейського на Вінниччині людьми в камуфляжі: є фото підозрюваних та відео з бодікамери
14:27
Challenger 3
У Британії стартувало виробництво танків Challenger 3
14:15
Оновлено
Вовчанськ обстріл
Росія зранку вдарила авіабомбою по 9-поверхівці у Вовчанську: зруйновано цілий під'їзд, є загиблі та поранені
14:12
хакери
У ФБР заявили, що китайські хакери готують атаку на критичну інфраструктуру США
14:05
OPINION
Богдан Данилишин
Дев'ять тисяч українців взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя
13:32
Михайло Подоляк
"Прийдуть із погрозами й танками": Подоляк про запрошення Росії на річницю висадки в Нормандії
13:24
фейк
Росіяни намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних для підриву довіри до поліції та ЗСУ в Україні
13:21
співачка та володарка Греммі Мандіса
Американська співачка та володарка Греммі Мандіса померла у віці 47 років
13:20
Ексклюзив
Об’єднати ветеранів та їхні родини: Жолоб про роботу Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій
13:14
Завдяки протестам українців у Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру в гала-концерті
13:14
Інтерсіті
Укрзалізниця в тестовому режимі повертає швидкісний потяг Київ - Одеса
13:05
Буданов обговорив з митрополитом Епіфанієм розвиток капеланського служіння
12:53
Оновлено
чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом
У Нью-Йорку чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом, помер у лікарні
12:46
активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції
Кліматичні активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції в зелений і червоний кольори
12:42
Ексклюзив
переговори України з Росією
Вже проходили таке: політолог Мусієнко оцінив заяви Лаврова про переговори
12:41
ВАКС
Справа "Роттердам+": ВАКС звільнив від відповідальності двох фігурантів через закінчення терміну давності
12:41
цвітіння сакур у Львові, погода
Де 21 квітня можливі дощі, а де - сонячна погода: прогноз від Наталки Діденко
12:07
схема
РФ примусово вивозить українців з узбережжя Дніпра на окупованій Херсонщині: розповідають партизани
12:00
OPINION
Андрій Бондар
"Чорні півні" та "чорні лебеді" Росії
11:53
На Донеччині через російські обстріли за добу постраждали 4 людини
11:43
Оновлено
Українські спецслужби атакували об'єкти у 8 областях РФ: пошкоджено енергетику
11:27
Ту-22М3
Британська розвідка проаналізувала збиття стратегічного бомбардувальника РФ Ту-22М3
11:15
Шахтарі
На Донеччині понад 130 шахтарів були заблоковані під землею через обстріл РФ: ситуація в енергосистемі станом на 20 квітня
11:02
Сергій Курченко
У США бізнесмена засудили на 6 років за порушення санкцій: він визнав, що торгував з українським олігархом Курченком
10:31
Одесит, дружина і син якого загинули через російський удар, зустрівся зі спікером Конгресу США
10:30
Казино
Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо обмеження азартних ігор
10:23
Ексклюзив
Боєць ЗСУ Ієвлєв прокоментував заяви про контрнаступ у 2025 році
10:17
Олаф Шольц
Близькі до РФ країни мають сумніви в доцільності війни в Україні, - Шольц
10:12
ДТП у Запоріжжі 20 квітня
У Запоріжжі вночі сталася ДТП: загинули 2 людей, є постраждалі
10:08
OPINION
Михайло Гончар
Найправильнішою політикою санкцій є нищення російських НПЗ
10:02
Олександр Сирський та Майкл Віггерс Хільдгаард
Сирський зустрівся в Києві з новопризначеним командувачем оборони Данії
09:54
Ексклюзив
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
Журналістам заборонено було знімати Херсон та область, - медійник Нікітенко про відсторонення Гуменюк
09:48
Херсонщина
РФ увечері 19 квітня обстріляла селище Антонівка на Херсонщині: загинула жінка
09:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та чотири розвідувальні БПЛА
09:32
окупанти Маріуполь
Партизани переслідують та ліквідовують військових 568-го зенітного ракетного полку РФ, який обстрілює житлові райони Харкова
Більше новин