Оголошено довгий список книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів 2020". Номінація “Література для дорослих”. Частина перша

Віталій Кошовий
2 липня, 2020 четвер
08:40

Оргкомітет книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів 2020" представив Довгий список книг у номінації "Література для дорослих” (перша частина списку)

Упродовж першого етапу роботи книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів 2020" було отримано 165 заявок від 38 видавництв України. Оргкомітет ретельно перевірив на відповідність вимогам усі видання, що надіслали видавництва. Після цього були сформовані Довгі списки книг для конкурсу у трьох номінаціях: “Література для дорослих", "Література для підлітків” та "Література для дітей".  

 
До другого етапу в Довгий список книжок у номінації “Література для дорослих” потрапило 97 видань 29 видавництв. 
 

Перша частина списку: 

"Країна призначення", Тетяна Давиденко ("Видавництво 21") 

Листи ведмедя Степана – це подорожні нариси, написані від імені то в півкулі західній, то у східній… середньостатистичного українського ведмедика. Це історії з різних екзотичних країн і міст, а також міст України, які Степан справді відвідав. Тут багато іронії та інтертекстуальності. Пишучи листи до своєї хазяйки, Степан проводить короткий курс української і світової літератури. Країна ж призначення для ведмедика завжди Україна.

"Дивні люди”, Артем Чапай ("Видавництво 21") 

Українські вчені відтворили за ДНК неандертальця. Він виростає в секретному інституті, замаскованому під гаражний кооператив, і лише після досягнення повноліття виходить у великий світ. Через брак життєвого досвіду та особливості мислення український неандерталець постійно втрапляє у дивні ситуації – а на тутешніх сапієнсів дивиться поглядом дещо наївного стороннього. Втім, поступово виявляється: все може бути складніше. І це не фантастика. Це, як з іншого приводу скаже одна з героїнь, «радше трагікомедія». 

"Зашморги", Леся Івасюк ("Видавництво 21") 

Журналістка Ореста отримує завдання від австрійського актора: знайти інформацію про остарбайтерку Марію – першу дружину його батька. Ці пошуки охоплюють кілька часових пластів і життя кількох поколінь в Австрії та Україні. Крок за кроком Ореста розплутує клубок таємниць і віднаходить людей, про існування яких не запідозрювала ні вона, ні замовник. Журналістка зіштовхує два різні світи: традиційно австрійський, з його специфічним укладом, та український, її рідний. У цьому інтелектуально-історичному трилері всі герої мають свої історії та трагедії, але спільне одне: вони, нарешті, з цікавістю й острахом відкривають для себе одне одного.  

"Дім чистого світла", Симор Гласенко ("Видавництво 21") 

Події роману "Дім чистого світла" відбуваються в наш час на Поділлі, у вигаданому селищі Крутояр, що розкинулось на скелястих берегах Дністра. Сюди, на заміну сільському лікареві, який загинув при загадкових обставинах, прибуває новий фельдшер. Намагаючись з’ясувати, що ж насправді сталося з його попередником, він запускає ланцюг трагічних подій. 
На чисте світло вийдуть усі темні таємниці, що так довго таїлися в царстві тисячолітніх Товтр. 

Автор визначив жанр свого третього роману як «подільська готика», головною темою в якому є спокута 

"Боже[Я]вільна", Юлія Гудошник ("Видавництво 21") 

Роман "Боже[Я]вільна" – подорожній щоденник українки, яка шукає своє місце у світі. Ці пошуки ведуть її світами: від німецького гуртожитку до тайського острова, від китайського селища до американського мегаполіса, від данської столиці – до японського храму. Кожна подорож дає їй мудрих наставників і відкриває секрети щастя. Це твір про внутрішню свободу, про ненаситну жагу жити та мистецтво бути щасливим. 

"Кокліко", Павло Матюша ("Видавництво 21") 

2014 рік. В Україні війна. Молодий фінансист із європейською освітою втрачає кохану і пакує валізи до Швейцарії. У день відльоту друг дитинства пропонує йому високу посаду в Адміністрації Президента. Здавалося б, справи державної ваги відсунуть на задній план особисту драму героя. Тим часом справжні драми в його житті щойно починаються… 

"12 сезонів жінки", Ксенія Фукс ("Видавництво 21") 

"12 сезонів жінки" можна назвати романом, якщо вважати, що головна героїня – це сучасна жінка. 12 новел, об’єднаних між собою головними персонажами, але не пов’язаних хронологічно, присвячені соціальним та психологічним проблемам, з якими стикається сучасна жінка. Кар’єра або дитина? Як протистояти насиллю? Як визначити власну сексуальну ідентичність? Чи дійсно кохання та війна крокують поряд одне з одним? Ці та інші запитання ставлять собі 12 героїнь книжки. 

"Амадока", Софія Андрухович  ("Видавництво Старого Лева") 

Понівечений до невпізнаваности в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману «Амадока» тільки дивом залишився живим. Це сумнівна втіха, оскільки важкі травми призвели до повної втрати пам’яти: чоловік не пам’ятає ні свого імени, ні звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його і віднаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити дива: сягати найглибших пластів забуття і спогадів, поєднувати розрізнені клапті понівеченої свідомости, зшивати докупи спільну історію. 
Амадока — найбільше в Европі озеро, розташоване на території сучасної України, вперше згадане Геродотом і впродовж кількох століть відтворюване на мапах середньовічними картографами, аж до свого раптового і цілковитого зникнення. Яким чином безслідно випаровуються великі озера, як зникають цілі світи, цілі культури — і що залишається натомість? Чи може існувати зв’язок між єврейською Катастрофою Східної Европи і знищенням української інтеліґенції в часи сталінських репресій? Чи може забуття однієї людини сягати на кілька поколінь під землю? Чи пов’язують нас знаки і шрами понівеченої пам’яти? Чи здатні любов і терпіння дати змогу торкнутися свідомости іншої людини? 

"Моцарт 2.0", Бату Дорж ("Видавництво Старого Лева") 

“Моцарт 2.0.” — нова історія від Доржа Бату, автора українських бестселерів “Франческа. Повелителька траєкторій” та “Франческа. Володарка офіцерського жетона". 
Уявіть собі — Моцарт у сучасному Нью-Йорку! Так-так, той самий, Вольфганг Амадеус. У сучасному місті його вражає і дивує усе: метро та галас, одяг, особливо жіночий, спосіб життя, звички й манери людей. Навіть вбиральні тут такі пахучі і красиві, наче у цісарському палаці. А ще, виявляється, сучасний рояль суттєво відрізняється від звичного Моцартові клавікорда… Та доведеться пристосовуватися, адже видатному композиторові хоч і випав шанс на нове життя, але дещо залишається незмінним — музика і Моцарт нероздільні. У цій книжці переплітаються вигадка й реальні та дуже цікаві факти про життя і творчість Моцарта, детективний сюжет за участі нової подруги композитора офіціантки Стейсі та роздуми про сенс життя. А завдяки дотепним ілюстраціям від Юлії Самелюк і QR-кодам із відеороликами, що розкривають секретики створення книжки, читачі поринуть в особливу атмосферу цієї історії. 

"Іван і Феба", Оксана Луцишина ("Видавництво Старого Лева") 

"Іван і Феба” — роман Оксани Луцишиної, дія якого розгортається в останні роки радянської влади й у перші роки української Незалежності. 
Після навчання у Львові та участі у Революції на граніті Іван повертається в рідний Ужгород, де одружується з поеткою Марією, що називає себе Фебою. 
Львів та Київ — міста з бурхливим політичним життям, Ужгород натомість вирізняється дещо гротескною атмосферою патріархального сімейного укладу та раннього капіталізму по-українськи. Тут легко обійтися без спецефектів із горору чи трилера: сама реальність повсякденного життя підказує ходи, які за напругою можуть посперечатися з творіннями Кінга або Кустуріци. 

''Найважливіше — наприкінці'', Галина Вдовиченко ("Видавництво Старого Лева") 

"Найважливіше — наприкінці” — новий довгоочікуваний роман Галини Вдовиченко, української письменниці та журналістки. 

Чоловік і жінка у стані війни, перемир’я і розчарування, надії та віри. Тридцять п’ять років разом, дорослі діти, складний період життя. Той час, коли нарешті варто зрозуміти, що ж насправді єднало й роз’єднувало цих двох. 
Це книжка про вміння прощати і співпереживати, не розмінюватися на дрібниці і бути уважними одне до одного і до себе, цінуючи кожну мить цього несамовито швидкоплинного життя. 

''Магнетизм'', Петро Яценко ("Видавництво Старого Лева") 

Новий роман Петра Яценка — магічна історія про те, як у дивовижний спосіб пов’язані люди й міста: вони притягуються і відштовхуються, можуть із легкістю знищити одні одних, а можуть дати одні одним життя… Головна героїня Марія на прізвисько Гайка тікає з окупованого Донецька останнім потягом до Києва й опиняється сама в чужому великому місті. Ще в дитинстві вона відкрила в собі дивний хист бачити історії людей, записані на металі, а тепер чує мову будинків і знає їхні імена. День за днем перед нею постають нові химерні виклики, але найголовніший із них — чи зможе вона своєю жертвою врятувати рідне місто, серце якого перестало битися? 

"Я повернуласяЛюблю", Ольга Герасим’юк ("Видавництво Старого Лева") 

У книжці відомої української телеведучої та громадської діячки Ольги Герасим’юк зібрано есеї, тревелоги та образки за більш ніж десять років — від 2007 до 2019 року. На читача чекають захопливі подорожі, знайомство з історією, культурою, звичаями та ментальністю багатьох народів, але насамперед тут будуть зустрічі з людьми. Вдумлива й чутлива до найтонших деталей, до найглибших психологічних нюансів авторка (за сумісництвом — і героїня) не тільки розповість багато нового про барвистий і строкатий світ, а й нагадає призабуте, зупиниться перед сакральним, поміркує про вічне. Щире і просте, радісне й печальне, зворушливе і мудре на цих сторінках переплітаються, сходяться й розходяться, творять чутливі, як пульс, візерунки живої оповіді, де кожне слово пропущене крізь серце. 

"Мої запасні життя", Ірина Славінська ("Видавництво Старого Лева") 

"Мої запасні життя” — дебют Ірини Славінської в есеїстиці. Ця книжка — клаптикова ковдра, зібрана зі спогадів, рефлексій та міркувань. Журналістка, перекладачка та продюсерка “Радіо Культура", членкиня Українського ПЕН Ірина Славінська розмірковує про особисту історію, історію родини і роду, збирає докупи пазли спогадів з дитинства, навчання, подорожей, робочі ситуації з перекладацької і журналістської справ — аж до подій недавнього часу. Це визначення важливих у житті моментів — певних якорів і культурних кодів, якими залогінюємо себе у сучасну реальність. Маркування втрачених ланок пам’яті, які потребують усвідомлення, але не завжди підлягають відновленню. Історії інших людей, а чи навіть інших країн, які можна проживати, наче власні запасні життя. 

"Нерівний шлюб", Ніна Фіалко (Видавництво "Навчальна книга - Богдан") 

У цій збірці ви знайдете оповідання, новели та повісті, написані упродовж кількох останніх років. Деякі з них були вже надруковані в обласних літературних журналах. Ці людські історії правдиві та захопливі, вони взяті з нашого життя, тому нікого не залишать байдужим. Книжка розрахована на широке коло читачів. 

"Антропос і бібліон", Іван Лучук (Видавництво "Навчальна книга - Богдан") 

Антропос і бібліон" — це збірка розмаїтих есеїв львівського письменника та науковця Івана Лучука. Глибокі та пізнавальні, вони охоплюють найповніший спектр зацікавлень автора: українську латинку, поліглотство, особливості письменницького ремесла, сучасні реалії та загальнолюдські проблеми. Читач ознайомиться з маловідомими сторінками української історії, дізнається пікантні подробиці з життя знаних письменників, буде вражений результатами етимологічних розвідок. 

"Геометрія для 21-го століття. Книга для допитливих учнів та вдумливих учасників", Ігор Шаригін (Видавництво "Навчальна книга - Богдан") 

Книга відомого діяча шкільної математичної освіти, автора численних збірників оригінальних задач, підручників і посібників для учнів та вчителів, активного пропагандиста поглибленого вивчення математики та олімпіадного руху серед школярів І.Ф. Шаригіна (1937–2004). У першій частині книги подано добірку натхненних публіцистичних і методико-дидактичних статей автора, в яких увага читача привертається до особливої та нічим не замінної ролі геометрії в загальнокультурному, творчо-інтелектуальному та емоційно-естетичному розвитку людини. Обґрунтовуються численні конкретні рекомендації педагогам та керівникам освіти для покращення навчання геометрії в школі. У другій частині подається збірник "500 геометричних задач", який репрезентує неупереджений і незамаскований оптимістичними агітками авторський вимірник справжніх стандартів шкільної геометричної підготовки за трьома навчальними рівнями — низький, середній і високий. До задач додані розв’язання та методичні коментарі. Відтак кожен учень може час від часу «приміряти» до себе цей стандарт і вносити відповідні корективи у свою підготовку, а кожен вчитель заміряти досягнуті результати навчання своїх учнів. Книга для всіх, хто активно причетний до шкільної математики, тобто, як і написано у підзаголовку, — допитливих учнів та вдумливих учителів. Буде корисною для студентів педагогічних вишів фізико-математичного профілю, котрі вбачають у своїй майбутній професії високе покликання. 

"Інфекції і люди. Розмисли клініциста", Михайло Адрейчин (Видавництво "Навчальна книга - Богдан") 

Автор навів яскраві спогади про пацієнтів, які йому найбільше запам’яталися за 55 років професійної праці лікаря-інфекціоніста. Важливе місце у споминах відведено роздумам про співпрацю з колегами, окремі досягнення та допущені помилки, специфіку інфекцій та морально-психологічні особливості інфекційних хворих. Це, без перебільшення, захопливе видання — перше такого жанру і тематики в Україні. 
Книжка адресована молодим лікарям, студентам-медикам і широкому колу читачів, яких цікавлять інфекційні та паразитарні хвороби, діагностика, лікування та запобігання їм. 

"Непропаща сила. Науково-популярні та популярно-публіцистичні твори з додатком аналітичних матеріалів з погляду сьогодення", Іван Пулюй (Видавництво "Навчальна книга - Богдан") 

У книзі представлені дві науково-популярні і дві популярно-публіцистичні праці видатного вітчизняного вченого-фізика, винахідника, публіциста і громадського діяча Івана Пулюя (1845-1918). У першій з них, «Непропаща сила», що визначила назву всієї книги, йдеться про відкриття та всесвітні прояви фундаментального фізичного закону збереження енергії (за термінологією автора — «закону непропащої сили»), а також про благодатний вплив цього закону на моральну міць людського духу. 
Одним із проявів фізичного закону непропащої сили є спалахи, пульсація і згасання зірок. Деталізації цих фізико-астрономічних феноменів з погляду тогочасної науки присвячена друга науково-популярна праця Івана Пулюя — "Нові та перемінні зорі". У ній автор теж не раз перекидає містки від проблем природознавства до сфери духовного життя, етики й моралі. У публіцистичній праці "Кілька споминів про Куліша та його дружину Ганну Барвінок" представлений широкий спектр відомостей з історії українського культурного життя другої половини ХІХ — початку ХХ ст., зокрема, з історії створення й видання першого українського перекладу Біблії, до якого Іван Пулюй був безпосередньо причетний. 
У брошурі «Україна і її міжнародне політичне значення», опублікованій в розпал Першої світової війни, подається проникливий історичний і перспективний аналіз «українського питання» в загальноєвропейському контексті, що досі не втратив своєї актуальності. 
Другу частину книги становлять аналітичні матеріали провідних вітчизняних фахівців, в яких представлені сучасні погляди на фізичні явища, описані в науково-популярних працях І. Пулюя, а також характеризується його подвижницька діяльність в науці, з перекладу Святого Письма та утвердження рідної мови

"Трансформація української національної ідеї", Упорядник - Олесь Доній  (Видавництво "Наш Формат") 

У цій збірці 30 відомих українських істориків, філософів, політологів, культурологів дають власні відповіді на питання про те, як розвивалася «українська ідея», чому і на якому етапі вона загальмувала, і що слід зробити, щоб «українська ідея» знову стала «українською мрією». Видання для тих, хто хоче розібратися в українських цінностях і готовий до їхнього оновлення. 

"Cторітелінг для очей, вух і серця", Марк Лівін (Видавництво "Наш Формат") 

Усе на світі можна розповісти через історію. Хай би про що ви писали, інформація стане яскравішою й цікавішою, якщо загорнути її в такий формат. Саме історія, а не сухі факти допомагають емоційно залучити й переконати вашу аудиторію.  

У цій книжці Марк Лівін пояснює, як навчитися чути й бачити історії, поглибити власне розуміння тексту і захопливо писати. А ще наводить розмови з відомими українськими письменниками, рекламістами, журналістами, які розповідають про свої підходи до сторітелінгу й написання текстів.  

"Точка неповернення", Дмитро Вербич (Видавництво "Наш Формат") 

Ця історія про сучасних українських лицарів з різним способом життя: вегетаріанця, який торгував соляркою в Нігерії, тренера з фрі-файту, мандрівника й багатьох інших. Проте в одну мить для них настала точка неповернення, після якої життя вже не може бути таким, як до того. Почалася війна. 

У цій книжці боєць добровольчого батальйону Дмитро Вербич розповідає про активну фазу бойових дій 2014–2015 років, коли вся країна, затамувавши подих, чекала звісток зі сходу України. Він відверто розказує про багатоликість ворогів на фронті: сепаратисти, російські спецназівці, холод, голод і бруд. Про те, як перші добровольці їхали на фронт часом лише з ножами. Про те, як приймати рішення, від яких залежить не лише твоє життя. 

"Від дірявих кедів до мільйонів доларівНеймовірна історія Слави Медведенка", Максим Гайовий (Видавництво "Наш Формат") 

У дитинстві Слава Медведенко ненавидів баскетбол: він був найвищим у класі, тому всі радили йому зайнятися цим видом спорту. У підлітковому віці хлопець полюбив цю гру, але за можливість мандрувати й купувати... йогурт, жуйки і пляшки газованки (це ж були «лихі дев’яності»!). Та з роками пріоритети змінилися. Баскетбол став для Слави справою життя, якій він віддавав стільки часу, що буквально протирав кеди до дір. Він виступав за команди з України, Литви, а згодом грав за клуби НБА — "Лейкерс” і "Атланту”. 
Як звичайному хлопцеві з київської Дарниці вдалося цього досягнути? Як воно — грати з Кобі Браянтом чи Шакілом О’Нілом? Що заважає розвиватися професійному баскетболу в Україні і як надихнути дітей, що лише починають займатися спортом? Про це щиро й чесно розповідається в історії Слави Медведенка, яку описав спортивний журналіст Максим Гайовий. 

"Я змішаю твою кров із вугіллям". Зрозуміти український Схід", Олександр Михед (Видавництво "Наш Формат") 

Наприкінці 2016 року Олександр Михед вирушив у подорож шістьма містами Донецької та Луганської областей, досліджуючи тамтешнє життя, а також історії, заховані в архівах. Проте найважливіше для автора — почути голоси місцевих жителів. Розкопуючи пласти історії та нашарування міфів, письменник розповідає дивовижну історію Сходу, приборкати який намагалися британські й бельгійські інвестори, імперські та радянські правителі. Як одна з найстаріших черепах у світі пов’язана із заснуванням Донецька? Якою ціною дається кожна тонна видобутого вугілля? І які історії заховано у вільних степах Дикого поля? 
Олександр Михед ділиться унікальними розмовами з відомими письменниками, митцями, істориками, які народилися на Сході: Сергієм Жаданом, Алевтиною Кахідзе, Ігорем Козловським, Романом Мініним, Володимиром Рафєєнком та Оленою Стяжкіною. Людьми, які від часу війни допомагають осмислювати жах нової повсякденності та зрозуміти багатоголосся українського Сходу. 

ProZorroЗробити неможливе в українській владі", Максим Нефьодов, Федір Крикун (Видавництво "Наш Формат") 

Prozorro — найвідоміший державний стартап в Україні. Залишивши позаду стару систему держзакупівель, він постав як сучасна компанія із потужним штатом розробників і новими підходами до менеджменту й маркетингу. 
Відколи проект з’явився в Україні, змінилося два склади парламенту і чотири уряди, але Prozorro далі розвивається та, здається, міцно тримається на ногах. Однак чи насправді це так? У цій книжці ідеолог системи Максим Нефьодов і колишній піар-координатор команди Prozorro Федір Крикун з перших уст описують злети й падіння проекту. Вони розповідають, як компанія змогла зайти на огороджену й раніше закриту територію держзакупівель і змінити правила гри в одній з найкорумпованіших сфер. 

"Підкори свій Еверест. Як поразку перетворити на перемогу", Тетяна Яловчак (Видавництво "Наш Формат") 

На що ви готові, щоб досягнути своєї мети? Тетяна Яловчак продала квартиру, щоб стати першою українкою, яка піднялася на Еверест. Та за крок до перемоги вона не стала влаштовувати перегони з конкуренткою, бо гора і так забрала багато життів. Утім Тетяна не здалася і таки дійшла до вершини. А через рік стала першою українкою-рекордсменкою, яка підкорила найвищі точки всіх континентів. 
У книжці авторка розповідає про важке дитинство в маленькому шахтарському містечку, любов до спорту та прагнення бути попереду, що переросло в бажання постійно здобувати нові перемоги. Ви дізнаєтеся, яка справжня ціна Евересту: що відбувається з тілом на висоті більш ніж 8000 м, як вижити 40 днів в експедиції за мінусових температур і не спати 72 години. Авторка з гумором розповідає про труднощі на своєму шляху, а також подає найголовніше правило підкорення вершини — залишитися живим. 

"Там, де вдома", Максим Кривцов, Марко Терен, Влад СордЮлія ІлюхаВалерій ПузікЮлія БаткілінаОлександр Лисак, Наталія Маринчак (Видавництво "АССА") 

"Там, де вдома” — це 112 віршів волонтерів та воїнів про любов і війну.  
Ось уже п'ять років тривають бойові дії на сході України. Серед нас є люди, які отримали травматичний досвід на цій війні, однак змогли сублімувати його в творчість. У збірці "Там, де вдома" беруть участь вісім сучасних молодих поетів та поеток: четверо чоловіків-воїнів, які виконували (або виконують зараз) бойові завдання в зоні АТО/ОСС, та четверо жінок, які в 2014-2018 роках волонтерили і допомагали армії, чекали з війни чоловіків, підтримували та дбали про тих, хто присвятив себе служінню іншим. 

"Гільдія М'ясниківЧервоногород", Юлія Чернінька (Видавництво "Картуш") 

Мартіс Зоря – всесвітньо відомий артист балету. Після складної травми чоловік приїжджає в Заліщики, щоб відпочити й написати книгу мемуарів. Майже з перону він зустрічає дивних людей. Поведінка мешканців міста ексцентрична й загадкова. Усі вони підпорядковуються дивакуватій організації зі скотобійнями – «Гільдії м’ясників». Містяни не люблять чужинців. Сотні років вони оберігають свої секрети й тепер так просто не здадуться.  
Заліщики мають форму ока. Таких місць у світі лише три. Це – магічна земля, яка в стародавніх трактатах згадується, як Терра Окулус. Життя у тихому районному центрі тягнулось спокійно й злагоджено, аж поки не приїхав чужинець. Та чи насправді Мартіс для них чужинець?  

"Месник з курорту Трускавець", Борис Савченко, Юрій Голіченко, Тарас Метик (Видавництво "КОЛО") 

Літературний переказ сценарію. Майбутній фільм - про вільну людину. Вільну від лицемірства та обов'язків нав'язуваних особистості недосконалим суспільством, про протистояння культури та варварства, свободовладдя і загарбництва. На фоні подій минулого століття, що відбуваються в чудовому туристичному місті Галичини, змальовано і кохання, і патріотизм, й інші цінності, які дають сенс життю кожного із нас і спонукають щодня маленькими кроками робити наш світ мирним і більш людяним.  

"Гра в бренди", Олексій Філановський (Видавництво "Наш Формат") 

Перш за все, створення величного бренду — це мистецтво, але з іншого боку — системні чітко-визначені кроки, які компанія мусить обов'язково впровадити. Для досягнення успіху маркетолог має креативно мислити, розуміти всі етапи розбудови та формування бренду. Яким чином створити бренд «з повного нуля»? Чи можливо це взагалі? Як перетворити класичну компанію на ікону? Чи потрібен бренд кожній компанії ? В книзі «Гра в бренди» розкриваються відповіді на ці часті питання маркетологів та підприємців. 

"Модельний рядХроніки", Ростислав Шпук (Видавництво “П’яний корабель") 

Це застільна книга виплесканих історій. Пряма мова її героїв схожа на самовільні потоки свідомості зі змінними руслами. Випадковий зміст слів тут відкинуто, кожне з них має полярність, точне місце щодо іншого. Бо її герої — люди з непересічним розумінням. 
Але чи знайдеться можливість скористатися ним на практиці? Особливо коли практикою виявиться саме життя, причому таке, яке перебуває в постійному протистоянні до звичного перебігу подій. 
Занурення у трип цього читання дає можливість заповзятись пошуком відповіді, виносячи на такі точки бачення різних ступенів виразності, з яких спостерігати за всім стає смішно і хвилююче. Опинятися в цих точках можна лише наодинці. Бо книжка — як і людина — все-таки засіб немасової інформації, навіть якщо й масовий. 

"ЗакоłотНевимовні культи", Володимир Кузнєцов  ("Видавництво Жупанського") 

Далеке майбутнє. Нова Імперія – об’єднане людство Землі, Місяцю та Марсу – веде жорстоку боротьбу за власне існування. Її супротивники – потойбічні істоти з інших шарів Мультиверсу, її провідник – звільнений бог Ґаґантоа, що з прадавніх часів перебував у полоні на Землі. Бунтівним богом людству даровані технології міжпланетного сполучення, квантового обчислення та розподіленого інтелекту. Проте його вороги – то цивілізації істот з іншого простору-часу та Потойбічні боги. А також ті з людей, хто вважає обраний шлях хибним та руйнівним. 
Одвічна дилема Людини – який шлях є істинним? Per omnia saecula saeculorum, світ без кінця – чи Bellum omnium contra omnes, війна без кінця? 
На материнському кораблі "Сінано” – найстарішому та найпотужнішому представнику Об’єднаного Флоту Імперії, спалахує заколот, кривавий та безжальний. Хто розпочав його, до чого він призведе, а головне – як пов’язаний із подіями тисячолітньої давнини, що вже стали наріжним каменем історії людства? 
Володимир Кузнєцов – письменник, музикант, інженер та гейм-дизайнер зі сходу України, відомий українському читачеві насамперед як автор, що працює у жанрах жахів та фентезі. Його новий роман створений на перетині наукової фантастики, космічної опери та лавкрафтіанського горору. Це – книга-головоломка, книга, яку кожен читач може складати як йому заманеться – і від того отримувати свій власний досвід та інсайт. 
Окультні технології та Прадавні боги з іншого простору-часу. Війни в масштабі Сонячної системи та безосібні квантові інтелекти. Наскільки незмінною є людська сутність – і що здатне змінити її? Якою ціною можна здобути Свободу – і де поріг, за яким та свобода перетворюється на нову неволю? В кінцевому підсумку, що є свобода волі, і чи існує вона взагалі? 
Якщо Давні боги відгукуються на людські молитви – хто здатен почути їхню відповідь і не втратити розум, намагаючись її зрозуміти? 

"Справа зниклої балерини", Олександр КрасовицькийЄвгенія Кужавська (Видавництво "Фоліо") 

Хіба може безслідно зникнути балерина посеред театрального велелюддя? Сотні глядачів і — жодного свідка. Вочевидь, хтось добре продумав усі деталі. В поліції не поспішають шукати представницю київської богеми, тому сестра зниклої звертається до слідчого у відставці. Тарас Адамович Галушко, поціновувач розміреного життя і праці в яблуневому саду, давно відмовився від метушні розслідувань. 

Він не надто прагне братися за цю справу, та одна з версій не дає йому спокою. Можливо, банда "збирачів гіацинтів”” знову розгорнула свою діяльність у Києві? 
Роман започатковує серію «Історичний детектив» — його сюжет побудовано на основі реальних подій. Розслідування, що розгортається в Києві 1916 року, розкриває чимало таємниць і дає змогу повністю зануритися в атмосферу міста періоду Першої світової війни.

 
У другому етапі кожен експерт обере з цього списку п’ять книг-претендентів, які розставить по місцях за ранжуванням. 

Відповідно: 

I місце (5 балів)— переможець і далі  

II місце (4 бали), 

III місце (3 бали), 

IV місце (2 бали), 

V місце (1 бал). 

Оргкомітет, шляхом підрахунку балів визначить по 3 книги в кожній з номінацій, які пройдуть в третій етап голосування.Ці твори-фіналісти будуть представлені на розсуд читачів у бібліотеках майже по всій Україні. Під час цього голосування і визначиться остаточний переможець.  

Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів" заснована ГО "Демфорум" та телеканалом "Еспресо". Її презентація відбулася 18 травня 2017 року в рамках "Книжкового Арсеналу"в Києві. 

Премія покликана відзначити найкращі українські сучасні літературні новинки року, підтримувати інтерес українців до читання вітчизняних авторів. Допомагати читачам обирати цікаві книжки, а видавцям знаходити шлях до читачів. Переможців Премії оголосять наприкінці листопада 2020 року в ефірі телеканалу "Еспресо", на сайтах "Espreso.TV" та "Демфорум" 

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
01:32
Оновлено
дрон, БПЛА
У двох областях РФ проблеми зі світлом через нібито атаку БПЛА
00:56
Литва Латвія Естонія
Польща організує саміт з питань безпеки з Україною та країнами Балтії
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
00:09
ракета Х-59
Росіяни обстріляли цивільні об'єкти в Одесі: постраждало понад десять людей
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:45
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема зі США, - Зеленський
20:04
OPINION
Костянтин Корсун
Чи звільнять "Вікторію ШІ" з МЗС?
19:56
на фото: Майк Джонсон
Республіканці планують ініціювати відставку спікера Палати представників США Джонсона
19:24
ЗСУ
Українська авіація вдарила по пункту управління росіян, на фронті відбулося 100 боєзіткнень
19:22
Київ Цифровий
У "Києві Цифровому" з'явився учнівський проїзний
19:01
Вчені знайшли докази того, що континенти утворилися в результаті ударів гігантських метеоритів
Учені пояснили, що за яскраві спалахи могли бачити українці вночі
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 798-го дня війни: ГУР атакувало нафтопереробний завод в Рязані, а у Повітряних силах очікують перші F-16 після Великодня
18:56
алкоголь
Росіяни на ТОТ планують відкрити мережу алкомагазинів і втричі підвищують акциз на вино, - голова Бердянської МВА
18:54
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Боруссія Дортмунд" - ПСЖ: букмекери дали прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книжка "Анатомія війни. Путін і Україна"
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
17:59
Інтерв’ю
Павел Коваль прибув на фронт й долучився до передачі техніки ЗСУ
Україна має провести мобілізацію: у цьому Українську державу ніхто не замінить, - польський депутат Павел Коваль
17:51
Ексклюзив
ветеран
Ветеранський бізнес: віцепрезидент ICC Ukraine Олексієнко закликав долучити до розробки законопроєкту Мінфін і Мінекономіки
17:47
Ентоні Блінкен та Іцхак Герцоґ
Блінкен відвідав Ізраїль і закликав підписати угоду про перемир’я в Газі
17:35
Мобілізація, повістки
Україна офіційно не зверталася до Польщі з проханням видати військовозобов'язаних чоловіків, – посол Зварич
17:32
Дмитро Табачник
В Україні конфіскували майно Табачника - ексміністра освіти часів Януковича
17:28
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
Ярмоленко допоміг "Динамо" обіграти "Верес" і піднявся в рейтингу найкращих бомбардирів в історії ЧУ
17:22
Посол України в Польщі про припинення консульських послуг для чоловіків: "Вимушений крок"
17:21
Ексклюзив
ракетный корвет проект 22800 "Каракурт"
У Defence Express прокоментували підготовку в Росії до спуску на воду 2 кораблів для ЧФ
Більше новин