Зе-енд і сходження регіональних еліт. Що показали місцеві вибори 2020 року?

Марина Данилюк-Ярмолаєва
26 жовтня, 2020 понедiлок
13:47

Місцеві вибори-2020 дуже чітко показали три тенденції. Позолочені карети стрімко перетворюються у гарбуз. Коломойського не рятують навіть шалені грошові вливання у Палицю. А ще, що бабусі-чекістки ще роблять погоду на виборчих дільницях, але зміну поколінь ніхто не відмінить

Вибори-2020 відзначились вкрай низькою явкою та двома епідеміями одразу: коронавірусу та розчарування. До місцевих рад залізли ОПЗЖ і подекуди любителі Толі Шарія. У Харкові мером узагалі вибрали коматозну людину із берлінської реанімації. Сенсацією став і Київ, де пенсіонери із обкомівських будинків старого Печерська та Шевченківського району виштовхнули у другий тур вусатого господарника Олександра Попова. Людину, яку цілком влаштовували розстріли на Майдані під “Йолкою”. 

Але давайте поглянемо ширше на підсумки. Без брому, валеріанки і істерики про безповоротний реванш та плачі, що всі поїдуть на заробітки до Польщі. Є речі більш серйозні, які визначатимуть наступний виборчий цикл.

Перше. “Слуги народу” фактично припиняють своє існування як політичний проект. Взяти бодай третє місце  у ряді регіонів для минулорічних двократних чемпіонів стало великою проблемою. Так і хочеться згадати пихату заяву лідера політичної партії Олександра Корнієнка: “Нам не треба ніяких політтехнологів. Ми самі знаємо, як робити партії”. По суті політична сила, яка зробила усіх — втопила в котловані некомпетентності і корупції саму себе. Можна сказати із 100% впевненістю, що провладну партію на місцях шматуватимуть, як тушу мертвої антилопи. На Заході, Сході, у Києві. Володимиру Олександровичу Зеленському треба краще репетирувати свій сміх, коли десь удруге на ВВС спитають про тотальне падіння рейтингу. 

Так само смішно, коли у день поразки прес-служба Офісу президента України видає заяву про те, “коли вони проведуть вибори на окупованих територіях”. 

Куди? Куди ви лізете робити на Донбасі вибори? Якщо ви їх із тріском профукали у центрі Києва. Якщо Ірина Верещук пролетіла на парасольці так же гучно, як порожнє відро в глибокий колодязь. 

Друге. Дуже чітко видно злам між категорією справжніх радянських людей, які сплять і бачать міцну руку червоного  господарника та молодими, які забезпечують себе самі. Пенсіонери із обкомівських будинків голосують за 1000 гривень, тарілку супу, гречку. І за те, що їм щедро вливають кожного вечора із каналів Медведчука, які плодяться зі швидкістю клопів у комірчинах тих самих обкомівських квартир. 

Я на власні очі 25 жовтня побачила низку стареньких, які із дисципліною солдат ішли підтримувати незаконне опитування Зеленського. Це такі із легкістю колись підтримували Вітренко і Симоненка, а зараз дають “зелене світло” ОПЗЖ по всій країні. Умовно молоді переживають велике розчарування. І це вони активно викликали поліцію та топили в унітази “5 питань Зеленського”.  

Дуже чітко видно, що покоління, яке пройшло дві Революції і воює на Сході дуже втомилось від оцього постійного вибору вічно невдоволених, але вічно краще знаючих людей постарше. Самі жили в СРСР і нам не дають жити. Однак зміну поколінь не зупинити, і покоління, народжене у 80-х, визначатиме долю країни наступні 20 років. Буде важко викорінювати консерватизм наших істинно радянських батьків, але без цього ніяк.

Гроші важливі, але не вони визначають переможця. Фінансові і інформаційні ресурси ОПЗЖ, “Нашого краю” і “За майбутнє” — здавалось, не давали жодних можливостей для маневрів виборця в кабінці. Однак сила цих партій не так в міцних господарниках, а у тому, що їх надійно оберігає СБУ, МВС і ДБР. Якщо перерізати їм схеми фінансування, у них не буде ресурсів для фінасування рупорів пропаганди та агресивної політичної агітації. А також скупки голосів тих, хто відчуває лише голос власного шлунку. Кілька реальних кримінальних справ із хепі-ендом могли б раз і назавжди вирішити питання руского міра у радах. Тому ще раз підніму питання: Чому СБУ не чіпає прямого російського агента під американськими санкціями Андрія Деркача? Чого МВС і ДБР слова не скажуть про поїздки Віктора Медведчука до Москви і Криму? І головне — Ігоря Коломойського настільки тісно бере у лещата американське ФБР та Єврокомісія за кіпрський паспорт, що власник 1+1 вирішив піти ва-банк і загнати під свій феодальний інтерес. Як кажуть попередні результати — громади чітко розуміють, чим дихають ці міцні господарники із привидами кремлівських веж за плечима.

26 жовтня стане стартом відліку майбутньої президентської кампанії. Я прогнозую політичне майбутнє  таким кандидатам і їх політичним силам: Кличко, Притула, Гройсман, Філатов, Садовий. 

Спробує свої сили як самостійний політик Дмитро Разумков, який показово поставився до Зе-питальника — тупо проігнорував його. 

Саме ці гравці будуть на вершині політичної піраміди наступні п’ять років. Саме серед них затесалось прізвище наступного президента — хто як скористається своїм шансом буде видно наступні пару визначальних років. Але те, що політичні рухи зростатимуть із регіонів, а не із партійних конференцій у нічних клубах Києва — очевидна тенденція. 

Так само шанс на продовження політичного життя матимуть ті, хто матиме фракцію в Київській міській раді. Київ лишається чудовим лакмусом загальної температури по країні. Нинішній Київ — це той, який уже награвся у “слуг народу”, але не визначився із майбутнім фаворитом. Бо “УДАР” — це більше про те, хай краще лишається погане, але стабільне, аніж так ризикувати як у 2019 році. 

Емоції за тиждень-другий вщухнуть, лишиться саме м’ясо. І щоб бабусі-чекістки та фанатики Шарія не мали шансів на наступну п’ятирічку треба робити висновки уже сьогодні.

Нам треба робити свій популярний інформаційний простір для тих, хто не дивиться телевізор. Проукраїнський порядок денний нікуди не дівся. Нам треба об’єднуватись і тримати нові ради на короткій нозі, не боятися їх шмагати. Забути образи, змиритися, що ковід це надовго і робити нові об’єднання. Політичні, соціальні, культурні. Усе минає, і це мине. Повірте, у 2010-2012 роках було набагато гірше. Бо була наївність і усі політики на 100% заявляли про стратегічне партнерство із Росією.

Ще одна приємна несподіванка виборів бонусом. Опитування Зеленського у кущах зіграло проти нього. Раніше для фальсифікацій хоч юриста Ківалова наймали, нині музичного редактора “95 кварталу”. Все це свідчить, що у нинішньої влади -  криза жанру і криза легітимності. Це теж треба брати до уваги тим, хто зростатиме у нові топи української політики.  

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
Більше новин