Не зупиняймо мову! Можливості та переваги вивчення української мови онлайн

Тетяна Зінченко
31 жовтня, 2020 субота
09:00

Для вивчення мови не мусить бути перешкод. Як вчити мову і удосконалювати її знання в час карантину і не лише - у мовній розвідці Еспресо-TV

Нові часи диктують нові правила. А надто, коли ці часи ускладнюються такими форс-мажорними обставинами, як пандемія. Міняються звички, з'являються нові обов'язки і вимоги, застороги і певні незручності. Але життя триває, і стишувати його не можна хоча б з тих причин, що жоден день не повернеться і кожен день - унікальний по-своєму. 

Мова скорочує дистанції

Це ж саме стосується і мови. Швидше, мови - в першу чергу, бо це те, що нас об'єднує, особливо тоді, коли ми мусимо волею долі триматися певної дистанції. Мова зближує нас у віртуальних просторах, у  соціальних мережах і здатна створити відчуття присутності людини чи людей не менше, ніж фізична присутність. 

"Як це так - у нас без нашого?"

Моя мала племінниця (Таїса, 12 років) каже, що їй зручно висловлюватися онлайн: "Я не червонію і можу написати все, що думаю". А ще вона вивчає українську мову онлайн, хоч послуговується нею з дитинства - з молоком, як кажуть, матері. Я поцікавилася думкою дитини: що спонукало її до рішення записатися на курси онлайн.

Відповіді 12-річної дівчини:

  • "Хочу говорити красиво, щоб не було суржику, щоб мова звучала гарно і щоб мої друзі казали: "Таїсо, ти можеш бути ведучою якоїсь зіркової програми!". 
  • Хочу поїхати в якусь країну, там говорити українською, щоб у світі чули, яка в нас гарна мова. Я її люблю. Особливо люблю співати українською мовою. Можливо, я стану співачкою. Тоді я поїду кудись і заспіваю дуже гарну українську пісню, щоб у світі сказали: "Які у вас пісні красиві". 
  • Хочу листуватися з друзями нашою мовою. Хочу, щоб відчувалося, що ми - українці, бо ми листуємося українською мовою. Мої друзі  придумують смішні історії на ТІК ТОК українською мовою - це мені цікаво і приємно слухати! Я порівнюю з іншими відео, і це дуже добре, що наші такі ж гарні і цікаві. Мені приємно чути свою мову в них.
  • Хочу написати книжку потім. З коміксами - і написати їх нашою мовою. Я хочу, щоб у нас було наше, як всюди, де я читаю і бачу. Бо як це так - у нас без нашого?".

    null

Дуже приємно чути такі думки дітей. Інколи ловиш себе на думці, що вчишся в них. І ось зараз, коли збиратися на курси вивчення мови стало складніше через відомі причини, давайте промоніторимо онлайн-можливості її вивчення. Бо про мову не можна забувати ні на хвилину. Вона тримає нас як народ, підносить нас і розповідає про нас світові. Занепаде мова - як про нас дізнається світ? Чужою мовою? Жестами?  Як ми явимося світові? Представимося чужою мовою? Тоді сенс називатися українцем?

Ресурси для вивчення мови онлайн

Їх є багато - було б бажання і мотивація. 

Інтернет-сайти:

  • Офіційний сайт української мови. Зручний для вивчення мови сайт, де можна знайти правила правопису, пунктуації, правильних наголосів, а також словник синонімів. 
  • Тренажер із правопису української мови. Зібрані онлайн-вправи з усіх розділів мовознавства з правилами безпосередньо перед завданнями. Але підказок нема - треба розраховувати на свої сили, отож навчання передбачається успішне.  
  • Лінгвістичний портал "Мова.info". Правила правопису і різні словники. Є також довідкова служба з відповідями на поширені запитання.

Додатки

Mova
Герой Лепетун пояснює правила правопису, фразеологізми та синоніми і розповідає, як позбутися русизмів. Усі правила подані коротко та у вигляді ілюстрацій. Також є вправи, які допомагають уникнути повторення помилок.

Сторінки у Facebook

  • Українська мова для всіхМайданчик для шанувальників мови, для тих, хто шукає шляхи для її утвердження і зміцнення. Можна дізнатися про мовні новинки, а також про стан мови на певному етапі, про історію мови, її розвиток. Сторінка для істиних борців за мову. Усім, кому не байдужа українська мова; для тих, хто знає українську мову і не знає; для тих, хто хоче вивчити, і тих, хто може допомогти іншим вивчити. 
  • "Переходь на українську"Проект "Переходь на українську" відкриє вам історії людей, які перейшли на українську мову й відтоді спілкуються нею постійно. На сторінці публікують історії тих, хто вирішив спілкуватися українською. Гарний спосіб мотивувати себе на вивчення або покращення знань про мову.
  • Пишемо грамотно українською мовою. Запитуйте - відповідаємо! Спільнота, де можна швидко дізнатися про правльне написання, переклад, тлумачення слів. 

Онлайн-курси

  • Лайфхаки з української мови

Онлайн-курс у формі корисних порад для вивчення теорії української мови. Складається із 16 лекцій, також доступний інтерактивний конспект зі всіма темами.

Є-мова - це освітня платформа громадської організації "Український світ", яка має на меті створити українськомовний культурний простір.

Оскільки це - безкоштовний і дуже зручний наразі ресурс, ми вирішили поцікавитися про його роботу, досягнення і можливості в Анастасії Розлуцької, засновниці платформи "Є-мова". 

"Відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", стаття 6, держава має  "організувати безкоштовні курси української мови для дорослих та забезпечити можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої змоги", але на зараз таких курсів немає" - розповідає Анастасія Розлуцька. 

   Мова - мрія, яку потрібно втілити

Так вважає засновниця мовної платформи, тому з командою однодумців працює в цьому напрямі.  

Анастасія Розлуцька, засновниці платформи "Є-мова". 

"Волонтерський рух "Безкоштовні курси української мови", які до того навчали 6 років української мови в оффлай режимі, перейшли онлайн і організували освітню платформу Є-мова, яка вже сьогодні надає можливість вивчати українську безкоштовно.  "Є-мова"  - це перша онлайнова платформа з вивчення української мови з наголосом на живе розмовне спілкування" - розповідає засновниця платформи "Є-мова".

Так, на сайті представлені декілька курсів для вивчення української:  

1. “Українська за 27 уроків” - елементарний рівень, який направлений більше розвинути комунікативні можливості слухача для  використання української мови в різних сферах спілкування.

2. “22 уроки до мовної впевненості” - новий онлайновий курс з вивчення української мови, який допоможе охочим досягти рубіжного рівня мовних навичок і стати впевненим користувачем мови. 

Ці курси розраховані на широке коло слухачів. Та насамперед орієнтовані на тих, хто на роботі чи вдома послуговується часто та/або переважно російською мовою, проте прагне удосконалити рівень побутового українського мовлення. Такий онлайновий формат вивчення української мови зручний також для українців, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, АР Крим. На курсі можуть навчатися іноземці, які мають базові знання з української.

3."Мовний менеджмент в освіті та комунікативні стратегії" - передбачений насамперед для вчителів, директорів закладів повної загальної середньої освіти.

null

"Ми не можемо собі дозволити не знати мову країни, в якій живемо"

"Для того, щоб розпочати вивчати українську, зрештою, як і будь-яку іншу мову, в людини має бути мотивація і, відповідно, бажання, - продовжує Анастасія Розлуцька. - Упродовж не одного року координування роботи нашого волонтерського проєкту курсів української мови ми зустрічались з різними мотиваціями до вивчення державної мови.

Мені подобається дуже, коли люди на курсах приходили "щоб повернути  в сім’ю українську, повернути історичну справедливість", "щоб читати внукові казки українською", "щоб освідчитись коханій".
null
Також багато було патріотичної мотивації. Але не менше прикладів, коли державну мову вивчали і для роботи: щоб писати статті українською мовою і бути взірцем переходу на українську для колег, щоб потрапити на державну службу.  Мотивації вивчати державну мову можуть бути найрізноманітніші. Але ми не можемо собі дозволити не знати мову країни, в якій живемо".
Курси шукайте за цим лінком: Є-мова

Ольга Андрусенко, Віра Шелудько, Олександра П'ятіна, Яна Сабляш - команда "Є-мова"

З 16 січня в ступає в дію норма закону про державну мову в  сфері послуг

"На сьогодні наша платформа є першою ініціативою, яка запропонувала вивчати українську мову онлайн для громадян України, які переважно послуговуються в побуті та на роботі російською. Оскільки з 16 січня в ступає в дію норма закону про державну мову в  сфері послуг, то ми вже зараз надаємо можливості для вивчення мови онлайн", - підсумовує Анастасія Розлуцька.

 nullФото з Фейсбук-сторінки Є-мова https://www.facebook.com/emovaua/

Україномовний простір

І, звісно, треба невпинно створювати навколо себе українськомовний простір. Читати українські книжки, сайти, газети (електронні, якщо йдеться про онлайн), переглядати українські фільми, слухати українську музику, читати україномовні блоги. Це - невід'ємна частина нашого буття і наша особиста участь у державотворенні, в утвердженні свого. Хто ж, як не ми, берегтимемо свою мову? Щоб не розповідати світові про себе жестами.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.77
    Купівля 38.77
    Продаж 39.29
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
Більше новин