Справа Стерненка. Що буде далі з Сергієм, Зеленським і українським кривосуддям?

Марина Данилюк-Ярмолаєва
23 лютого, 2021 вiвторок
15:56

Володимир Зеленський отримав купу овацій на рішення щодо санкцій проти Віктора Медведчука та його жінки Оксани Марченко. Але — обламав зуби на справі активіста і проукраїнського блогера Сергія Стерненка

23 лютого, у дуже символічний для вати день справжнього мужика — Приморський суд Одеси відправив Сергія Стерненка за ґрати на 7 років та три місяці з конфіскацією половини майна. Його взяли під варту у залі суду. 

Це вирок у справі про викрадення депутата райради Одеси від проросійської партії “Родіна” Сергія Щербича, слідство у якій велося з 2015 року. Якого Стерненко начебто викрадав і тримав у підвалі...

Однак вирок одеського суду зовсім не про те. І неважливо — подобається вам персонально Стерненко чи ні. Розділяєте ви його погляди чи не дуже. Судять його не за це. Кожен активіст, громадський діяч і проукраїнський політик може опинитись на його місці. Бо просто комусь так треба. І ще більше — бо цього особисто дуже хоче Портнов, Лукаш та численні промосковські посіпаки всередині України. З фінсовими ресурсами та важелями впливу у судах.

Звісно, ще буде апеляція. І я думаю, що після серії пікетів та мітингів влада отямиться і піде бодай на умовний термін, аби не обнуляти рішучі “перемоги” ЗЕ-влади над Медведчуком і ОПЗЖ-ТБ. Звісно, через деякий час буде і рішення ЄСПЛ, де нинішні рішення суддівської мафії визнають неправочинними і ще змусять Україну виплатити Сергію Стерненку компенсацію. 

Але це історія про більш глобальне. Яке тягнеться у нас за спиною ще з першого Майдану, а потім і Революції Гідності. Не можуть старі нафталінові судді ще кучмівських часів виносити вироки на догоду Партії регіонів, заради спасіння антимайданівців. А потім ми чомусь наче діти чекаємо від них справедливих рішень то по Стерненку, то по Ріффмастеру.

Купа адвокатів і громадських активістів, низка журналістів і правозахисників б’ються за справжню судову реформу ще з часів, коли тітушки викрадали майданівців із київських лікарень. Чи коли судді Мартинов, Вовк, Царевич, Кицюк та інші забирали права в учасників автопробігу до Межигір‘я.

Щоразу, коли підходило до ухвалення серйозних рішень — перезавантажити суддівську систему повністю завжди знаходились ті, хто давав задню з геніальною аргументацією: “Не можна робити реформи в воюючій країні, бо Путін нападе”. А потім в країні зі швидкістю кроликів плодиться російська агентура, Портнов погрожує прокурору Генпрокуратури фізичною розправою, з трьох каналів Медведчука і одного ресурсу Мураєва цілодобово розказують, що у нас “гражданская война” і що в Іловайському котлі винуваті самі добробати. І врешті у пошуках захисту ти ідеш до суду, де тебе чекають “реформи, радикальність яких не на часі”. І судді, на яких клейма нема де поставити. І вирок Стерненку констатує сумний факт, що Володимир Зеленський вирішив зберігати цих проституйованих служителів Феміди. Бо зручно, а після мене - хоч потоп. 

Вирок Сергію Стерненку про сім років з конфіскацією майна оголошував такий собі суддя Віктор Попревич. Вся його біографія — це просто згусток історії про суддівську мафію. І чому ми переживаємо таку кризу здорового глузду і державного управління. Зірочка судді Попревича зійшла 6 березня 2003 року, коли Верховна Рада призначила його суддею Київського райсуду Донецька.

Тоді за новенького суддю активно проголосувала партія Вітренко, КПУ, Регіони України, СПУ і СДПУ (о).  Тому не дивно, що коли уродженець Західної України розправив крила на Донбасі — він віддячив своїм працедавцям. Наприклад, тим, що біля воріт свого донецького маєтку... поставив бюсти Леніна і Сталіна.

 

Жесть. Суддя, який засудив Стерненка, відомий тим, що свого часу встановив біля воріт свого будинку в Донецьку бюсти Сталіна і Леніна. Денис Казанский розкопав нові увлєкатєльні факти.

Опубліковано Денисом Рыбачком Вівторок, 23 лютого 2021 р.

 

Велику всеукраїнську славу Попревич здобув у 2006-2008 роках, коли суддя Попревич вів справу проти автора книги “Донецька мафія” Бориса Пенчука. І урешті засудив його до 8 років колонії суворого режиму з повною конфіскацією майна за начебто наклеп на Бориса Колесникова.

У 2015 році суддя Попревич виявився таким затребуваним спеціалістом, що був переведений до Приморського суду Одеси. Там він - головуючий у найрезонансніших справах. Наприклад, заднім числом і таємно випускав під заставу директора скандального згорілого дитячого табору “Вікторія”. Той же Попревич обирає запобіжні заходи обвинуваченим у справі ще одного згорілого приміщення — Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. Так само головуючим став представник “донецького клану” і у справі ще одного скандального випадку з жертвами — готелю “Токіо стан”. Там Попревич знімає арешти з будівлі і жонглює переносами розглядів попри обурення родичів загиблих. 

null
 

nullТому не дивно, що дуже резонансну справу Сергія Стерненка взявся вести такий скандальний і брудний “фрукт”. Цей суддя із Донецька два роки тому брав участь ще і в конкурсі до Верховного суду — але на щастя, пролетів. 

Коли Попревич зачитував ухвалу. він припустився кілька оціночних суджень, які не мають жодного стосунку до правосуддя. 

По-перше, суд визнав проведення обшуку у Стерненка без адвоката допустимим.  Друге, експертизи російською мовою визнані...допустимими. 

Суд у вироку посилається на свідка, якого не заслуховував на засіданні. 

І особлива вишенька — суд наголосив на нелюбові Стерненка до проросійської партії, в якій перебуває потерпілий Щербич. 

Володимир Зеленський добре почав із санкцій проти Медведчука, його гаманця Тараса Козака і його віруючої танцівниці Оксани Марченко. Але арештом Сергія Стерненка президент обнуляє свої здобутки і випускає потужні тригери для суспільства. Для чого це було зроблено? Для лояльності МВС, бонусу для ОПЗЖ чи у якості подарунку Геннадію Труханову, який ще рік тому скаржився ЗЕ-президенту на одеського активіста? Думаю, тут все одразу. Бо для багатьох дійових осіб нинішньої влади Стерненко став кісткою в горлі і подразником: “таке молоде, а уже рот відкрило”.

Справа Сергія Стерненка це не про розпач. Це про те, що треба все робити вчасно і не відкладати судову реформу в шухляду у надії, що наступна влада буде більш безжальною до продажних суддів. Не буде. Доведено уже сімнадцятим роком з початку першого Майдану. Допоки в українських судах сидітимуть одіозні представники “донецької суддівської мафії” — то того часу наші активісти будуть за ґратами і заборонятимуть книжки про Стуса.

Я нагадаю, що іншою представницею такого кривосуддя за замовленням — стала справа Медведчука проти Вахтанга Кіпіані. Суддя Марина Заставенко у 2018 році була переведена із Макіївки до Дарницького райсуду. І саме зараз суддя, яка вільно каталась в ОРДЛО до родичів — вирішує що нам читати, а що - ні. 

Щодо самого Сергія Стерненка, у майбутньому у нього все буде добре. Від 23.02.2021 він перетворився у політика, жертву політичних репресій і суддівського свавілля. Резонансна справа і велика впізнаваність роблять з нього нову привабливу ікону патріотичного руху. Упевнена, ми побачимо його невдовзі народним депутатом щонайменше. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
13:08
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із президентом Євроради Мішелем, як збільшити постачання Україні артснарядів
12:56
Молдова
Молдова оголосила дипломата РФ персоною нон ґрата за організацію "виборів президента" у Придністров'ї
12:44
Єнс Столтенберг НАТО Вірменія світ
Столтенберг після Азербайджану та Грузії завітав у Вірменію
12:44
телевізор телебачення
Discovery Channel, CNN, Eurosport: Кремінь попросив Warner Bros. перекласти українською програми, які транслюють російською
12:18
OPINION
Костянтин Жеваго
Потрібно скорочення функцій, а не міністерств
12:16
США Японія
США та Японія підготували проєкт резолюції Радбезу ООН щодо заборони на розміщення ядерної зброї у космосі
12:14
фейкові новини, fake news
Зеленський критикує "президентські вибори" в РФ, але "скасував" українські: добірка фейків та маніпуляцій світових ЗМІ за 19 березня
12:08
Бюро економбезпеки пропонує запровадити санкції проти 23 юросіб, пов'язаних з РФ і Білоруссю
У результаті протестів фермерів ЄС вводить мито на зерно з РФ та Білорусі, - FT
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
Більше новин