Газ на 2 мільярди для фіктивної фірми: роль керівництва Нафтогазу

Тетяна Шустрова
17 березня, 2021 середа
22:03

Наприкінці 2020 року з державної власності вивели газу на 85,5 мільйона доларів США. Керівники Нафтогазу практично "подарували" його фіктивній фірмі. Чи були в цьому рішенні ознаки корупції?

13 листопада 2020 року Господарський суд міста Києва затвердив "мирову угоду" між дочірньою компанією НАК "Нафтогаз України" ПАТ “Укртрансгаз” та приватними фірмами: ЗАТ "Укренергозбут", ТОВ "Фінансова компанія Фін-Інвест" і ТОВ "Профі Газ". За цією угодою "Укртрансгаз" передав підставній фірмі "Профі Газ" 305 мільйонів кубометрів державного газу.

Дещо раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв особисто підписав рішення, згідно з яким 305 кубометрів газу передали від Нафтогазу до Укртрансгазу як позику, з метою виведення його у власність "Профі Газу".

І сам Коболєв, і Укртрансгаз всього лише кілька місяців назад називалишахраями приватні фірмі, що взяли участь в цій угоді. І раптом позиція керівників Нафтогазу змінилася на протилежну.

Понад три місяці журналісти “ШУСТРОВА LIVE” розслідують цю оборудку, адже її масштаби - це велика корупція. Журналістам вдалося через суд зобов'язати НАБУ внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення внаслідок укладання цієї мирової угоди. Але за весь час так і не змогли почути коментарі від перших осіб "Нафтогазу".

Аж раптом нафтогазівці самі ініціювали спілкування першого заступника Коболєва, що зараз виконує обов'язки керівника "Укртрансгазу" Сергія Переломи з колегами з інтернет-видання "Бізнес Цензор" на цю тему. Не знаємо, спонукало його до цього досудове розслідування НАБУ, чи були інші мотиви. Але оскільки Сергій Перелома не тільки підтвердив зазначені в розслідуваннях "Еспресо" факти, але й висловив деякі сумнівні твердження, то ще раз детально розберемося в цій оборудці.

Як отримати гроші за чужий газ

Підставу щоб взяти у держави газ безкоштовно віднайшли в історії, що тягнеться з кінця 1999 року. Тоді приватна компанія "Укренергозбут" передала державному оператору газопроводів Укртрансгазу 418 мільйонів кубометрів газу для транспортування до своїх споживачів. Укртрансгаз зобов'язань не виконав: 305 мільйонів кубометрів газу зникли в транспортній системі.

Кілька років держкомпанія відмовлялася визнавати існування боргу. Газ шукали в судах, доки у 2007 році Вищий господарський суд ухвалив остаточне рішення, що зобов'язувало держкомпанію повернути газ "Укренергозбуту".

Що б там раніше не говорили представники держкомпанії, зараз діючий керівник Укртрансгазу Сергій Перелома однозначно підтверджує, що борг перед "Укренергозбутом" існував. Також Перелома повідомив, що "Нафтогаз" ще в 1999 році використав ці 305 млн кубів газу на власний розсуд без згоди його реального власника. 

"Укренергозбут підтвердив, що газ у нього забрали. На моє особисте переконання: це підтвердження справжнє і воно зафіксовано судовим рішенням. По великому рахунку, це рішення треба було виконати в 2007 році. Добровільно це не було зроблено", - визнав Сергій Перелома в інтерв'ю "Бізнес Цензору"

Компанія "Укренергозбут" протягом 13 років безуспішно намагалася стягнути газ у примусовому порядку.

А коли керівник Укртрансгазу все ж таки вирішив віддати борг, то чомусь передав газ не реальному власнику, а сторонній фіктивній фірмі. І сталося це після того, як контроль над "Укренергозбутом" захопили рейдери.

До березня 2018 року акціями “Укренергозбуту” володіло ТОВ ТДМК, аж поки його у злочинний спосіб не переоформили на інших осіб. У 2018 році головою правління "Укренергозбуту" був такий собі Сергій Михайлюк. За словами директора ТДМК Анатолія Рекуна, Михайлюк натиснув на директора Олега Ізотова, і той продав 90% акцій "Укренергозбуту" Михайлюку.

"Внаслідок зловмисної угоди між колишнім директором і паном Михайлюком був укладений договір, за яким контроль над активом вартістю більш ніж 2 млрд перейшов за.. навіть не символічні 24 тисяч гривень. Які більш того Михайлюк і не платив", - розповідає адвокат Олександр Мартиновський, який представляє інтереси товариства ТДМК.

Зараз реальні власники 305 мільйонів кубометрів газу доводять в судах, що акції у них забрали у шахрайський спосіб.

Щоб вивести спірний газ на сторонніх осіб15 квітня 2019 нові власники "Укренергозбуту" передають право вимоги боргу ТОВ "Фінансова компанія "Фін-Інвест".Усічні 2020 року "Фін-Інвест" отримує рішення суду, яким змінюється спосіб і порядок стягнення боргуЗамість здійснення поставки природного газу – стягнення з Укртрансгазу грошей в розмірі 2,3 млрд грн на користь "Фін-Інвесту". Цій фірмі вдається арештувати майно та рахунки Укртрансгазу і навіть списати з них 226 млн грн на свою користь.

Спершу Укртрансгаз віддавати борг невідомій компанії відмовлявся. І навіть звертався з заявою до ДБР та НАБУ. А дії "Фін-Інвесту" в Нафтогазі назвали "такими, що можуть мати ознаки шахрайства".

Протидія "шахраям" була досить успішною - Укртрансгаз 12 березня через суд розблоковав рахунки і запевнив, що "докладе максимум зусиль для повернення незаконно списаних коштів". 

До того ж суд заборонив віддавати гроші замість газу, а газ "Фін-Інвеста" отримати не міг, бо не мав ліцензії на здійснення діяльності із постачання природного газу. До того ж угода про переуступку боргу від "Укренергозбуту" до "Фін-Інвесту" була скасована в судів травні 2020 року.

За таких умов пряма передача грошей чи газу "Фін-Інвесту" неминуче привела б керівників Нафтогазу на лаву підсудних.

Тому в справу оперативно залучають іншу підставну фірму - "Профі Газ". 22 квітня 2020 року на "Профі Газ" була отримана ліцензія НКРЕКП з постачання природного газу. 25 червня захоплений рейдерами “Укренергозбут” відступив всі права вимоги боргу на користь ТОВ "Профі Газ".

І ось саме з появою "Профі Газу" керівники Нафтогазу раптом перестали протидіяти "шахраям". Чому у держкомпанії виникло непереборне бажання укласти мирову угоду?

Керуючий Укртрансгазом перший заступник голови Нафтогазу Сергій Перелома розказує, що держкомпанія побоювалася блокування рахунків вже з боку "Профі Газу" перед опалювальним сезоном. Аргумент сумнівний. Знаючи про загрозу держкомпанія цілком могла захистити себе. До того ж реальні власники газу на момент укладання угоди вже судилися щодо незаконного захоплення “Укренергозбуту”, а рахунки цієї компанії вже були заблоковані ДБР. 

Сергій Перелома в своєму інтерв'ю також стверджує, що перемовини щодо мирової угоди велися ще до його приходу в "Укртрансгаз" і він лише затвердив ту схему, яку запропонували юристи.

Однак фактом є, що доки генеральним директором "Укртрансгазу" був Сергій Олексієнко, держкомпанія намагалася уникнути сплати спірного боргу. Ба більше, попередник Переломи називав фірми, які уклали мирову угоду - “Фін-інвест”, “Профі газ” та “Укренергозбут” - такими, що мають ознаки фіктивності і звертався до правоохоронних органів.

5 серпня 2020 року Сергій Олексієнко несподівано йде у відставку з посади генеральний директор АТ “Укртрансгаз”. З 6 серпня тимчасово здійснювати повноваження генерального директора Укртрансгаза приходить перший заступник голови Нафтогазу Сергій Перелома.

А вже через місяцькерівнику Нафтогаза Андрію Коболєву надійшов лист за підписом Сергія Переломи з пропозицією розглянути на загальних зборах акціонерів АТ «Укртрансгаз»  питання укладення мирової угоди між "Укртрансгазом", "Укренергозбутом", "Фін-Інвестом" та "Профі Газом", та виділити задля цього 305 мільйонів кубометрів газу в якості позики від НАК "Нафтогаз".

Варто звернути увагу, що прохання схвалити угоду Сергій Перелома подав ще до того, як в жовтні 2020 року Господарський суд Києва узаконив заміну стягувача боргу з "Укренергозбуту" на "Профі Газ". І Перелома чудово знає про це рішення суду, адже сам його згадує у інтерв'ю.

Тобто, узаконення статусу "Профі Газу" як учасника угоди і підготовка цієї угоди з боку Нафтогазу йшли паралельно і, вірогідно, за обопільною згодою сторін.

Це повністю спростовує ще одне твердження Сергія Переломи, ніби він не знав про сумнівний статус фірм-одноденок, що стали учасниками мирової угоди. 

Перелома стверджує, що взагалі не повинен перевіряти, з ким керована ним компанія укладає угоди. "Обов'язком суду є перевірка повноважень особи, яка прибула до суду, щоб представляти інтереси того чи іншого учасника процесу. Коли я отримую рішення суду, я розумію, що цю роботу за мене вже зробив суд і виніс рішення іменем України", - розказує він.

Тобто, на думку Сергія Переломи сотні тисяч зарплати йому платять за те, щоб він навіть не перевіряв, кому передає державний газ на 1,89 мільярдів гривень?

Хто отримав зиск від оборудки з газом?

Автори сайту “Економічна правда”, які слідкують за розвитком подій довкола цієї оборудки, припускають, що "мирова угода" відбулася за участі посередника - київського бізнесмена Ігоря Воронова.

На його можливу причетність і справді вказують декотрі факти. 

З моменту як "Профі Газ" залучили до схеми виведення державного газу, в ній тричі змінилися номінальні власники та директори. На час виконання угоди і отримання газу офіційним бенефіціаром "Профі Газ" став Олександр Ємельянов. Він також виявився власником ТОВ “Будсвітгрупа”. Ця фірма має київський номер телефону 206-84-16. Ним раніше користувався Ігор Олексійович Воронов у статусі фізичної особи-підприємця. А зараз він зазначений як контактний для діючого ФОП дружини Ігоря Воронова - Тетяни Олегівни Воронової.

До того ж, саме номер телефону 206-84-16 залишила в реєстрі ТОВ “Газенергія”, що входить до групи “Смарт-Холдинг” Вадима Новинського. З 2006 по 2011 роки директором цієї фірми був Воронов Євгеній Олексійович, брат Ігоря Воронова. 

Похапцем змінюючи бенефіціарів, керівників та місце реєстрації, фіктивна “Профі Газ” отримала від держави астрономічний ресурс. Швидкість виконання договору між держкомпанією та приватною фірмою вражає. За два тижні після підписання мирової угоди "Профі Газ" не тільки отримала, але й продала газ.

В інтерв’ю "Бізнес. Цензору" перший заступник голови Нафтогазу Сергій Перелома спростовує свою причетність до компаній, що отримали державний газ. Так само він відкинув причетність до оборудки голови Нафтогазу Андрія Коболєва.

"Ні мене, ні інших людей з Нафтогазу в цих компаніях немає. Я кажу про будь-яку залученість – афілійовану, опосередковану чи пряму", - наполягає Сергій Перелома.

За нашою інформацією, з 27 листопада по 10 грудня фірма "Профі Газ" продала 305 мільйонів кубометрів палива таким семи компаніям:

Один з покупців - товариство з обмеженою відповідальністю “Мідстрім Юкрейн” - заслуговує на особливу увагу. Тому що сліди від неї ведуть до Сергія Переломи.

“Мідстрім Юкрейн” отримала від "Профі Газ" 55 мільйонів кубометрів газу - приблизно 16% всього виведеного газу. Далі миттєво перепродала придбаний у фіктивної фірми газ товариству “Євромін Енерджі”. Раніше цією фірмою керував Сергій Стогній. Він спільно з Костянтином Совою є співвласником іншої компанії - “ВНВ -Інвест”. У свою чергу, Сова є співвласником товариства “Енерготехпром”, котрим до 2014 року також володів нинішній виконувач обов’язків гендиректора "Укртрансгазу" Сергій Віталійович Перелома. 

Також Костянтин Сова і Сергій Перелома були співвласниками приватного акціонерного товариства “Страхова компанія “Мега-Полiс”членом Наглядової ради якого разом з ними був також і Сергій Стогній

Ми продовжуємо наше розслідування. І скоро розповімо ще більше.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:48
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку у результаті авіаудару прогримів потужний вибух на військовій базі, - ЗМІ
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
Більше новин