Суд по Скіфському золоту: огляд реакції голландських ЗМІ

Олександр Снідалов
6 жовтня, 2016 четвер
17:23

Куди потрібно повертати експонати: у чотири кримські музеї чи державі Україна?

Огляд друкованої преси має бути трохи згодом, а поки розповім вам, що пишуть на сайтах провідних голландських газет про суд по Скіфському золоту.
 
Тільки одне впливове видання не розмістило вчора на своєму сайті жодної публікації на цю тему - це De Telegraaf, решта відреагували блискавично. Загалом реакція полягала у висвітленні позиції, яку представили в суді представники Амстердамського музею, української сторони та представники Кримських музеїв.
 
Видання: Trouw
Автор: Henny de Lange
Заголовок: ПРОДОВЖЕННЯ ІСТОРІЇ НАВКОЛО КРИМСЬКИХ СКАРБІВ
Є побоювання що у разі повернення до Криму Скіфське золото буде вивезено до Москви.
null
Конфлікти є частиною Криму. Від початку існування цього перехрестя між Європою і Азією народи приходили і йшли геть: Греки і Римляни з заходу, Скіфи, Гуни, Татари зі сходу.
 
Сьогодні Кримські скарби використовуються боротьбі, яка відбувається не на рідній землі, але в Голландському суді. Суд вирішить кому належать археологічні знахідки, які прибули до Амстердаму два роки тому у складі виставки "Скіфське золото". На них претендують чотири музеї в Криму і музей в Києві.
 
Поки Голландія роздивлялась оздоблені скіфські шоломи - в Україні змінилась влада. Росія захопила Крим і забрала його в України. Анексія проникла і в музейний простір, поставивши питання: хто тепер є власником скарбів Криму, який раптово став не українським а російським? Ця зміна приналежності не була визнана Нідерландами і більшість країн членів ООН.
 
Чотири кримські музей, підтримані російським міністром культури, вимагали повернути виставку. Україна заявила що виставка є власністю держави і має бути повернута в Київ. Є побоювання що після повернення до Криму виставка буде вивезена в Москву.
 
Амстердамський музей вирішив розмістити усі об'єкти у власному сховищі допоки не буде з'ясовано їх правовий статус. Амстердамський музей не хоче брати на себе відповідальність за рішення, яке може розчарувати ту чи іншу сторону. "Дуже мудро", коментує таке рішення Іnge van der Vlies, професора права "Це дуже складана справа і задача для професійних юристів".
 
Кримські музеї покладаються на контракти про оренду виставки між ними і музеєм Амстердаму. Але залишається питання чи справді цінності належать кримським музеям. "Є зв'язок між державою і згаданими музеями і треба з'ясувати чи була угода про оренду укладена від імені Української Держави".
 
Що ускладнює ситуацію таке це те, що доводиться мати справу одночасно з голландським, українським і російським правом. Міжнародні угоди по творам мистецтва не передбачать механізмів розв'язання подібних ситуацій. Російські медіа вже звинуватили Нідерланди в крадіжці експонатів, але для цього немає підстав, говорить Van der Vlies: "Музей поверне цінності, але тільки законному власнику".
Предмет судового розгляду, що відбувається сьогодні - культурний спадок Криму. Van der Vlies: "Питання вже не в мистецьких цінностях. Це політичні змагання, на які також впливає ситуація навколо MH17. Хоч вона і не має значення в правовому сенсі, вона все ж матиме вплив."
------------
Видання: Volkskrant
Автор: Rob Gollin
Заголовок: ПРАВОВИЙ ДИСПУТ НАВКОЛО КРИМСЬКИХ СКАРБІВ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ.
Амстердамський музей не мав причин затримувати Кримські Скарби, які виставлялись ним в 2014 році. "Можна навіть запитати: звідки в них стільки витримки" сказав адвокат Martin Sanders в суді Амстердаму де він представляє інтереси України у суперечці.
 
В присутності представників українського Мінкульту, Мінюсту та Мінінформполітики, а також представників чотирьох музеїв з півострова, окупованого Росією, суд має дати відповідь на питання: куди поїдуть сотні музейних експонатів, до Києва чи до Криму? Україна заявила що є країною походження цінностей, в той час як музеї доводять що експонати були знайдені і зберігались в Криму впродовж багатьох років.
 
Амстердамський музей заявив що не повернув виставку жодній з сторін побоюючись позовів від протилежної сторони суперечки. Після анексії півострову Росії стало незрозуміло хто є фактичним власником. Сандерс каже що "колекція об'єктів стала гарячою картоплиною для амстердамського музею. Як кість в горлі. Можна сказати що музей нею мало не подавився". Бажання Амстердамського музею компенсації Україною вартості зберігання цінностей (важать разом 3 тони) - це "спроба отримати хоч щось".
 
За словами адвоката Амстердамського музею, Paul Loeb, російська окупація не залишала можливості для поспішного рішення. Музей не відчував себе в праві приймати рішення "Ми всього лише позичили цінності". Директор Амстердамського музею, Wim Hupperetz, заявив що претензії України "це майже абсурд". Правовий диспут триває вже два роки. За його словами Амстердамський музей не вважає Україну власником.
 
Чотири музеї вимагають повернути експонати до Криму. За словами їх адвоката, Michiel van Leeuwen, Київ не може просто взяти і відмінити операційна управління колекцією. Історик Нікіта Храпунов, який працює в одному з музеїв, сказав що Українська Держава не цінує історичних скарбів. Дуже мало робиться для протидії нелегальним розкопкам і практично не виділяються гроші на дослідження. "Якщо рішенням суду цінності будуть відправлені до Києва", каже Нікіта "наші люди не зможуть більше побачити пам'ятки минулого".
 
Заступник українського міністра інформполітики, Еміне Джарапова, побачила в судовому процесі порушення українських законів. Вона роздратовано звернулась до представників музею "Який паспорт ви показали на голландському кордоні?"
Суд винесе рішення 14 грудня.
----------------
Видання: AD.nl
Заголовок: "Кримське золото має повернутись з Амстердамського музею в Україну"
Сотні експонатів з Криму, що нині зберігаються в сховищі Амстердамського музею, знаходиться в Нідерландах нелегально і повинні повернутись в Україну, яка є країною походження і, відповідно, законним власником - таким був аргумент адвокатів Української Держави під час судового розгляду цієї середи в Амстердамі, який розглядає питання власності кримських артефактів, який показувались під час виставки у 2014 в Амстердамському музеї.
 
null
 
Під час дії виставки відбулась анексія Криму Росією, тож постало питання куди потрібно повертати експонати: у чотири кримські музеї чи Українській Державі?
Кримські музеї вважають що експонати повинні повернутись до Криму. Так вони були знайдені, там зберігались навіть до існування України як держави, заявили адвокати кримських музеїв. Згідно з ними справа не тільки в правилах, але також в людях та культурі. Сотні спірних експонатів включають в себе золото скіфських часів, також рідкісні лаковані скрині.
 
Адвокати України заявили, що кримські скарби є культурною спадщиною України, і поки Крим знаходиться під владою Росії, вони не можуть бути повернуті до кримських музеїв, бо останні вже навіть встигли прийняти "російське громадянство".
Тим часом Амстердамський музей розмістив експонати у власному сховищі. Якщо об'єкти повернуться в Україну Амстердамський музей буде вимагати компенсації витрат на зберігання цінностей під час судового розгляду. Справа може отримати продовження у разі апеляції на рішення суду, яке має бути винесене 14 грудня.
------------------
Видання: NRC
Автор: Paul Steenhuis
Заголовок: Кримське золото - гаряча картоплина у суді
Для Сандерса і його колеги Gert-Jan van den Bergh з адвокатської контори Bergh Stoop & Sanders, що представляє інтереси України, є очевидним що: "Країною походження цінностей є Україна." Київ має, за їх словами, законне право вимагати повернення експонатів, базуючись, зокрема, на конвенціях ЮНЕСКО, оскільки Крим є окупованою територією. Адвокати Української сторони не розуміють рішення Амстердамського музею. "Кримські музеї, які хочуть повернення цінностей, активно брали участь в окупації і представляють себе зараз як російські музеї" сказав van den Bergh.
 
null
 
Адвокат що представляє кримські музеї, Michiel van Leeuwen, заперечив заяви української сторони, стверджуючи що "музеї є нейтральними. Вони мусили визнати російську юрисдикцію, оскільки в іншому випадку не отримали б субсидій". Він також зазначив, що цінності мають повернутись до Криму у розпорядження музеїв, яким вони належать. Він відкинув аргумент, що експонати не можуть повернутись в Крим, через окупацію, пославшись на прецедент з так званими "Мармурами Елгіна" які зараз демонструються в Британському Музеї в Лондоні. "Лорд Елгін у 1802 році вивіз мармурові скульптури з Афін, начебто щоб захистити їх від Турецької окупації. Але експонати досі не повернулись, хоч Греція вже давно не знаходиться під турецькою окупацією".
 
Адвокат Амстердамського музею, Paul Loeb van Nauta Dutilh, заявив що що суд не впізнав себе у тому образі з "гарячою картоплиною", який змалював адвокат української сторони. Він заявив що експонати розміщені в секретному сховищі на території Нідерландів і знаходяться в хорошому стані. Амстердамський музей також хоче компенсації витрат на зберігання а також судових витрат від сторони, яку суд визначать як власника цінностей.
 
Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
17:00
PR
Комфорт та максимальна свобода разом з NarsCars: як орендувати авто для поїздок в Україні
16:52
Ексклюзив
ЗСУ
Захопити Часів Яр практично неможливо: офіцер НГУ Матвійчук про проблеми армії РФ на Бахмутському напрямку
16:35
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
В ОСУВ "Хортиця" розповіли, якими є втрати РФ у живій силі й техніці на Східному напрямку
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:23
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
Більше новин