Довгий список книг у номінації "Література для дітей" представив оргкомітет книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів 2019" (перша частина списку)

11 липня, 2019 четвер
17:01

Упродовж першого етапу роботи книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів 2019" було отримано 145 заявок від 38 видавництв України

 Оргкомітет перевірив на відповідність вимогам усі видання, що надіслали видавництва. Після цього були сформовані довгі списки книг для конкурсу у двох номінаціях: «Література для дорослих» та «Література для дітей». 

До другого етапу в довгий список книжок у номінації «Література для дітей» потрапило 57 видань 17-ти видавництв.

Перша частина списку:

“Там, де немає тіней”  Вікторія Цибульська (видавництво “ЛАТ & К”)

Усе починається у звичайній вітальні, де дідусь оповідає своїм онукам про пригоди трьох хлопців, яким після подій Хотинської війни довелося пройти безліч випробувань і навіть потрапити в саме пекло, щоб визволити з полону нечистої сили кохану дівчину одного з них. 

Це оповідь про міцність справжньої дружби, щире кохання та сімейні цінності.

"Лицар Смарагдієвого ордену. Люмберн". Юлія Чернінька ("КМ-БУКС")

Світ чародіїв обрав своїм Лицарем хлопчика Ярослава й покликав його в далеку мультисферну подорож до міста Люмберн. Попереду на нашого героя чекатиме багато пригод, де будуть летючі птеродактилі й запальні нурсики, стародавні фортеці і привиди-святики, чарівники-добродії, а ще лиходій Магістр, його бездушні слуги алебарди, кривавий Кат… Місія Лицаря велична. Він має врятувати місто від злого правителя та повернути безрадісним дітям Життєдайне Мерехтіння. Чи вдасться звичайному київському хлопчикові повернути в Люмберн радість? Часи відважних героїв не минули - все можливо, коли є підтримка друзів, відвага та непереборне прагнення допомогти Добру здолати Зло.

 

“Загадкові світи старої обсерваторії” Олесь Ільченко 

(видавництво “Навчальна книга - Богдан”)

Ви, мабуть, вже встигли скучити за загадками старої обсерваторії – таємничої споруди, звідки відкриваються шляхи до інших вимірів? Влад та Оленка знову вирушають у мандри паралельними світами, де на них чекають безліч неймовірних пригод. Як виявляється, жителі інших світів не завжди приязні, а інколи навіть небезпечні! Проте діти, не без допомоги свого друга – професора Філа, знаходять вихід із найскладніших ситуацій.

 

“Козак, король, крук” Олесь Ільченко  (видавництво “Навчальна книга - Богдан”)

Уявляєте, є такий народ, для якого вівсяна каша – найулюбленіша страва! І якщо хтось її не з’їсть, вона образиться і блукатиме по всьому дому. А дракони бувають добрими і живуть у мирі та злагоді з людьми.. Здогадалися, про які країни йдеться? Якщо ні, запрошуємо вас у мандрівку іронічними казками Олеся Ільченка. Книга, яка перетворить читання на веселу подорож світом.

 

Серія книг «Читання – це справді цікаво!» 

(видавництво “Навчальна книга - Богдан”)

Серію створено для поетапного формування в дітей навичок обдуманого читання завдяки виникненню цікавості, заохочення прагнення читати самостійно, вдосконалення читацьких умінь, розвиток пізнавальних інтересів. 

   Серія книг має унікальну особливість: твори з однією сюжетною лінією, невелике коло дійових осіб. 

   Книги відповідають різним рівням складності: 

1 рівень – «Починаю читати» (30-100 слів) – короткі твори, в яких переважають прості речення.

2 рівень – «Читаю з допомогою» (50-250 слів) – прості сюжети, зрозуміла лексика, поступове ускладнення синтаксичних конструкцій.

3 рівень – «Читаю самостійно» (250-750 слів) – складніші, але доступні для сприйняття сюжети, нова лексика, образні вислови.

4 рівень – «Читаю залюбки» (700-1500 слів) – різноманітні за жанром і тематикою твори для 

розвитку пізнавальних інтересів

До серії увішло 5 книг:

 “Білочка та їжак”. Дмитро Чередниченко

 “Про жабку Гапку”. Григорій Фалькович

 ”Хмарковий зоопарк”. Марія Пономаренко

 “Чому нічка посварилася з ранком”. Віктор Васильчук 

 “Як лелека зірочку знайшов”. Марія Пономаренко


“Нові чарунки”. Ярослав Бенза (видавництво “Навчальна книга - Богдан”)

Про чарівний світ дитинства, з якого ми всі вийшли, як із країни, де і сміялося, і плакалося легко. 


“Раз, два, спи... Перша сонна лічилка”. Світлана Дідух-Романенко  

(видавництво “Моя книжкова полиця”)

 Що треба дитині аби солодко заснути?

Тут вам підкаже будь-яка мама: здорове харчування, насичений емоціями день, усталені ритуали та книжка! 

Що ж таке гарна книжка на сон? Справді, це дуже вибаглива індивідуальна характеристика книги. Однак ми знайшли до неї ключик. В книзі повинно говоритися про сон, там повинні бути маленькі герої, а ще це має бути віршована лічилка, аби дитинка могла порухати чудернацьких героїв своїми очками та пальчиками задля плавного злипання дитячих війок. 

Ми дуже любимо своїх дітей і для нас кожна книга - це приємний час спілкування із дитиної, але іноді треба, щоб малеча засинала на «раз, два».

І тому ми придумали книгу, яка поєднає усе найкраще, що сприяє естетичному розвитку дитинки та її здоровому сну. І таке дійсно буває. Ми ж зробили. Вона називається «Раз, два… Спи!» і вона буде про100 неймовірна. 100! Так-так, саме сто невгамовних баранців потрібно знайти Гав-Гаву на сторінках цієї дивовижної книжки. Разом із смішним песиком маленькі читачі залюбки шукатимуть і лічитимуть усіх баранців, відчиняючи віконечка і досліджуючи об’ємні сторінки поп-апу. Малюків і баранців чекають пригоди на атракціонах, під водою і навіть у космосі! І хоч баранці як діти – у них море справ і відмовок перед сном, – але врешті вони таки поринуть у солодкий сон разом із вашими малятами...


“Рожевий записник детектива Стасика”. Леся Мовчун  

(видавництво "Фонтан казок")

Малюк Стасик випадково знайшов у пісочниці ґудзичок, що виявився іншопланетним прискорювачем розвитку. І наш герой, навіть не встигнувши поміняти памперса, подорослішав так блискавично, що просто з пісочниці пішов до кіоску, купив собі рожевий записник — і став славетним детективом!

Класнюча, смішнюча й вигадлива повість-казка Лесі Мовчун «Рожевий записник детектива Стасика» — переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку‑2018» у номінації «Добрі казки».

“Різдвяна історія ослика Хвостика”. Олександр Гаврош  

(видавництво "Фонтан казок")

Ослик Хвостик — справжній актор. Він неперевершено грає роль віслюка в різдвяній виставі — вертепі. Та ось саме перед Різдвом стається дуже прикра річ: злі люди викрадають Хвостика. Йому вдається втекти від крадіїв — однак із цього осликові пригоди лише починаються. Бо навколо глупа ніч, темний ліс, куди йти — невідомо, адже за кожним пагорбом, за кожним кущем на бідолаху можуть чекати хижі звірі, а ще страшніше — користолюбні люди…

Сповнена дивовижних пригод справжня різдвяна історія від одного з найкращих сучасних українських дитячих письменників Олександра Гавроша.


“Вієчка”. Павло Матюша  

(видавництво "Фонтан казок")

Вієчка та її батьки, тато Жаринка і мама Талія, — дуже незвичайна родина. Вони такі доброзичливі й людяні, так люблять одне одного і весь світ навколо, що завдяки їм змінюється на краще все непривітне й самолюбиве гном’яче плем’я.

Дебютна книжка Павла Матюші «Вієчка» відкриває серію покетбуків «Казка під подушку», розрахованих на те, щоб дитина читала їх перед сном, брала з собою на прогулянку чи в подорож.


“Мікробот і той, кого нема”. Олег Чаклун 

(видавництво "Фонтан казок")

Четверта книжка пригод маленького робота Мікробота — справжнього супергероя сучасних українських дітей. Цього разу нас чекають карколомні мандрівки в часі: від дня створення Робопланети до… кількох митей перед тим, як вона має загинути. Чи вистачить цих кількох митей Мікроботу і його друзям, роботам Веселки, для того, щоб урятувати рідну планету? Яку роль у всьому цьому відіграє Той, кого нема — і навіщо його нема, і як він є?

Надсучасні технології, суперможливості, дива техніки органічно поєднуються в новій книжці найтаємничішого сучасного українського дитячого письменника Олега Чаклуна з живими традиціями доброї казки.


“Зюзя”. Сергій Куцан  

(видавництво "Фонтан казок")

На день народження бабуся зробила Олесі несподіваний подарунок — унікального пацюка, вирощеного в секретній експериментальній лабораторії. І відтоді життя родини пішло шкереберть: безсонні ночі й насичені карколомними пригодами та битим посудом дні. А потім шкереберть пішло життя цілого будинку. А далі, можливо, й усього міста…

Неймовірно смішна повість Сергія Куцана «Зюзя» — переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!», оголошеного видавництвом «Фонтан казок» з метою простимулювати українських письменників до створення книжок, у героях яких сучасні українські підлітки зможуть упізнати себе.


“Пташка Пін на прізвисько Гвін”. Сергій Товстенко  

(видавництво "Фонтан казок")

Пінгвіненя Пін на прізвисько Гвін і його друг тюленя Тюкало — неабиякі вигадники й добрі розбишаки, які постійно втрапляють у цікавущі пригоди й при цьому винаходять чимало корисних речей для всього Пінгвінячого містечка.

Повість-казка Сергія Товстенка «Пташка Пін на прі­звисько Гвін» — переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!» в номінації «Добрі пригоди».

“Фонтан казок” (видавництво "Фонтан казок")

Казки, зібрані в цій книжці, створили для Тебе сучасні українські казкарі — як найкращі, яких Ти добре знаєш і книжками яких давно зачитуєшся (ось лише кілька імен: Сашко Дерманський, Леся Воронина, Юрій Винничук, Зірка Мензатюк, Олег Чаклун, Богдана Матіяш, Катерина Штанко, Ірен Роздобудько…), так і ще юні, але дуже-дуже цікаві й талановиті.

Тож із цією книжкою Ти не лише з головою поринеш у неймовірні казкові пригоди — у справжній фонтан казок, а й дізнаєшся про те, яка вона — сучасна українська казка. Народжена із глибоченних народних традицій — і водночас по-сучасному яскрава, різноманітна, ефектна й іронічна.

“Таємне товариство близнюків”. Леся Воронина 

(видавництво “Знання”)

Хижі космічні прибульці-синьоморди, які володіють універсальною зброєю, хочуть перетворити Землю на власну колонію. Адже на нашій планеті існують місця сили — стародавні споруди-мегаліти, що можуть наділити будь-яку живу істоту надприродними властивостями. Однак Клим Джура, хлопець, який розуміє мову синьомордів і вміє читати їхні думки, збирається перемогти ворога його власною зброєю. Здійснити небезпечну операцію «Антижаб-4», від успіху якої залежить доля людської цивілізації, Климові допомагають не лише члени Таємного Товариства Близнюків,а й загадкове чудисько озера Лох-Ойх...


“Дитя песиголовців”. Володимир Арєнєв  

(видавництво "АССА")

Марта на прізвисько Відьма знає, чому батько повернувся з-за річки саме таким. Та вона досі не уявляє, що тепер їй робити і як його врятувати. Здається, єдина людина, котра може допомогти, — класний керівник Людвіг Штоц, та він віднедавна дуже сильно змінився. І це не дивно: після того, як в місті з’явилися песиголовці, все пішло шкереберть. Так, неначе минуле прокинулося й проростає у теперішньому житті гострими драконячими зубами…

"Варта у Грі. Артефакти Праги" - Наталія Матолінець (видавництво "АССА")

Гра у Львові закінчилася — темна чаклунка Варта Тарновецька врятувала життя новому знайомому, дізналася найбільшу таємницю свого минулого і принагідно долучилася до перевороту в магічному правлінні. Отож, сповнені ентузіазму, Варта зі Златаном прибувають до Праги, щоби офіційно заступити на посади Вартових Центральноєвропейського конгломерату. Та виявляється, що на шляху до мети ще багато перепон. Могутні судді виплітають нові інтриги, вибори глави насуваються, а втрачені артефакти остаточно забирають спокій. 

 Тим часом у празькій спільноті ширяться чутки про невловимих викрадачів, які полюють на світлих і темних. Легенди оживають на старовинних вуличках, де кожен крок озивається небезпекою. У незнайомому місті Варті потрібно пізнати все наново: кому вірити, а кого остерігатися? Яка темрява ховається за посмішкою Златана? А головне – чи вдасться дійти до кінця і заплатити ціну перемоги, не зруйнувавши себе?

Продовження книги "Варта у Грі".


“На добраніч сонечко”.  Галина Буділова  

(видавництво "Колесо Життя")

«На добраніч, Сонечко!» – це збірка авторських тематичних колискових. Завдяки їм ви зможете запрограмувати своє дитя на щасливе майбутнє, на видужання, відновлення після емоційного дня і подолання страхів.

Кожна колискова має свій QR-код, за яким ви зможете перейти на YouTube-канал і послухати її у виконанні молодої співачки Аріни Литвинчук.

У книзі є колискові окремо для хлопчиків і дівчаток, і за задумом авторки, ви можете безпосередньо долучитися до креативного процесу написання текстів. Це ніби основа, у яку ви можете внести свої зміни і на готову музику створити персоналізовану колискову-мантру для свого малюка.


“Хто такі Чемнята і Нечеми? Секрети чемності та міцної дружби”   

(видавництво "Колесо Життя")

Чи не знайомі ви часом із Нечемами? І чи не знаєте, бува, про які секрети вони прагнуть довідатися у Чемнят? Та чи стануть ті секрети Нечемам у нагоді?

Дитяча книга «Хто такі Чемнята та Нечеми?» у легкій віршованій формі розповість батькам та малечі про повагу до себе та інших, тактовність, образу, небайдужість, терпимість, скромність та інші важливі якості, без яких неможливі справжня дружба, ефективне спілкування та міцні соціальні відносини.

Книга стане в нагоді не тільки батькам, але й вихователям, учителям і дитячим психологам.

“12 місяців або все про дивовижі року”. Катерина Кулик  

(видавництво "АССА")

Ви чули, як співають калюжі під дощем? Купалися коли-небудь у кульбабовому чи конвалієвому морях? Бачили, як літають мрії? А може, знаєте, як зв’язати теплий шарф із літніх сонячних промінчиків?

Разом із героями цієї книги ви навчитеся помічати дивовижне у найменших дрібницях щодня, щомісяця, щороку…

 

“Довідник (не)молодого батька. Пітер Залмаєв, Катя Слонова 

(дитяче арт-видавництво "Чорні вівці")

“Дитина – це цілий світ. Який приходить у твоє життя раз і назавжди. Причому розумієш ти неодразу, навіть не в той момент, коли вперше чуєш крик дитини при народженні чи кои вперше тримаєш цей тепленький та вовтузливий кавалок щастя у своїх руках. Ні, ти розумієш, що це назавжди, коли вперше чуєш чарівні слова: “Татку, чому? Татку, що це? Татку, навіщо це?” Саме здатнсть до пізнавання світу робить людину людиною. І лише коли ти народжуєш і виховуєш дітей, ти можеш сповна сказати, що твоя життєва місія виконана. Адже ти привів у це життя цілий новий світ. Саме про це ця книга” (Тарас Березовець).

 

“Друг із Мезозою”. Станіслав Соловінський 

(видавництво "Ранок")

 Не знаємо, чи траплялося таке з вами, але герої цієї книги опинилися в дещо незвичайній ситуації. У них у квартирі була виявлена діра у часі - якраз у середину Мезозойської ери! Так-так, тієї самої: багато мільйонів років тому: спека, динозаври і дерева-папороті. Це виявилося досить клопітно, іноді лячно та трохи потішно.

Художник Олена Железняк.

 

 

У другому етапі кожен експерт обере з цього списка трьох претендентів на перемогу в Премії. Таким чином фіналісти, котрі пройдуть у третій етап, будуть представлені на розсуд читачів у бібліотеках майже по всій Україні. Під час цього голосування і визначиться остаточний переможець. 

Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів" заснована телеканалом Еспресо. Її презентація відбулася 18 травня 2017 року в рамках Книжкового Арсеналу в Києві. Премія покликана відзначити найкращі літературні новинки року, підтримувати інтерес до читання в українців, допомагати читачам обирати цікаві книжки, допомагати видавцям знаходити шлях до читачів. Переможців Премії оголосять наприкінці листопада 2019 року в ефірі телеканалу Еспресо і на сайті Espreso.TV.

 
Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.35
    Купівля 39.35
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.73
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
08:02
OPINION
Олег Манчура
Чому вважають, що на граблях танцюють лише українці?
07:55
Оновлено
електроенергія, шахеди
Росія атакувала Україну "шахедами" та ракетами. Вибухи лунали на заході країни
07:54
Оновлено
обстріл, ППО
Міноборони РФ заявило про знищення 46 повітряних цілей у трьох областях
07:46
Олександр Сирський
Сирський провів розмову із командувачем ЗС США в Європі
07:39
Оновлено
знищений російський танк Т-72
ЗСУ за добу ліквідували 910 окупантів, 13 артсистем та 3 танки
07:37
Оновлено
Удар по Чернігову 17.04.24
Атака на Україну 17 квітня: у Чернігові зросла кількість загиблих
07:35
Анонс
"Астон Вілла", Ліга конференцій
Ліга конференцій: розклад повторних матчів чвертьфіналу
07:25
"Реал", Андрій Лунін
Лунін наголосив на "складній ситуації" в Україні після виграної серії пенальті в 1/4 фіналу Ліги Чемпіонів
07:03
Іран
Лідери ЄС готують нові санкції проти Ірану після атаки на Ізраїль
07:00
Анонс
Анатолій Трубін, Бенфіка - Реал Сосьєдад
Ліга Європи: розклад повторних матчів чвертьфіналу
06:46
"Під Харковом загинули Буданов та Сирський": РФ розганяє черговий фейк
06:19
Сергій Марченко
З початку повномасштабного вторгнення РФ Україна отримала від партнерів $83,7 млрд
05:56
світ Індонезія виверження вулкана
В Індонезії почалося виверження вулкана: евакуйовано декілька сіл
05:36
мзс Росії
У Росії розробили концепцію гібридної війни з Заходом, - WP
05:08
на фото Шарль Мішель у реабілітаційному центрі
"Постачання зброї та ППО в Україну питання не місяців, а днів", - Шарль Мішель
04:40
Путін і Кім Чен Ин
Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP
04:12
Російські хакери
Хакери з РФ атакували об'єкти водозабезпечення у Європі та США, - Wired
03:44
У Росії після обстрілів ЗСУ авіабази у Джанкої очікують ударів по Кримському мосту
03:16
Оновлено
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на допомогу Україні: подробиці
02:48
росія хакер
Росія активізувала кампанію з втручання у вибори в США, - заява Microsoft
02:20
У Британії запровадять заборону продажу сигарет народженим після 2009 року
01:52
Кирило Буданов
Буданов запевнив, що в України є план зменшення військової міці РФ, - WP
01:24
землетрус
У Японії стався землетрус неподалік атомної електростанції
00:56
міністр оборони США Ллойд Остін
Остін та начальник штабів США Браун закликали ухвалити допомогу Україні
00:47
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Лунін став героєм серії пенальті з "Ман Сіті" та вивів "Реал" до півфіналу ЛЧ
00:28
Грузія акції протестів
Парламент Грузії ухвалив у першому читанні закон про "іноагентів". Протестувальники вимагають зустрічі з прем'єром
00:27
Росія продовжує продукувати фейки
"В Україні запропонували мобілізувати політбіженців з РФ та Білорусі": російські фейки за 17 квітня
2024, середа
17 квітня
23:56
ЗРК Patriot
Прем’єр Нідерландів запропонував спосіб, як Україні отримати більше систем Patriot
23:53
Йозуа Кімміх та Габріель Мартінеллі (ліворуч), Баварія - Арсенал
"Баварія" перемогла "Арсенал" та вийшла до півфіналу ЛЧ
23:15
Оновлено
На фото: Юлія Навальна на обкладинці TIME
Навальна, Єрмак та Кайлі Міноуг потрапили до 100 найвпливовіших людей TIME. Голова ОП відреагував
22:51
Оновлено
Світло
Промспоживачів попередили про можливі обмеження енергопостачання 18 квітня. У Yasno також заявили про високі ризики відключень
22:45
Оновлено
Вибухи під Джанкоєм
"Дякую за влучність": Зеленський підтвердив успішні удари ЗСУ по аеродрому "Джанкой"
22:42
Володимир Зеленський
"ППО та фронт – це ключовий пріоритет": Зеленський взяв участь у роботі Європейської ради
22:33
OPINION
Андрій Яніцький, директор з розвитку сайту Еспресо ТБ
Національно-визвольні рухи оголосили війну Кремлю. Вашингтонська декларація
22:27
ПАРЄ
ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом не визнавати Путіна легітимним президентом РФ
22:23
Суд
Суддя Деснянського суду Києва вирішила мобілізуватися. І попросила ВРП зупинити справу щодо її п'яного водіння, - ЦПК
22:15
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
"Не дуже хороша новина для Єрмака": політолог Бобиренко про рейтинг найвпливовіших політиків світу TIME
22:01
Ексклюзив
обстріл Часів Яр
Часів Яр має не лише політичне значення: генерал-майор запасу Кривонос про важливість захоплення міста до 9 травня
21:45
Ексклюзив
Експерт з енергетичних питань Рябцев розповів, чи очікувати в Україні стабілізаційних вимкнень світла
21:42
Оновлено
Майк Джонсон
Джонсон винесе на голосування законопроєкт про допомогу Україні 20 квітня. Байден пообіцяв негайно підписати документ
Більше новин