Як через жадібність Путіна Росія втрачає мільярди

Віктор Кіщак
13 лютого, 2015 п'ятниця
12:35

Через жадібну і недалекоглядну економічну політику, Росія втрачає чергові газові мільярди

Російське Мінекономрозвитку спрогнозувало, що середня ціна поставок газу в так звані "країни далекого зарубіжжя" в 2015 році складе $222 за тисячу кубів. А для європейських споживачів за прогнозами міністерства вартість палива впаде на 35% порівняно з 2014 роком.

Чому це так симптоматично для Росії і вигідно для України

Ринок газу на відміну від ринку нафти функціонує за двома принципами – спотовий ринок та контрактний з прив’язкою до нафти.

На спотовому майданчику розрахунки за товар (в нашому випадку газ) проводяться за ринковою ціною на момент укладання угоди, а не за ринковою ціною на момент поставки. Інакше кажучи покупець миттєво отримує запитаний товар (фактично, бо фізичні поставки можуть здійснюватися пізніше), а продавець миттєво отримує платіж.

Тобто спотовий ринок – це ринок попиту-пропозиції. Саме за такою схемою працює ринок продажу нафти. Тому ми можемо спостерігати суттєве падіння і коливання цін на нафту. Є надлишок пропозиції (збільшення видобутку Саудівської Аравії і данні з США) і падіння попиту (сповільнення зростання економіки Китаю), це все і тягне чорне золото на пониження.

А, умовно кажучи, контрактний ринок фіксує ціну на газ на певний проміжок часу (на декілька років і більше), яка трохи корелюється в залежності від зміни цін на нафту. Тобто відносно чітко законтрактована ціна.

І саме в теперішні часи ми можемо спостерігати, який підхід до формування ціни на ресурси переможе – ринковий чи жадібний.

Наприклад, найбільший після "Газпрому" постачальник газу в Європу – норвезький Statoil три четверті свого товару (75%) в 2014 році продав саме за спотовою ціною, а іншу частину з прив’язкою до нафти. Хоча декілька років ситуація була пропорційно протилежною.

А от найбільший продавець газу в Європі – російський "Газпром" здебільшого завжди впроваджував політику укладання контрактів зі своїми покупцями з прив’язкою до нафтової ціни.

Російський президент не раз заявляв, що вважає прив'язку ціни газу до нафти "найбільш справедливою і  найринковішою".  Путін постійно відбивався від наполегливих країн-покупців, які схиляли його до переходу на спотові ціни.

Звичайно пояснення цьому досить банальні – бажання більше заробити і ухопити куш в короткотривалій перспективі, взагалі не турбуючись про побудову міцних відносин з країнами-партнерами.  

Починаючи з 2009 року котирування на нафту тільки зростали і останні 5,5 років коливалися в межах $105-115 доларів за барель (Brent). Щоправда це зростання перекреслили останні півроку, за які ціни впали майже в два рази ($50-60 за барель Brent), додавши сивих волосин на голові російського президента.

І тут в додаток до санкційних і нафтових проблем (які потягнули російську економіку вниз), Росії додається ще одна – втрата газових прибутків. Якщо перші дві проблеми російська пропаганда ще може пояснити протистоянням "ненажерливому Заходу" та нафтовою змовою, то нову буде пояснити вже набагато важче. Через жадібність Путін сам вибрав короткотермінову схему збагачення, а тепер вона розвалилась, та ще й в такий незручний для економіки момент.

В 2014 році 70% виручки російського "Газпрому" від продажу газу припало саме на Європу. За даними монополіста в минулому році Європа імпортувала 146,6 млрд кубів газу на $49,8 млрд.  В цьому році "Газпром" чомусь підрахував, що збільшить поставки до Європи до 160 млрд кубів.

Хоча такий прогноз виглядає досить дивно, враховуючи, що ЄС досить серйозно націлився на позбуття енергетичної залежності від Росії. Проте є інша сторона, Європа може скористатися ринковою кон’юнктурою і буде по максимуму наповнювати газосховища. До того ж, Україна, яка активно імпортує європейський реверсний газ, з тієї ж причини може його ще збільшити.

Виручка "Газпрому" в 2015 році впаде на $14,3 млрд

Але навіть якщо врахувати прогнози по об’ємам "Газпрому" та ціни Мінекономрозвитку, то за підрахунками російської газети "Ведомости" виручка все-одно впаде до $35,5 млрд, тобто на $14,3 млрд.

В 2014 році середня ціна російського газу в Європі, без урахування країн Балтії та СНД, впала на 11,4% - до $341 за тисячу кубів проти $385 в 2013 році. Російське керівництво вже навіть саме визнає, що ціни обвалюються через "несприятливий вплив падіння цін на нафту".

І тут слід розуміти, що ефект від зміни нафтової ціни відчувається приблизно через 6-9 місяців.

Тобто в другій половині цього року (влітку) буде пік падіння цін на російський газ з прив’язкою до нафти. Бачачи кон’юнктуру нафтового ринку і наміри його головних гравців, Росія може різко змінити свою позицію, поступово переходячи до продажу на спотовому ринку.

Але і тут її чекають сюрпризи. Спотові ціни на газ останнім часом теж демонструють падіння. Також на європейський ринок все активніше пробивається зріджений газ з Азії і чим більше будуть рости його об’єми, тим менше буде ціна на ресурс. Адже це ринок попиту і пропозиції, а пропозиція зростає як і тренд енергоефективності і раціонального споживання в Європі.

І тоді Росії доведеться змінити свою піжонську та самовпевнену поведінку з партнерами і навпаки вмовляти їх купувати свій товар. Хоча, дивлячись на ситуацію з "Турецьким потоком", схоже російський уряд не звик так далеко продумувати свої дії.

Нафта, газ і Україна

Україна вже трохи відчула позитив від падіння нафтових цін. Ціна на російський газ в першому кварталі 2015 року для нас вже становить $329 за тисячу кубів. Щоправда Росія рахує її зі своєю знижкою в $100 і в межах "зимового пакету" (який діє до кінця березня).

Тобто, вже скоро потрібно починати нові тристоронні газові переговори і Єврокомісія вже заговорила про це. Україну не задовольняють умови газового контракту від 2009 року, тому справедливість формулювання ціни у ньому зараз розглядається в Стокгольмському арбітражі. І для підтримки енергетичного балансу нашої країни доводиться йти на тимчасові домовленості з Росією з імпорту газу.

Звісно, Україна і влітку отримає переваги від падіння цін на нафту. Адже в формулі прорахунку ціни на газ для нас враховується коефіцієнт зміни ціни на чорне золото за останні 9 місяців. Але, щоб його придбати у Росії, потрібно спершу про це домовитись.

А от більшу вигоду Україна отримає від газового реверсу з Європи. Як бачимо, ціни на блакитне паливо для ЄС суттєво впадуть.

Ще на початку лютого прем’єр Арсеній Яценюк дав доручення в літній період по максимуму закачувати в підземні газосховища європейський реверсний газ по $250-300 за тисячу кубів. "Падіння цін на нафту дає можливість нам скористатися позитивною ринковою кон’юктурою і не переплачувати Росії, як ми не переплачуємо вже останні й рік. Дотації для Росії завершені", - зазначив він.

Але і в цій казці є погані моменти. Ніхто не застрахований від того, що Росія як завжди використає політичні механізми, які дуже шкодять її економіці. Наприклад, максимально обмежить постачання газу в Європу, як вона це робила раніше, що ускладнить реверс.

Отже, як бачимо жадібна недалекоглядність і самовпевненість російського керівництва призвела до втрати доходів від чергової важливої для економіки сировини. А враховуючи, що економіка нашого сусіда здебільшого побудована на вуглеводнях (50% доходів бюджету в 2013 році), то бачимо злий жарт, який ринкові умови зіграли проти путінського політичного втручання в економічні процеси.

В цій ситуації переможні бонуси отримає Європа та частково Україна. Але, знаючи приклади агресивності Росії, яка починає вести себе неадекватно коли її заганяють в економічну пастку, європейський континент ще очікує чимало газових сюрпризів.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.87
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:14
ракета Х-59
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
08:08
Білий дім
Деякі човники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
Більше новин