Битва семи округів. Хто хоче стати нардепом на довиборах у Раду

Владислав Красінський
14 червня, 2016 вiвторок
10:00

Хто боротиметься за місця у Верховній Раді на літніх довиборах

Проміжні вибори обіцяють стати однією з найгарячіших тем цього політичного сезону. За депутатські мандати 17 липня поборються кандидати на семи округах.

Одне із найцікавіших питань: який склад ЦВК їх проводитиме, адже 3 червня президент подав до парламенту список із 11 нових членів комісії. Проте не зрозуміло, чи встигнуть народні обранці за них проголосувати: до виборів лишилося 3 пленарні тижні.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що парламент голосуватиме за кожну кандидатуру окремо. Джерела Еспресо.TV у пропрезидентській фракції неодноразово натякали, що вибори проведе старий склад ЦВК на чолі із Михайлом Охендовським.

Читайте також: ЦВК по-новому. Хто рахуватиме голоси українців

Еспресо.TV розбиралось, чого слід очікувати від довиборів і де буде найспекотніше.

Округ Єремеєва

Округ № 23 на Волині звільнився ще 12 серпня 2015 року після смерті очільника депутатської групи “Воля народу” Ігоря Єремеєва. Цей регіон традиційно вважався його вотчиною та зоною впливу холдингу “Континіум”. Тим не менше, співрозмовники у “Волі народу” запевняють, що цього разу група не буде приймати участь в боротьбі.

Окрім “Континіума” “своїм” цей округ вважають і в групі “Приват” бізнесмена Ігоря Коломойського, оскільки близький до нього Ігор Палиця наразі займає посаду голови Волинської облради.

Кандидатом від УКРОП по цьому округу буде керівник благодійного фонду Палиці  Ірина Констанкевич. Її основним конкурентом вважають екс-голову Маневицької РДА Людмилу Кирду, що висувається за підтримки “Батьківщини”.

Холдинг “Континіум” наймовірніше представить очільниця фонду Єремеєва - Олена Палагута.

Від БПП тут йтиме директор ТОВ "Енергетична група", учасник АТО Юрій Кулачек, на окрузі він раніше не працював. “Самопоміч” тут підтримує очільника своєї фракції в облраді Михайла Імберовського.

Кілька тижнів тому активно розповсюджувалася інформація, що на цьому окрузі може виступити лідер “Свободи” Олег Тягнибок, проте ця політсила своїм кандидатом визначила заступника Палиці в облраді Олександра Пирожика.

Битва за Дніпро

Вотчина Ігоря Коломойського Дніпро знову стане ареною політичних баталій. 27-й округ став вакантним після того, як близький соратник олігарха Борис Філатов став мером.

Неабияку вагу тут мають екс-”регіонали”, зокрема сім’я Вілкулів. Колишній губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул нині є депутатом парламенту від “Опозиційного блоку”, його ж батько - Юрій Вілкул, на минулорічних місцевих виборах став мером Кривого Рогу. Проте “Опозиційний блок” неочікувано не висунув тут свого кандидата, як і на округу Єремеєва.

Тому основної боротьби тут очікують між кандидатами від президентської політсили БПП та партії УКРОП, що асоціюється із Ігорем Коломойським. Від БПП по цьому округу піде головний лікар обласної клінічної лікарні імені Мечникова Сергій Риженко. Хоча до останнього вважалося, що кандидатом “від президента” буде волонтер Тетяна Ричкова. Вона ж вирішила йти на вибори самостійно.

За даними громадської мережі “ОПОРА” станом на сьогодні Ричкова і самовисуванець Загід Краснов - місцевий бізнесмен і колишній секретар Дніпропетровської міськради, єдині два кандидати, які ведуть активну передвиборчу кампанію.

Конкуренцію їм складуть кандидат від УКРОПа, адвокат Геннадія Корбана - Оксана Томчук і помічниця Дмитра Яроша - Марина Денисенко.

Мандат для брата

85-й округ знаходиться на Івано-Франківщині, з центром у місті Калуш. На минулих виборах тут переміг Ігор Насалик, проте весною цього року він поміняв депутатське крісло на пост міністра енергетики та вугільної промисловості в уряді Володимира Гройсмана.

По цьому округу, за підтримки президентської партії, висувається мер міста Рогатин Сергій Насалик - брат вищезазначеного міністра. Тут очікували побачити “свободівця” Руслана Кошулиньского, проте кандидатом від “Свободи” ЦВК зареєструвала Оксану Тебешевську.

Активну агітацію тут вже розпочали самовисуванець Святослав Кавінський і підприємець Руслан Король від “УНА-УНСО”. Із ними побореться “укропівець” Віктор Шевченко, брат нардепа та власника гірсько-лижного курорту “Буковель” Олександра Шевченка. Високу підтримку також може здобути голова місцевого партосередку “Батьківщини” Ольга Сікора.

Луганське дербі

Після перестановок в губернаторській вертикалі звільнився 114 округ - нардеп від БПП Юрій Гарбуз змінив волонтера Георгія Туку у кріслі очільника Луганської ОДА. Вибори тут проходитимуть фактично у прифронтовій території.

Свою кампанію на цьому окрузі уже веде колишній нардеп Валерій Мошенський. Із ним конкурує висуванець від “Опоблоку” Борис Лебедєв, місцеві політологи досить високо оцінюють його шанси на перемогу, зважаючи на те, що БПП тут підтримує маловідомого парторга Дениса Денищенка. А ось на херсонському 183-му окрузі діаметрально протилежна ситуація - сильний кандидат від президентської політсили змагатиметься із депутатом райради від “Опозиційного блоку”.

Екс-губернатор Луганщини Ірина Верігіна балотується від “Батьківщини”, проте її рейтинги тут поки невисокі. Цікаво, що по цьому ж округу йде Надія Курамшина - відома у сепаратистських колах активістка, яка очолює одну із організацій “солдатських матерів”.

Свої сили на Луганщині вирішив спробувати колишній міністр аграрної політики та продовольства, “свободівець” Ігор Швайка. За підтримку місцевих патріотів із ним побореться колишній командир батальйону “Донбас” Тарас Костанчук.

Полтавська бійка

151-ий округ із центром у місті Лохвиця залишився вакантним теж внаслідок формування нового уряду. Нардеп із президентської фракції Тарас Кутовий став міністром аграрної політики та продовольства.

Хороші шанси тут має кандидат від “Батьківщини” Руслан Богдан. ЦВК його кандидатуру поки не зареєструвала, проте агітацію Богдан вже розпочав: на недавньому мітингу за нього агітували нардепи Надія Савченко та Іван Крулько.

На окрузі також добре знають самовисуванця Олександра Ольшанського, на минулих виборах тут він фінішував третім, але продовжив працювати з електоратом. У цього кандидата вже з’явився двійник - Віталій Ольшанський. На виборах 2014-го року Ольшанський висувався від “Радикальної партії”, проте цього разу “ляшківці” на 151-му висунули депутата облради Руслана Ляшка.

Проте основної боротьби тут все ж очікують між “Батьківщиною” та БПП. Президентська політсила тут підтримує заступника губернатора Романа Товстого, але активної кампанії він ще не розпочав.

Губернаторські бої

28 квітня цього року Андрій Гордєєв очолив Херсонську ОДА. За його депутатський мандат на цьому окрузі поборються два колишні губернатори: Юрій Одарченко - висуванець від “Батьківщини” та “БППшник” Андрій Путілов. Вони обидва вже були народними депутатами. БПП очевидно вчергове використовує рокировку Путілов-Гордєєв, аби зберегти контроль над областю.

Вже точно можна сказати, що ці вибори не залишаться непоміченими, адже намір балотуватися тут висловив скандально відомий екс-очільник департаменту протидії наркозлочинності Ілля Кива.

Хоч Херсонщина і вважається одним із базових регіонів для “регіоналів”, проте “Опозиційний блок” у губернаторські баталії судячи з усього вирішив не вплутуватися, від цієї політсили тут балотується депутат райради Анна Середа.

Від партії УКРОП по цьому округу висувається директор Херсонського музично-драматичного театру Олександр Книга. З ним конкуруватиме голова обласної парторганізації “Свободи” Олег Гаврилко.

Сусід 205-го

205-ий округ минулого літа запам’ятався усій країні численними махінаціями, та буквально інформаційною війною між “завгоспом Порошенка” Сергієм Березенко та “правою рукою Коломойського” Геннадієм Корбаном.

Цього ж разу в центрі уваги знову Чернігів - вибори відбудуться на сусідньому 206-му окрузі. Вакантним другий чернігівський мандат став після минулорічних виборів мера, тоді перемогу тут здобув екс-депутат від БПП Владислав Атрошенко.

По цьому округу вирішив балотуватися Єгор Фірсов, якого президентська фракція позбавила мандату за так званим законом про “партійну диктатуру”. На ці вибори він іде самовисуванцем. Один із перших конфліктів на окрузі пов’язаний саме із ним: невідомі зіпсували агітаційні сітілайти кандидата.

Конкуренцію йому складе колишній член депутатської фракції “УДАР-Солідарність” у Київраді, президент корпорації “Укрбуд” Максим Микитась. Хоча офіційно БПП на цьому окрузі висунув громадського активіста Сергія Гаруса, проте місцеві експерти переконують, що БПП висунув технічного кандидата і основні сили кинув на підтримку Микитася, якого не висунули від пропрезидентської сили через скандальну репутацію.

Серйозну конкуренцію Микитасю на цьому окрузі складуть депутат облради, “радикал” Дмитро Блауш та голова міського партосередку “Батьківщини” Юрій Власенко. Активну кампанію тут веде також самовисуванець Григорій Ткаченко, роздаючи виборцям електричні лампочки.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:40
Україна-НАТО
Київ скликав надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО: причина
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
Більше новин