"Хоробрі сасунці" проти влади. Чому знову сколихнуло Вірменію

Дмитро Гомон
19 липня, 2016 вiвторок
19:08

Вже третю добу в Єревані група озброєних чоловіків утримує заручників у захопленій ними будівлі місцевої поліції

Вранці у неділю, 17 липня, в адміністративному районі Єревану Еребуні група озброєних чоловіків захопила будівлю, де розташовано полк патрульно-постової служби поліції Вірменії. Вони називають себе рухом "Сасна црер" та вимагають звільнити свого однодумця, радикального опозиціонера та героя карабахської війни Жирайра Сефіляна.

Під час захоплення почалась перестрілка, в якій загинув заступник командира полку полковник Артур Ваноян. Поранення отримали четверо поліцейських та мінімум один із нападників.

За останніми офіційними даними у будівлі утримують в заручниках чотирьох поліцейських. Серед них два високопосадовця: заступник начальника поліції Вірменії Вардан Єгіазарян та заступник начальника поліції Єревану Валерій Осипян. Спочатку заручників було більше, але кількох відпустили.

Хто захопив будівлю поліції? Це терористи чи опозиція?

Судячи з тієї інформації, що вже є, нападники — досвідчені колишні вірменські військові, які добре знають, як користуватися зброєю. Вони назвалися "Сасна црер" ("Хоробрі сасУнці"). Це відсилка до давнього вірменського епосу, який українцям більше відомий під назвою "Давид Сасунський". Він розповідає про боротьбу вірменських легендарних воїнів з арабськими загарбниками.

Люди, які захопили будівлю, охоче спілкуються з пресою. Один із нападників згодом опублікував на своїй сторінці Facebook відеозапис з захопленої будівлі.

Чого вимагають нападники?

Головна вимога, як виглядає з повідомлень вірменських ЗМІ — звільнення лідера радикального руху "Установчий парламент" Жирайра Сефіляна. Учасники захоплення — члени цього ж руху. Схоже, що назву "Хоробрі сасунці" вони взяли для ефекту.

Окрім звільнення свого лідера учасники групи мають амбіційний план влаштувати повстання по всій країні. Принаймні, так вони заявляють у своєму зверненні, розповсюдженому після захоплення будівлі. За словами депутата Пашиняна, вони також вимагають відставки президента Вірменії Сержа Саргсяна.

Хто такий Жирайр Сефілян?

Це відомий у Вірменії ветеран війни в Нагірному Карабаху. Він уродженець Бейруту, замолоду брав участь у військових діях, боронячи вірменську спільноту під час громадянської війни в Лівані.

Тоді ж став "дашнаком" — членом Дашнакцютун (Вірменської революційної федерації), яка більше сотні років бореться за незалежність Вірменії зі зброєю в руках.

Сефілян займається політичною діяльністю з 2000 року — невдовзі після того, як було знято заборону на діяльність Дашнакцутюн у Вірменії.

"Це не дуже популярний політик. Його "Установчий парламент" з'явився кілька років тому. Організація вирізняється радикальним несприйняттям ситуації в країні. Це був перший сигнал, що йде радикалізація суспільних настроїв", — розповів сайту Еспресо вірменський політолог, експерт Вірменського інституту політичних та міжнародних досліджень Рубен Меграбян.

Сефіляна кілька разів заарештовували, звинувачуючи в намірах повалити діючу владу. Останній раз його арештували 20 червня 2016 року.

Служба нацбезпеки звинуватила Жирайра в тому, що під час квітневого загострення навколо Нагорного Карабаху (яке вірменські ЗМІ називають квітневою війною) разом із групою осіб він планував захопити ряд стратегічних будівель, зокрема, телевізійну вежу в Єревані.

Читайте також: П'ятиденна Карабахська війна: причини та наслідки

Чому напад стався зараз, коли світ трясеться від терактів по всій планеті?

Велика кількість вірменських коментаторів єдина в тому, що зараз у країні настав момент, коли образно кажучи з киплячої каструлі зірвало кришку.

Більшість критично налаштованих до влади вірмен вважають дії "Хоробрих сасунців" неправильними та навіть божевільними, але морально їх підтримують.

"Головна причина того, що сталося — неадекватність влади. Вона планомірно та послідовно перекривала всі механізми не лише легальної політичної діяльності, але й легального самовираження та самореалізації", - вважає Меграбян.

За його словами, встановлено монополію партії влади і вибори перетворились на процедуру її відтворення.

"Економічно ж ми бачимо монополізацію, вбивають малий та середній бізнес, бачимо зростання еміграції та податковий і митний террор для тих, хто ще лишився. Усі ці настрої породжують ось такі безумні кроки", - говорить експерт. Меграбян підкреслив, що як би він критично не ставився до влади, силове захоплення будівель неприпустиме.

Що говорить влада?

Перші особи держави зберігають мовчанку всі три дні, які продовжується захоплення заручників.

"Найбільш високопосадова особа, яка за весь цей час виступала з поясненнями — це перший заступник начальника Поліції Вірменії генерал Унан Погосян. Ну і також періодично виступає з прес-релізами Служба національної безпеки. І все", — розповів Рубен Меграбян.

У неділю ввечорі в Єревані активісти провели акцію протесту. Чого вони хотіли?

Акцію влаштували активісти руху "Ні грабунку!" який народився на так званому "Електричному Майдані".

Читайте також: 12 днів Електричного Майдану

Вони вимагали звільнення політичних в'язнів, незастосування сили до групи "Сасна црер" та повної інформації щодо подій, які відбуваються навколо захоплення. Також звучали вимоги не здавати території Вірменії та Нагорного Карабаха Азербайджану.

Після того, як поліція намагалась блокувати рух активістів, почалися сутички. Кілька учасників акції були затримані поліцією.

"Через невизначеність ситуації поліція почала просто відловлювати людей, відвозити їх до дільниць та застосовувати насилля. Лише завдяки розсудливості активістів та Унана Погосяна, який особисто прибув на площу та в прямому ефірі поговорив з активістами, вдалося уникнути подальшого наростання насильства. Поліція пообіцяла відпустити всіх затриманих, що вона і виконала. Ситуація розрядилась", — розповів Меграбян.

Єреван акція протесту заручники

Фото: news.am

Чому поліція досі не наважилась на штурм власної будівлі?

Причин кілька. По-перше, як би хто не ставився до радикалів типу Сефіляна, вони все ж мають моральний авторитет у суспільстві як люди, які відвоювали Нагірний Карабах.

По-друге, це згадана вище зірвана парою кришка. Суспільні настрої зараз не на користь влади, тому вона прагне не накручувати ситуацію.

Як збираються діяти нападники і силовики далі?

Тривають переговори. Схоже, що сторони збираються мирно домовитись. Вірменські експерти підкреслюють, що необхідно вирішувати проблему зростання ненависті до влади, інакше подібні інциденти із захопленням можуть скоро повторитися й в інших регіонах.

Як реагує світ?

В принципі якихось висловлювань з боку представників провідних держав щодо ситуації в Єревані не було. За чутками, її прокоментував держсекретар США Джон Керрі, але згодом американське посольство у Вірменії це спростувало.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков сказав, що "прояви турбулентності" у кордонів Росії викликають занепокоєння. Щоправда, ці слова стосувались не лише Вірменії, але й спроби перевороту в Туреччині та теракту в Казахстані.

До речі, у середу, 19 липня, на фоні протистояння з поліцією в Єреван має прибути делегація російських військових. Вони збираються завершити переговори з вірменами про створення об'єднаного угрупування військ Вірменії та Росії.

Кремлівська пропаганда пояснює події в Єревані спробами США роздмухати в країні "кольорову революцію" та повалити лояльну до Москви владу.

Насправді, як бачимо, ситуація складніша та багатогранніша.

Теги:
Читайте також:
Київ
+23°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
1 травня
16:00
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Дугін та Карлсон. Чому інтервʼю ідеолога рашизму стало провалом?
15:47
Федоров показав окопний РЕБ PARASOL українського виробництва
15:43
ДСНС: від російських мін в Україні загинули 297 людей, із них 15 – діти
15:33
Anonymous
Хакери Anonymous підтримали протести опозиції в Грузії та погрожують оприлюднити дані урядовців
15:31
На фото: "Довга доба" на Netflix
Фільм Алана Бадоєва "Довга доба" виходить на Netflix
15:28
Постер фільму "Мій карпатський дідусь"
На Netflix з'явився фільм "Мій карпатський дідусь" режисера Зази Буадзе
15:27
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:17
Армін Паппергер, голова концерну Rheinmetall
У Німеччині ліві радикали підпалили дачний будинок очільника концерну Rheinmetall через допомогу Україні
15:14
Вадим Філашкін
Очільник Донецької ОВА розповів, скільки жителів залишаються в Очеретиному
15:10
Збір на ремонт важкої бронетехніки в зоні бойових дій
15:09
Ексклюзив
Карта. Авдіївка_3004
Потрібне розслідування щодо втрати Очеретиного, - "Інформаційний спротив"
14:53
Обстріл Нікополя 1 травня 2024 рік
Росіяни атакували Нікополь артилерією і дроном: постраждали 4 людини
14:53
OPINION
Микола Княжицький
Потрібно ухвалити заборону діяльності РПЦ
14:39
Азовське море
Окупаційна влада продає землі Азовського узбережжя російським "інвесторам", - Спротив
14:30
Ллойд Остін
"Триматимемо в полі зору": Остін занепокоєний посиленням зв'язків між Китаєм, Росією, Північною Кореєю та Іраном
14:25
зерно, зернова угода
У квітні Україна експортувала рекордний обсяг продукції
14:06
Георгіївська стрічка
Росіяни змушують школярів у Мелітополі й Генічеську носити "георгіївські стрічки", - "Жовта стрічка"
14:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Арка ярма
14:02
Прокудін розповів, як окупанти тероризують Херсонщину: б'ють навіть по похоронному транспорту
14:00
мільйонери
В Україні зросла кількість офіційних мільйонерів
13:49
путін
"Путін перемістив українських дітей у безпечне місце, подалі від обстрілів Зеленського": фейки і маніпуляції іноземних ЗМІ за 1 травня
13:41
Президенти країн Балтії у 20-ту річницю членства в ЄС закликали провести з Україною переговори про вступ
13:40
Оновлено
Митрополит УПЦ МП Лука та Василь Ломаченко (праворуч)
СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Луці
13:38
F-16 Нідерланди
У Повітряних силах припустили, що перші винищувачі F-16 прибудуть в Україну після Великодня
13:31
Росіяни вдарили по Калиновому на Донеччині: є загиблий та поранені
13:28
лікарня
В Одесі помер чоловік, поранений під час атаки РФ 29 квітня
13:24
малюнок, діти
В Україну з окупації повернули двох хлопчиків та дівчинку
13:19
Весна у Києві
У Києві квітень став одним з найтепліших за останні 144 роки
13:08
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
13:04
На фото: Jerry Heil і alyona alyona
Режисерка кліпів Гаррі Стайлза та The Weeknd Таню Муіньо поставила номер для alyona alyona та Jerry Heil на Євробаченні-2024
12:58
окупанти, орки
Найманці з Непалу масово тікають з армії РФ: у ГУР назвали причини
12:57
Київавтодор
Розкрадання 10 млн грн на ремонті доріг у столиці: керівнику Київавтодору та його спільникам оголосили підозру
12:42
Центр національного спротиву
Партизани розвідали нафтобазу в Ростові
12:32
обстріл Одеси
Атака РФ на Одесу: пошкоджено представництво Уповноваженого з прав людини
12:31
Інфографіка
малий бізнес
За перший квартал 2024 року українці відкрили на 33,6% більше ФОПів, ніж торік: де найбільше нових бізнесів
12:19
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Британська розвідка розповіла про проблеми з корупцією в міноборони РФ
12:14
олімпіада 2024
Мінмолодьспорту дало рекомендації українським спортсменам, як поводитися з росіянами на Олімпіаді-2024
12:11
Огляд
міжнародний огляд
Реакція на прийняття законопроєкту про допомогу Україні та що відбувається з українськими полоненими, які повернулися додому. Акценти світових ЗМІ 1 травня
12:10
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 1 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
12:06
OPINION
Тетяна Мокріді
Бояться, вони бояться
Більше новин