Французькі вибори: Два жахи й один шанс для України

Дмитро Гомон
30 січня, 2017 понедiлок
15:39

Серед трьох кандидатів-фаворитів на пост президента двоє нерівно дихають у напрямку Кремля, а третій, можливо, стане другом для українців

На вихідних французькі соціалісти визначилися з кандидатом, який має вийти на заміну чинному президенту Франсуа Олланду, а табір консерваторів терміново ліквідує наслідки корупційного медіаскандалу навколо Франсуа Фійона. Передвиборчі перегони вийшли на фінішну пряму.

Поки що за даними соцопитувань найвищі рейтинги мають троє претендентів на Єлисейський Палац: лідер "Республіканців" Франсуа Фійон, лідер "Національного Фронту" Марін Ле Пен та лідер руху "Вперед", екс-міністр економіки Еммануель Макрон. Останній стрімко набирає очки та вже наступає на п'яти фаворитам. А от шанси на перемогу партії влади, тобто соціалістів на чолі з чинним президентом Франсуа Олландом, наближаються до нуля.

У фаворитах проросійські кандидати

Для України небезпека полягає в тому, що наразі все йде до того, що в фінальному другому турі, який призначений на 7 травня, в двобої зійдуться двоє кандидатів з проросійською позицією. Марін Ле Пен готова визнати Крим російським, про що говорить відкрито. Франсуа Фійон менш різкий на словах, проте називає санкції проти Росії неефективними та вважає, що потрібно шукати інші способи вести перемовини. З такою людиною в Мінську позиції України будуть значно слабші, а про шанси зберегти режим євросоюзівських санкцій проти РФ годі й казати.

Марін Ле Пен

Марін Ле Пен. Фото: Reuters

Читайте також: Чому майбутній президент Франції точно буде проросійським

Але рано говорити, що ми приречені на проросійського лідера в Єлисейському палаці. Як відзначив у розмові з сайтом Еспресо французький журналіст Поль Ґевін, останнім часом так багато сюрпризів, що все важче й важче прогнозувати, що трапиться. Ось і вихідні принесли свіжі новини.

Пенелопагейт

За даними соцопитувань, консерватор Фійон переможе Ле Пен, якщо обидва політика потраплять до другого туру. Але кандидат "Республіканців" може не дійти до фінального забігу через гучний корупційний скандал навколо його дружини Пенелопи.

Минулого тижня французькі ЗМІ розкопали компромат, який вже попередньо перевіряє фінансова прокуратура. Газета Le Canard Enchaine повідомила, що наприкінці 1990-х років Фійон влаштував дружину своїм парламентським помічником (в українських реаліях це помічник народного депутата) і вона, не виконуючи жодної роботи, отримала півмільйона євро.

Це головне звинувачення на фоні кількох "дрібніших". Зокрема, виявилось, що за 18 місяців місяців роботи у престижному журналі Revue des Deux Mondes Пенелопа Фійон отримала 100 тисяч євро, але за цей період вдалося відшукати лише два тексти, підписані її псевдонімом. Журналом володіє мільярдер і друг Фійона.

А видання Mediapart стверджує, що Фійон під час роботи в Сенаті у 2005-2007 роках виписував сам собі чеки по 25 тисяч євро. Політик заперечує звинувачення проти себе та дружини і називає "Пенелопагейт" спланованою проти кампанією.

Франсуа Фійон Пенелопа дружина

Франуса Фійон та його дружина Пенелопа на мітингу 29 січня. Фото: Reuters

У неділю, 29 січня, він дав велике інтерв'ю виданню Journal du Dimanche та зібрав мітинг своїх прихильників. Журналістам він сказав, що "якщо продовжити руйнувати авторитетних кандидатів", це призведе до перемоги таких, як Ле Пен.

У тому ж таки інтерв'ю політик пообіцяв, що зійде з дистанції, якщо йому висунуть попередні звинувачення. Цілком можливо, що це політичний шантаж, але рейтинг йому цей скандал точно підточить.

Самогубство соціалістів

Президент Франсуа Олланд, лідер соціалістів, добровільно відмовився від участі в перегонах. Це вимушене рішення, просто він завершує свою каденцію чи не з найменшим рейтингом довіри серед попередників. Тому йому підшукали заміну - кандидата, який має врятувати реноме партії.

Під вечір неділі, 29 січня, стало зрозуміло, що Бенуа Амон переміг на праймеріз та буде йти на вибори в якості кандидата соціалістів. Це несподіванка, адже французькі медіа прогнозували перемогу його супернику - екс-прем'єр-міністру Мануелю Вальсу.

Бенуа Амон

Бенуа Амон святкує перемогу на праймеріз. Фото: Reuters

Ще кілька місяців тому ніхто не вірив у шанси Амона. Так само і на правому фланзі всі вважали, що на праймеріз переможе Алан Жюппе, але в результаті це зробив Франсуа Фійон. "Чим більше медіа намагаються зробити переможця, тим менше він виграє", - відзначає Поль Ґевін.

Процес, що відбувається з соціалістами екс-дипломат, викладач геополітики в бізнес-школі ICN в Нансі Олександр Мельник називає повільним самогубством. "Соцпартія у Франції уособлювала ліву ідею. Вона вийшла з епохи Просвітництва, Французької революції 1789 року і т.д. Проте, фундаментальні цінності лівих, наприклад, рівність (egalite) були втрачені Соцпартією, яка перетворилася на годівницю бюрократів", - пояснює він.

Феномен жвавого Макрона

Незалежний від правих та лівих кандидат Еммануель Макрон - ще один сюрприз цьогорічних виборів у Франції. Він працював інвестиційним банкіром у банку Ротшильда (Rothschild & Cie Banque), а згодом був асистентом у видатного економіста Жака Аталі.

"Його бачать як продовжувача політики, яку ми завжди мали, але його динамічний стиль та діловий погляд на речі дає людям відчуття безпеки. Він вкладає всю свою енергію в спілкування і робить це дуже добре", - пояснив Поль Ґевін.

Проте, над ним також і насміхаються через відсутність конкретної програми. "Журналісти жартують, що він оголосить про свою програму вже на посту президента", - говорить Ґевін.

Еммануель Макрон

Еммануель Макрон під час виступу в місті Лілль. Фото: Reuters

На думку професора Олександра Мельника, Макрон на посаді президента - це шанс для України. За його словами, енергійний політик навмисно відмежувався від політичної гризні між правими та лівими, оскільки зрозумів, що це ділення вже зметене історією.

Макрон працював в уряді соціалістів, але згодом вийшов з їхнього поля тяжіння. Він пішов з посади міністра економіки та створив власний рух "En Marche!" що українською означає "В русі", або ж "Вперед!"

"І це саме рух, а не політична партія. Бо він зробив ставку на зникнення політичних партій - відрижку вчорашнього дня, перегорнуту сторінку історії, - говорить Мельник. - Він позиціонує себе як людина, яка не має стосунку до старих політиків, які пахнуть нафталіном. У цьому криється секрет його успіху".

За його словами, Макрон виступає за відкриту Францію, повернуту в майбутнє, а не минуле, Францію, яка знаходиться в європейському контексті. Звідси його поїздка в Берлін та сильна яскрава промова англійською мовою.

"Він чи не єдиний політичний лідер у Франції, який вільно володіє англійською мовою. Це викликало багато суперечок - як так, французький політик виступає у Берліні англійською мовою. Але він це робить навмисно", - говорить професор.

Шанс для України

Макрон виступає за нову Європу, а Франція та Німеччина будуть опорами цієї Європи. У той же час ані Франція, ані Німеччина не будуть мати монополії в цій Європі, до якої можуть бути включені всі країни, які мають європейське покликання, в тому числі Україна.

"Тому для України Макрон - це немислимий шанс. Фійон та Ле Пен - це катастрофа для України, яка повністю вийде з радарів європейської та світової політики та залишиться як кістка на дорозі голодного вовка - Путіна", - вважає Мельник.

На кампанію Макрона вже зголосились працювати кілька відомих у Франції журналістів. "Він продає себе як продукт, - пояснює Ґевін. - Він обіцяє щось нове та енергійне, проте без великих змін, які можуть лякати людей, як то роблять Ле Пен та Меланшон. Це пом'якшений новий продукт".

Водночас політик справді зберігає туман навколо своїх конкретних пропозицій. Зокрема, й у зовнішній політиці. "У нього немає жодного досвіду в геополітиці, він ніколи цим не займався. Я не впевнений, що він здатний моментально уявити фундаментальні лінії конфлікту між Україною та Росією. Відповідно він зараз про це не говорить", - говорить Мельник.

Поразка колишнього голови французького уряду на праймеріз дала Макрону ще один імпульс. "Жодних шансів у Соцпартії немає. І вони це добре розуміють. Більшість прибічників Вальса переметнеться на сторону Макрона. Він не повинен виступати як кандидат лівих, але буде ліві будуть його підтримувати і це відкриває перед ним нові гарні горизонти", - вважає Олександр Мельник.

За ті три місяці, що залишились до першого туру виборів (23 квітня), може статися ще багато подій, які вплинуть на результат. А він, у свою чергу, вплине на європейське майбутнє України.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.05
    Купівля 39.05
    Продаж 39.52
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
12:21
електроенергія, шахеди
На Харківщині діють графіки відключень електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 28 березня
12:16
Чорне море, Крим
Росіяни готуються відбивати атаки українських ДРГ у Севастополі, - "Атеш"
12:14
Росія щодня продукує нові фейки
"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 28 березня
12:01
OPINION
Юрій Ніколов
Чим не догодив "слугам" "Уклон"
11:55
україна українці
Населення України може скоротитися до 25,2 млн у найближчі 26 років: Мінсоцполітики пропонує рішення
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
11:28
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя для України, ситуація на кордоні, розвиток торгівлі: українська делегація прибула до Польщі
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
Більше новин