Анатомія українського інтернету. Російські сайти, порно і кінопірати

Анастасія Пашинська
17 березня, 2017 п'ятниця
16:03
Зміст

Рейтинг найпопулярніших сайтів в Україні. Чому українці так люблять російські сайти, піратські фільми та онлайн-порно


З чого починається інтернет для українців


У березні Інтернет асоціація України (ІнАУ) опублікувала щомісячний рейтинг 25 найпопулярніших інтернет-ресурсів серед українців. Дослідження проводилося на базі медіа-панелі, за допомогою якої фіксувалася інтернет-активність 5 тисяч українців. 

Другий спосіб визначити рейтинг популярності сайтів в Україні - дані Міжнародної аналітичної компанії SimilarWeb. Їхній сервіс веб-аналітики дозволяє більш детально вивчити анатомію ресурсу і зрозуміти, скільки разів українці відвідували кожен сайт.

Позиції сайтів у рейтингах ІнАУ та SimilarWeb майже однакові, крім деяких нюансів.


Для аналітики сайтів найчастіше використовують сервіс Google Analytics, але це закрита система статистики. Тому ми використали сервіс відкритої статистики SimilarWeb. 

Популярність ресурсу ми визначали за параметром сеанс (відвідування) — це послідовність дій користувача на веб-сайті за певний проміжок часу. Кілька переглядів сторінок, ряд подій, соціальних взаємодій, - все це може статися в рамках одного сеансу.

Еспресо.TV аналізувало саме український трафік, тобто відвідуваність ресурсу користувачами з України.


Топ-10 сайтів в Україні. Дані SimilarWeb за лютий 2017 року

Найпопулярнішим сайтом серед українців в лютому 2017 року став пошуковик Google. Ним користувалися 62% людей, які брали участь в дослідженні ІнАУ. Саме з нього у більшості українців починається робота в інтернеті. Similar Web зафіксував більш 406 мільйонів відвідин сайту Google від українців за лютий.

В Україні Google стикається з такими конкурентами, як російські сервіси Яндекс і Mail.ru.

Російським пошуковиком Яндекс користуються 42% людей з вибірки - близько 270 мільйонів відвідувань за лютий. Пошукова система з РФ постійно в фаворитах серед українців, стабільно займаючи 3-4-ту позицію в рейтингу.

Поштовим сервісом з Росії Mail.ru користуються 32% людей з вибірки ІнАУ. За лютий українці відвідали сайт 187 мільйона разів (6-7-ме місце рейтингу). Історія популярності Mail.ru схожа з історією Яндекс. Тільки портал з поштою почав працювати ще до появи Яндекс.

Досі українці активно користуються поштою Mail.ru, забуваючи, що російські спецслужби легко можуть отримати доступ до листів будь-якого користувача сервісу. Не рідкісні історії, коли через Mail.ru велося листування навіть в державних органах України.

Цікаво, що серед Топ-10 найпопулярніших ресурсів в Україні - 4 російські.


Соціальні мережі: ВКонтакте та Однокласники проти Facebook


Російські соціальні мережі досі є найбільш відвідуваними в Україні. Безумовне лідерство займає ВКонтакте - стабільно 2-ге місце в рейтингу.

Українці відвідують ВКонтакте майже так само часто, як і Google - 405 мільйонів візитів за лютий, і це в 2,5 раза більше, ніж у американської соціальної мережі Facebook.

Така популярність зумовлена ​​тим, що ресурс працює не тільки як соціальна мережа, але і як файлообмінник. ВКонтакте часто використовують для перегляду фільмів і прослуховування музики, які часто є нелегальними.

Топ-5 соцмереж в Україні. Дані SimilarWeb за лютий 2017 року

Ще один лідер - російська соціальна мережа Odnoklassniki.ru (4-5-те місце рейтингу). Сайтом Odnoklassniki.ru користуються в два рази менше, ніж ВКонтакте. 200 мільйонів відвідувань від українців було здійснено за лютий.

І тільки після нього йде Facebook, яким користувалися 25% досліджуваних людей. 180 мільйонів разів відвідали українці американську соцмережу в лютому. Instagram (6%) і Twitter (5%) використовували в середньому близько 25 мільйонів разів за лютий (за даними Similar Web).

Однак до показників соцмереж варто додати користувачів їхніх додатків. Більшість заходять в соцмережі саме через додатки на Android або IOS.

Відео (якщо не брати до уваги мережу ВКонтакте) українці звикли дивитися на Youtube - 414 мільйонів відвідувань за лютий і 3-тє місце в рейтингу. Однак Youtube вже давно перестав бути просто сайтом з відео. В якомусь сенсі ресурс перетворився в соціальну мережу, а багато телеканалів використовують його для своїх онлайн-трансляцій.


Український інтернет


Серед Топ-10 найпопулярніших сайтів в Україні тільки 3 українські. На онлайн-майданчик для оголошень про продаж товарів OLX.ua за лютий українці заходили 70 мільйонів разів. Сайт займає 8-му позицію. OLX - міжнародна інтернет-компанія, якій належать сайти безкоштовних оголошень у більш ніж 100 країнах. Вона входить в південноафриканський холдинг Naspers.

На 9-му місці рейтингу влаштувався чисто український гравець, сайт з 18-річною історією Ukr.net. Головний сервіс ресурсу - пошта. Часто українці використовують Ukr.net як джерело останніх новин. Сервіс збирає на головній сторінці посилання на останні новини з більшості українських онлайн-ЗМІ.

У лютому у сайта було 74 мільйони відвідувань з України. Також до холдингу входить ресурс про погоду sinoptik.ua, який займає 11-те місце в Топ-25. Українці відвідали його в лютому 52 млн разів.

Останню позицію в Топ-10 також зайняв український ресурс - сайт вже державного "ПриватБанку". 28,8 мільйона відвідувань з України в лютому. Також варто додати сайт онлайн-банкінгу Приват24, який відвідали 21,7 млн ​​разів. І не забути про додаток Приват24, який тільки на Android завантажили понад 5 млн разів.

13-те місце в Топ-25 займає інтернет-магазин Rozetka.ua. Ресурс на українському ринку вже 15 років, а за останній місяць його відвідали з України 32 мільйони разів.

У Топ-25 також входять такі українські сайти, як маркетплейс Prom.ua, сайт i.ua (пошта, стрічка новин з онлайн-ЗМІ і інші сервіси), онлайн-медіа Обозреватель. Частково українським можна назвати сайт погоди gismeteo.ua, через український домен. Але ресурс входить до російського холдингу.

Сайтів з українськими доменами (ua, com.ua) серед Топ-25 популярних ресурсів тільки 10, і вони не займають лідируючих позицій.

Відвідуваність українцями російської соціальної мережі ВКонтакте, яка склала 405 мільйонів сесій, повністю обганяє трафік всіх популярних українських сайтів разом узятих.

Якщо скласти докупи український трафік популярних ресурсів з України, то навряд чи набереться 380 мільйонів сесій.


Порно Україна


Порносервіси в Україні також популярні. Їх відвідуваність можна порівняти з онлайн-кінотеатрами. У п'ятірку найпопулярніших порносайтів увійшли як просто бібліотеки відео, так і еротичні чати.

Американський сервіс Pornhub займає перше місце в цьому списку. Минулого місяця українці відвідали його більш ніж 12 мільйонів разів. У порівнянні з іншими країнами це не дуже багато. Лідерами в цій справі за минулий рік стали американці, ісландці і великобританці.

У середньому, українці витрачають 7 хвилин на перегляд вмісту сайту. Чоловіки зазвичай дивляться порно вранці, а жінки ввечері або вночі.

Найчастіше сайт відвідують суботніми вечорами, а ось у свята відвідуваність падає. Статистика за 2015 рік показала, що українці в основному цікавляться еротичними відео зі зрілими дамами (matured).

У 2016 році Україна стали цікавитися еротичним контентом нетрадиційного сексу (anal), як і Росія, яка вже другий рік поспіль стабільно цікавиться контентом з цим видом сексу.

Цікаво те, що найпопулярнішим словом на Pornhub стало слово «Love».

Найпопулярніші види порно в світі по країнам в 2016 році. Дані Pornhub

Другим за популярністю в Україні став сайт онлайн-порно Xvideos. За даними Similar Web за минулий місяць українці заходили на нього 8,8 мільйона разів.

На третьому місці стоїть сайт Xhamster, який відвідали 8 мільйонів разів. Примітно що ці три сайти мають ліцензію на свій відеоконтент.

На четвертому місці знаходиться сайт Bongacams, який предстовляет собою еротичний відеочат. На цей сайт в лютому українці заходили 4 мільйони разів.

Топ-5 найпопулярніших порносайтів в Україні в лютому 2017 року. Еспресо.TV

Ну і на п'ятому місці російський торрент-трекер Pornolab.net. Сайт є піратським. По суті, це частина іншого піратського популярного торрент-трекера Rutracker.org, з якого вирішили прибрати все відео еротичного змісту. Сайт містить 600 терабайт порновідео. Минулого місяця на сайт з України заходили 1,7 мільйона разів.

Цікаво, що відповідно даних сервісу Google Trends, який показує популярність пошукових запитів в Google в різних країнах, слово "порно" завжди затребуване серед українців. Але найбільше в нашій країні шукають порно жителі Криму, Чернівецької, Луганської, Хмельницької та Донецької областей.  

Популярність пошукового запиту "порно" в різних регіонах України. Дані Google Trends


Найпопулярніші пірати


У список популярних сайтів за версією ІнАУ також потрапили піратські онлайн-кінотеатри. Kinogo.club регулярно відвідувало 6 відсотків вибірки КНАУ. Similar Web зафіксував 32 мільйони відвідувань цього сайту з України. Це лише в 5,5 разів менше, ніж відвідувань на Facebook.

На другій сходинці перебуває сайт My-hit.org, на який заходили близько 20 мільйонів разів. Seasonvar.ru ж посів третє місце. За лютий його послугами скористалися 18 мільйонів разів. Ці сайти користувалися популярністю ще до закриття EX.UA і FS.to.

Редакція Eспресо.TV ще в листопаді 2016 визначила топ найбільш піратських сайтів. Станом на лютий, учасники списку не змінилися, пішли лише єдині представники українських піратів: сайти EX.ua і FS.to.

Наступник сайту EX.ua - Fex.net не такий популярний, як його попередник. За лютий сайт відвідали близько 2 мільйонів разів. Після відходу Ex.ua і FS.to в списку піратів залишилися лише російські кінотеатри.

Основний потік з цих ресурсів пішов на російські сайти my-hit.org і hdrezka.me (12 мільйонів відвідувань за лютий), відвідуваність яких сильно збільшилася. В іншому учасники списку поділили між собою користувачів порівну.

Топ-10 піратських кіносайтів в Україні в лютому 2017 року. Еспресо.TV

На п'ятому місці знаходиться сайт Kinokrad.co, послугами якого скористалися 9 мільйонів разів. Шосте і сьоме місце займають Baskino і Gidonline. На них за лютий заходило по 8 мільйонів разів.

Навіть з піратами українці повторюють свій загальний інтернет-тренд. Всі 10 піратський онлайн-кінотеатрів нашого рейтингу з Росії. Загалом вони змогли отримати в місяць 123 млн відвідувань з України.


Торренти і файлообмінники


Файлообмінники і торренти користуються меншою популярністю серед українців. Користувачеві легше включити щось онлайн, ніж викачувати і чекати. Однак через файлообмінники качають не тільки фільми і музикe, а й програмне забезпечення.

Раніше найпопулярнішим в мережі українського інтернету був файлообмінник EX.ua, аудиторія якого до закриття досягала до 36 мільйонів відвідувань. Зараз до цього списку входять кілька російських торрент-трекерів і фалообменніков. У випадку, як і з піратськими кінотеатрами, лідерами в цьому сегменті є російські ресурси.

Сайт rutracker.org українці відвідували 12 мільйонів разів. У Росії сайт заборонений, проте основна аудиторія цього сайту - росіяни. На сайті міститься близько 3 петабайт файлів, що роздаються (фільмів, музики, програм). Це 3 мільйони гігабайт неліцензійного контенту.

На другому місці торрент-трекер Rutor.info, на який заходили 5,2 мільйона разів. А на сайт Savefrom.net заходили 3,7 мільйона разів. Сайт надає послуги по завантаженню відео з закритих ресурсів, наприклад, Youtube.

Інший популярний трекер NoNameClub відрізняється тим, що на ньому знаходиться майже весь піратський софт. На сайт за останній місяць українці заходили 3,5 мільйона разів.

На п'ятому місці музична бібліотека Zaycev.net звідки можна скачувати піратську музику. Українці минулого місяця відвідали його близько 3 мільйонів разів.

Український файлообмінник Fex.net знаходиться лише на шостому місці в цьому списку, а його відвідуваність майже в 18 разів менше, ніж у його попередника EX.ua. Сайт відвідали трохи більше 2 мільйонів разів.

Читайте також: Скачати безкоштовно. Чим загрожує Україні статус одного з головних піратів світу

Нагадуємо, що Україна продовжує вважатися однією з найбільш піратських країн в світі. У лютому Міжнародний альянс інтелектуальної власності запропонував позбавити Україну економічних пільг і застосувати санкції.


Легальні кінотеатри


Як виявилося, не всі українці підтримують піратство. Андрія Колодюк, підприємець і засновник одного з таких сервісів Divan.TV, вважає, що в Україні збільшується кількість абонентів, що дивляться легальний контент.

За його словами, понад 5 мільйонів чоловік вже платять за інтерактивне телебачення. Дорожнеча легальних сервісів - це міф.

Існує дві моделі, монетизації подібного контенту в інтернеті: рекламна та абонентська плата. З абонентською платою все зрозуміло - це фіксована щомісячна сума. Рекламна модель - це коли перед переглядом фільму необхідно переглянути 1-2 рекламних ролика.

«Різниця в тому, що, переглядаючи рекламу на легальному сервісі, ви все одно« платите »правовласникам. У той час як пірати своїм доходом не діляться ні з ким окрім "даху", щоб їх не чіпали», - каже Колодюк.

Безумовним лідером на ринку інтерактивного телебачення є російський сайт Ivi.ru. За лютий українці скористалися сайтом 10 мільйонів разів. Це в три рази менше ніж аудиторія піратського онлайн кінотеатру Kinogo.com.

Топ-6 легальних онлайн-кінотеатрів в Україні в лютому 2016 року. Еспресо.TV

На другому місці український сайт Megogo. Сайт почав свою діяльність з 2011 року. І має в своєму користуванні близько 80 тисяч фільмів. Сайт підтримує обидві системи монетизації. За минулий місяць з України на нього заходили близько 4 мільйонів разів.

Інший ресурс Oll.tv, власник якого Ринат Ахметов, підтримує лише систему абонентської плати. Минулого місяця на сайт заходили 468 тисяч, що менше порівняно з будь-яким піратським онлайн-кінотеатром.

На четвертому місці знаходиться російський сайт Tvigle.ru. Українці заходили на сайт близько 300 тисяч разів.

На п'ятому місці знаходиться український Divan.tv, який підтримує обидва варіанти монетизації і славиться своєю тематичною добіркою телеканалів. У лютому на сайт заходили близько 260 тисяч разів користувачі з України.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.22
    Купівля 39.22
    Продаж 39.74
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
8 травня
05:31
Оновлено
Балістика, ракета, шахед, дрон, атака
Росіяни атакують Україну ракетами і БПЛА у ніч на 8 травня: на Київщині, Івано-Франківщині та Львівщині працює ППО, у Харкові й Запоріжжі чули вибухи
04:25
Ізраїль, ЦАХАЛ
"Вплине не лише на регіон, а й на весь світ": Туреччина просить Ізраїль вивести війська з ПП біля Рафаху
04:15
Канада
Постійне втручання Китаю у вибори може підірвати канадську демократію, - розвідка Канади
03:56
путін
Путін на "інавгурації", ймовірно, запевняв росіян, що режим у Росії надалі буде все більш автократичним, - ISW
02:34
НАТО
Нейтральні країни запропонували НАТО поглибити співпрацю у сфері розвідки та кібербезпеки на тлі агресії РФ
01:49
авіація
Польща розпочала військові навчання зі США та країнами Балтії Astral Knight-24
01:17
Клаус Йоханніс
Президент Румунії Йоханніс після зустріч з Байденом заявив, що розглядає можливість передачі Україні Patriot
00:52
Ізраїль побудував "маленьку Газу"
ЦАХАЛ взяв під контроль пункт перетину кордону між сектором Гази та Єгиптом
00:25
TikTok
TikTok подає до суду на США через законопроєкт, що може заборонити діяльність соцмережі
00:15
Jerry Heil у півфіналі Євробачення-2024
Jerry Heil та alyona alyona вийшли до фіналу Євробачення-2024
2024, вiвторок
7 травня
23:54
ПСЖ - "Борусія", Марко Ройс
"Борусія" сенсаційно обіграла ПСЖ і стала першим фіналістом Ліги чемпіонів
23:46
Ексклюзив
Сергій Кривонос
"Блеф ні про що": генерал Кривонос щодо погроз РФ завдати ударів по Великій Британії
23:42
Оновлено
Вогонь, пожежа
В окупованому Луганську прогриміли вибухи: виникла пожежа
23:05
грузія
Двоє грузинських добровольців загинули в боях під Авдіївкою
23:02
Михайло Мудрик, Челсі, АПЛ, Кубок Англії
"Челсі" знайшов у Бразилії 17-річного конкурента для Мудрика
22:53
На фото: Логотип OpenAI
OpenAI запускає інструмент для виявлення діпфейків через вплив ШІ на світові вибори
22:40
Ексклюзив
телемарафон
"Ніхто не наважується вийти з телемарафону, а влада не наважується розпустити його", - нардепка Клименко
22:38
Зеленський анонсував "фактичний старт переговорів з ЄС у червні"
22:16
ГУР
ГУР вивело з ладу онлайн-сервіси компанії РФ 1С
21:55
Евіка Сіліня
Прем'єрка Латвії Сіліня звинуватила Росію у залякуванні учасників Саміту миру ядерними погрозами
21:20
Берлін, 9 травня 2023
У Берліні заборонили використання прапорів Росії та України 8-9 травня
21:17
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Можливості дій противника неподалік Харкова й Сум, літній наступ РФ та мобілізація до ЗСУ. Колонка Сергія Згурця
21:15
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Польща підняла винищувачі через літак РФ над Балтійським морем
21:13
Ексклюзив
Сергій Кривонос
Можуть бути прикордонні бої на Харківщині та Сумщині: генерал Кривонос про активізацію росіян на північно-східному напрямку
20:51
Рустем Умєров і Ллойд Остін
Підготовка ліній фортифікацій і ракети для ППО: Умєров провів телефонну розмову з Остіном
20:34
За позовом прокуратури державі повернуто землі лісового фонду на Одещині вартістю 7 млрд грн
Державі повернули землі лісового фонду на Одещині вартістю 7 млрд грн
20:23
Володимир Путін та Рамзан Кадиров (праворуч)
"Київський режим зганяє злість на цивільних жителях Донбасу та Білгорода": росфейки за 7 травня
20:16
Ексклюзив
білоруські військові лукашенко
"Буде керувати генштаб РФ": Defence Express про перевірку носіїв тактичної ядерної зброї у Білорусі
20:08
На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 18 ворожих атак. За добу на фронті відбулося 64 бойові зіткнення
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Путін і друге пришестя Христа
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 804-го дня війни: біля Новомихайлівки зупинили оригінальний штурм окупантів, Укрзалізниця встановила рекорд, а енергетики створюють "розумні" електромережі
19:59
Ексклюзив
мобілізація
"Можна оштрафувати кожного військовозобов'язаного": нардеп Осадчук про покарання, яке передбачає законопроєкт про мобілізацію
19:56
Джордж Камбосос
Суперник Ломаченка перед боєм з українцем порівняв його з Ейнштейном
19:50
ЗСУ дрон безпілотник
Уряд підтримав указ Зеленського про створення Сил безпілотних систем
19:37
суд
Крадіжки, ДТП і ймовірне зґвалтування: ЗМІ назвали кількість зупинених справ через мобілізацію обвинувачених
19:34
Володимир Зеленський
Зеленський особисто запросив на Саміт миру ще 4 країни
19:24
Apple
Apple представила два нові планшети iPad Air та iPad Pro
19:07
Смартфон
Офіційні канали Дії та Мінцифри з'явилися у WhatsApp
18:52
Кропивницький кримінал суспільство
У парку розваг Кропивницького жінка випала з оглядового колеса і розбилась
18:51
міжнародна організація Freedom House
РФ визнала небажаною міжнародну організацію Freedom House, яка закликала допомагати Україні
Більше новин