Електрокари відчутно подешевшають. Все, що потрібно знати перед купівлею електромобіля

Уляна Букатюк
12 грудня, 2017 вiвторок
12:39

У 2018 році електрокари можна буде придбати без ПДВ, акцизу та ввізного мита. Всі важливі моменти, які потрібно знати майбутнім власникам електромобілей

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 6776-д про внесення змін до Податкового кодексу, тим самим скасувавши для українців податок на додану вартість та акциз на ввезення в Україну електромобілів.

Наскільки подешевшають екологічні автівки та чи чекати автобуму.

Без ПДВ та акцизу

Законопроект передбачає, що охочим придбати автівку на електротязі, тепер не потрібно буде сплачувати ПДВ (20% вартості) та акциз (109 євро). Ввізне мито на електромобілі депутати “обнулили” ще в 2015 році.

Та в разі набуття чинності закону, подешевшають для українців не лише електрокари. Податок на додану вартість скасують також для таксі-електрокарів (на операції з постачання послуг з перевезення пасажирів на таксі, оснащеному виключно електричним двигуном).

Також законопроект покликаний здешевити оренду пасажирського транспорту на електриці (лізинг, прокат, перевезення на замовлення), у разі, якщо такі колісні транспортні засоби оснащені виключно електричним двигуном (одним чи декількома).

Стосується нововведення лише автомобілів з повністю електричним двигуном. Охочим придбати автівку-гібрида доведеться розмитнювати її за загальними правилами.

Законопроект передбачає, що пільги на придбання електрокарів діятиме в Україні протягом року - з 1 січня 2018 року до 31 грудня 2018 року.

Спочатку депутати проголосували за те, щоб без акцизу та ПДВ українці могли купувати автівки на електротязі до 2023 року, проте в останні хвилини голова фракції БПП Артур Герасимов запропонував скоротити цей термін до одного року.

Втім, в уряді заспокоюють: на початку 2018 року з'явиться комплексний законопроект, в якому пільги буде продовжено. А поки погляньмо, що зміниться вже в новому році.

Читайте також: Світ хоче повністю перейти на електромобілі. Як на наших очах відбулась революція

Скасування ввізного мита (8%) для авто з електродвигунами в листопаді 2015 року не спровокувало навали електрокарів в Україні, оскільки самі по собі ці автівки поки дорожчі за звичні машини на пальному. Та й потреба заряджати авто все ще відлякує українських водіїв.

Зараз в Україні налічують близько 4 тис. електрокарів (для порівняння авто на єврономерах в ДФС нарахували на 1 листопада понад 383 тис.).

Та парк електромобілів в Україні почав активно зростати головно протягом 2017 року. Від початку року попит на електромобілі зріс на 227%.

Своєрідною національною особливістю вітчизняного ринку електромобілів є те, що більшість авто вживані - більше 80% ринку. Якщо рік тому частка нових машин в первинних реєстраціях електрокарів становила майже 45%, то в 2017 році - лише 18%.

Але відміна акцизу та ПДВ повинні здешевити та значно підвищити попит на екоавтомобілі в Україні, як нові так і вживані, впевнені урядовці.

У Мінінфраструктури повідомили, що без сплати ПДВ та акцизу електрокари стануть дешевшими приблизно на 17%.

Очікується, що до 2022 року електромобілі будуть коштувати стільки ж, скільки і автомобілі з паливними двигунами. Згідно з прогнозами Bloomberg, до 2040 року близько 35% усіх проданих автомобілів будуть оснащені електромоторами.

Скільки коштуватиме автівка

Згідно з даними асоціації "Укравтопром", найпопулярнішим електромобілем в Україні є Nissan Leaf (його придбали 1855 українців). Наступною за популярністю моделлю стала BMW i3 - 79 шт.  На третьому місці Tesla Model S - 56 шт. Також в ТОП-5 увійшли Ford Focus (54 шт.) і Fiat 500 (30 шт.).

Читайте також: Українці купили вдвічі більше імпортних авто, аніж минулоріч. Звідки взявся цей автобум

Погляньмо, як зміниться вартість нового та вживаного Nissan Leaf з нового року.

На сайті Аuto.ria. нова автівка 2016 року випуску вартує понад 889 тис грн ( $32,8 тис. або майже 28 тис. євро).

null

З 1 січня вартість автівки повинна зменшитись приблизно так:

Вартість нового Nissan Leaf в 2018 році = 889 тис грн - 20% ПДВ (177,8 тис грн) - 109 євро (3 516 грн за курсом 32,26 грн) = 707,7 тис. грн.

Два роки експлуатації можуть зменшити вартість автівки вдвічі, тож вживаний Nissan Leaf 2014 року випуску приблизно обійдеться українцеві в таку суму:

Вартість вживаного Nissan Leaf в 2018 році = 444 тис грн - 20% ПДВ (88,8 тис грн) - 109 євро (3 516 грн за курсом 32,26 грн) = 351,7 тис. грн.

Читайте також: З 1 січня знизиться ввізне мито на машини з ЄС. Наскільки подешевшають автівки

Також доведеться сплатити одноразовий внесок до Пенсійного фонду. Розмір збору залежить від прожиткового мінімуму на момент сплати та групи, до якої належить автівка (залежно від ціни автовласник платить до ПФ 3-5% вартості).

З 1 грудня якщо автівка дорожча  280,5 тис. грн, автовласник сплачує до ПФ 3% її вартості, коштує до 493 тис. грн - 4% вартості. Більше 5% вартості потрібно заплатити, якщо авто дорожче 493 тис. грн.

Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко певен, що скасування акцизу та ПДВ приведе до зростання ринку електрокарів у 2018 році мінімум у 20 разів.

Економія пального та зарядки

Все більше країн заявляють про намір повністю відмовитися від двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ), адже вони шкодять екології. Франція та Британія оголосили про намір повністю припинити продажів бензинових і дизельних автомобілів до 2040 року. А вже в 2025 році норвежці зможуть купувати лише електрокари.

Окрім екологічної складової, електрокари мають також перевагу економічну. Через зростання цін на бензин, дизельне паливо, автогаз та паливно-мастильні матеріали,  вартість володіння традиційними автомобілями щороку збільшується.

Читайте також: Чому дорожчає бензин в Україні

При середній витраті бензину в місті 10 літрів, кожні 100 км шляху обходяться українським автомобілістам приблизно в 250 грн.

Електрокар на 100-150 км шляху, за розрахунками спеціалізованого ресурсу Аutonews, витратить енергії в середньому на 25-30 грн. залежно від сезону. Тобто, подекуди різниця буде в 10 разів.

Та скепсис та побоювання серед охочих купити електроавтівку викликає поки слаборозвинута інфраструктура для таких авто.

Але перейматися стосовно заправочних станцій для електрокарів щороку можна все менше, адже їх кількість невпинно зростає. Компанія Schneider Electric нарахувала в Україні 1,5 тис. зарядних станцій. І передбачила, що на кінець цього року їх число зросте до 2 тис., а ще через рік – до 4 тис.

Ось карта, на якій можна дізнатися скільки таких станцій й в Україні зараз:

null

Та й кількість часу, необхідна для заряду двигуна, щороку скорочується. Наприклад, вже зараз Tesla Motors активно впроваджує систему суперчарджерів (зарядні станції), які дають можливість за півгодини зарядити батарею в автомобілі на 80%.

Співзасновник Tesla Club Ukraine і керівник Go To-U Назар Шимоне-Давида підрахував, що у 95% випадків ті, хто користується автомобілем у місті, проїжджають 60-70 км на день. Для таких досить ввечері поставити автомобіль на зарядку в звичайну розетку і з ранку поїхати на роботу повністю зарядженим.

Ще одним козирем авто на електриці є те, що їхні власники значно рідше змушені платити за сервісне обслуговування машини. Найчастіше електрокару перевіряють підвіску, змінюють фільтри салону та здійснюють діагностику двигуна. Й на це потрібно менше часу, аніж для традиційних авто. Та проблемою поки буде знайти СТО, що спеціалізується на електрокарах. Але попит формує пропозицію, тож з часом ця проблема самоусунеться.

До чого слід бути готовим. Запас ходу та батарея

Проблемніше буде, якщо автівка вам потрібна для постійних подорожей на великі відстані. Тоді “харчування” електрокару протягом маршруту варто буде сплановувати заздалегідь. В сучасних електромобілях запас ходу на одному заряді 150-200 км. В моделях, випущених кілька років тому - дещо менше. Наприклад, в новому Nissan Leaf виробники обіцяють запас ходу у 240 км, в попередніх моделях - 150 км.  

Часто в охочих придбати авто на електриці виникає питання, а що буде з використаною батареєю та скільки вона працюватиме.  

Середній термін експлуатації батареї в електрокарах - 10 років. Виробники дають 5-8 років з розрахунком, що до цього часу залишиться 70% початкової ємності акумулятора. Тож навіть після цього періоду можна буде їздити, щоправда, запас ходу обмежиться 100-130 км.

В разі потреби батарею можна змінити. Для Nissan Leaf заміна коштуватиме близько $4 тис. Вартість нової батареї зменшується кожного року. Тим більше не завжди потрібно міняти весь акумулятор (хіба в разі пошкодження).

Батарея - це набір комірок. Іноді досить поміняти тільки комірку, яка вийшла з ладу.

Середня вартість однієї комірки для Nissan Leaf в Україні -  $100. В моделі передбачено 48 комірок.

“Використані акумулятори прийнято не утилізовувати, а давати їм друге життя - поміщати в батарейне сховище. Наприклад, помістити в павербанки для будинків, використовувати в суперчарджерах, які стоять на дорозі, біля будинку”, - пояснює генеральний  директор компанії Оксіжен Груп Олександр Вовк в інтерв’ю виданню “Новое время”.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
04:21
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" та ракетами: на Дніпропетровщині поранено людину, на Львівщині і Київщині спрацювала ППО
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
Більше новин