Яким буде 2018 рік у спорті: Перемоги Ломаченка і Усика, Олімпіада без Росії та ганебний мундіаль

Дмитро Марценишин
24 грудня, 2017 неділя
17:00
Зміст

Еспресо розповідає про головні спортивні події 2018 року, на який припала зимова Олімпіада та чемпіонат світу з футболу

У Пхенчхані відбудеться зимова Олімпіада - без Росії

У Південній Кореї з 9 до 25 лютого відбудеться зимова Олімпіада. Ігри у Пхенчхані ще до свого початку увійшли до історії. Вперше на головні змагання чотириріччя через допінг не пустили цілу збірну - команду Росії.

Міжнародний олімпійський комітет покарав росіян за систематичне порушення антидопінгового законодавства. МОК визнав, що у Росії на державному рівні підтримувалася допінгова програма. Головною її метою була перемога у загальному заліку Олімпіади-2014 у Сочі. Росіяни її здобули, проте за чотири роки були позбавлені 11 медалей і втратили перше місце у медальній таблиці.

Читайте також: У Росії відібрали перемогу на Олімпіаді-2014 та не пускають на Ігри-2018. Історія допінгового скандалу

До Пхенчхану зможуть поїхати виключно не помічені у допінгових скандалах російські спортсмени. Їм буде заборонено виступати під російським прапором, на честь переможців не лунатиме російський гімн та не використовуватиметься національна символіка.

Перед загрозою ще більших санкцій російська влада вирішила не бойкотувати Ігри та відпустити атлетів до Кореї. При цьому допускатиме їх до змагань спеціальна комісія МОК, яка вивчатиме справу кожного спортсмена персонально.

Збірна України на Олімпіаді-2018 традиційно претендуватиме на медалі лише в одному виді спорту - біатлоні. Усі сподівання пов'язані з нашою жіночою збірною. Саме вона у 2014 році принесла Україні у Сочі дві медалі - золото у естафеті та срібло у спринтерській гонці, яке здобула Віта Семеренко.

Обнадійливим для українських вболівальників виявився і початок олімпійського сезону. Після трьох етапів Кубка світу у активі наших біатлоністок уже чотири нагороди. У шведському Естерсунді бронзу у спринті та індивідуальній гонці здобула Юлія Джима.

Читайте також: Вперше в історії країну не пустили на Олімпіаду через допінг. Як Росія до цього дійшла

 французькому Ансі на дистанції 7,5 км третьою стала Віта Семеренко, яка повернулася у спорт після майже чотирирічної перерви. Як і раніше - боєздатна наша естафетна команда - вона вже виграла срібло на етапі у австрійському Хохфільцені.

У Росії відбудеться чемпіонат світу з футболу

Військова агресія на Донбасі, окупація Криму, економічні санкції цивілізованого світу проти Росії не стали для ФІФА приводом, щоб відібрати у неї чемпіонат світу з футболу.

Хоча, після корупційного скандалу у ФІФА у 2015 році та відставки президента організації Йозефа Блаттера, шанси, що турнір перенесуть до іншої країни були високими.

Читайте також: Жеребкування ЧС-2018. Як Пеле, Марадона та інші зірки футболу опинилися у клубі шанувальників Путіна

Та футбольні корупціонери взяли реванш. На посаду нового президента ФІФА протягли Джанні Інфантіно - праву руку ще одного скандального футбольного боса - Мішеля Платіні, відстороненого через фінансові махінації з посади глави УЄФА.

Одразу після цього розслідування ФІФА щодо підкупу росіянами членів організації під час виборів країни-господарки ЧС-2018 було згорнуто. А Інфантіно заявив, що у Росії чемпіонат світу за жодних обставин не відберуть.

Між тим, його проведення у Росії несе безліч ризиків. Арени майбутнього турніру та інфраструктура будувалися із суттєвим запізненням та супроводжувалися тотальним розкраданням грошей.

Читайте також: Розпил-Арена. Як Росія перемогла у чемпіонаті світу з корупції

З острахом чекають на мундіаль й іноземні вболівальники, які збираються підтримати свої команди безпосередньо на стадіонах. Усі добре пам'ятають криваві безлади, які влаштували російські ультрас під час Євро-2012 у Польщі та Євро-2016 у Франції.

Два роки тому у Марселі були по звірячому побиті прості англійські вболівальники, а один з них загинув.

Проте росіяни відбулися формальним покаранням і копійчаними штрафами.

Збірна Україна вийти на чемпіонат світу не змогла. За її відсутності українським вболівальникам залишається вболівати за інші команди. Головним фаворитом турніру будуть збірні Німеччини та Бразилії. Виклик їм спробують кинути команди Франції, Іспанії та Аргентини.

Усик битиметься за титул абсолютного чемпіона світу

Олександр Усик у 2017 році зробив перший крок до здійснення своєї мети - об'єднання усіх поясів у важкій вазі (до 91 кг) та звання абсолютного чемпіона світу.

Український боксер у вересні розпочав виступ у новому мегапроекті - Всесвітній боксерській суперсерії. Там відомий промоутер Калле Зауерланд зібрав вісьмох найкращих боксерів категорії. Переможець турніру стане чемпіоном світу одразу за чотирма версіями, отримає трофей Мохаммеда Алі та $10 млн призових.

Читайте також: Бій Усик - Брієдіс. Чи врятується українець від ударів полісмена-нокаутера

У чвертьфіналі серії у вересні Усик зустрівся із екс-чемпіоном світу WBO німцем Марко Хуком, який утримував титул впродовж шести років. Українець не залишив титулованому супернику шансів на перемогу та довів, що він є фаворитом WBSS.

Наступний бій Усик проведе 27 січня у Ризі проти чемпіона світу Всесвітньої боксерської ради (WBC) Майріса Брієдіса із Латвії.

У іншому півфіналі 3 лютого у Сочі битимуться кубинець Юнієр Дортікос та росіянин Мурат Гассієв, якого вважають головним конкурентом Усика.

Фінал WBSS запланований на травень 2018 року.

Ломаченко перейде у нову категорію

Український боксер Василь Ломаченко у новому році буде вимушений знову змінити вагову категорію. Причина в тому, що інші володарі титулів у другій напівлегкій вазі (до 59 кг) відмовляються зустрічатися з українцем. Мова про чемпіона світу WBC (Всесвітньої боксерської ради) - мексиканця Мігеля Берчальта, володаря титулу WBA (Всесвітньої боксерської асоціації) Альберто Мачадо з Пуерто-Ріко та американця Джервонту Девіса, який утримує пояс IBF (Міжнародної боксерської федерації).

Читайте також: Ломаченку набридли боягузи. Чому українець знову змінює вагову категорію

Ломаченко неодноразово заявляв, що він прагне об'єднати пояси, а іншого сенсу залишатися у попередній категорії не бачить. Тому питання про перехід у легку вагу (до 61 кг) можна вважати вирішеним.

До того ж у новій категорії виступають зірковіші суперники. Такі, як венесуелець Хорхе Лінарес та американець Майкі Грасія. І якщо перший уже висловив готовність зустрітися з українцем у рингу, то Гарсія поки з Ломаченком битися не буде. На 10 лютого у нього запланований поєдинок проти росіянина Сергія Липинця за чемпіонський титул IBF у вазі до 63,5 кг.

У Києві відбудеться фінал Ліги чемпіонів

26 травня Україна вперше прийматиме фінал європейського клубного турніру - Ліги чемпіонів. На столичному НСК "Олімпійський" визначиться найсильніший клуб Європи.

Право на проведення цього матчу Київ отримав у 2016 році.

Для "Олімпійського" він стане вже другим вирішальним протистоянням світового масштабу. У 2012 році найбільша арена України приймала фінал чемпіонату Європи. Загалом у Києві відбулося п'ять ігор Євро-2012 - окрім фіналу там провели три матчі групового раунду та чвертьфінал.

Читайте також: Ніхто не вірив у "Шахтар", а він вийшов із "групи смерті". Як таке стало можливим

Шанси зіграти у фіналі Ліги чемпіонів на "Олімпійському" має "Шахтар", який вийшов до 1/8 турніру. Там він зустрінеться з італійською "Ромою".

Але усі розумують, що шанси ці теоретичні, адже фаворитами Ліги чемпіонів є інші клуби - "Манчестер Сіті", "Баварія", ПСЖ, "Барселона" та "Реал".

Двоє грандів з'ясують стосунки уже у 1/8 фіналу - чинний переможець турніру "Реал" зустрінеться з ПСЖ.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.34
    Купівля 39.34
    Продаж 39.84
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
4 травня
21:33
Оновлено
атака РФ по Харкову, 04.05.24
Росіяни ракетою вдарили по промзоні Харкова: є 6 поранених
21:30
Су-25
Українські воїни збили російський Су-25 над Донеччиною
21:30
україна німеччина
З 1,1 млн українців в Німеччині працює лише кожен 5-й: Bild розібрався чому
21:12
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
"Путін не хоче миру, він божевільний": Зеленський пояснив, як змусити РФ залишити Україну у спокої
20:56
Андрій Лунін, Реал, Ла Ліга, Ліга чемпіонів
"Вражаючий сезон": тренер "Реала" Анчелотті публічно розхвалив гру Луніна
20:41
Садік Хан
У Лондоні пройшли вибори мера: Садік Хан пішов на третій термін
20:34
Ексклюзив
москва, кремль
Росія реалізовує "Кремлівську весну": політолог Магда про план РФ щодо дестабілізації України
20:03
ЖФК «Ворскла" - ЖФК "Кривбас" - 6:0 (4 травня 2024 року)
Жіноча "Ворскла" вдруге поспіль достроково виграла чемпіонат України
20:03
OPINION
Галина Пагутяк
Біг пес через овес…
20:02
Оновлено
"Олександрія" - "Рух" 2:2 (4 травня 2024 року)
"Рух" зіграв в бойову нічию з "Олександрією", "Оболонь" здолала ЛНЗ: результати і розклад матчів 27-го туру УПЛ
19:59
80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ
За добу Сили оборони відбили найбільше атак на Авдіївському напрямку
19:42
Сектор Гази
Ізраїль запропонував розділити контроль над сектором Гази з низкою арабських країн, - NYT
19:13
У Чехії відбувся мітинг проти заїзду проросійських байкерів з нагоди закінчення Другої світової війни у Європі
18:54
Оновлено
Мустафа Джемілєв
В аеропорту Кишинева затримали помічника Мустафи Джемілєва, занесеного Росією до "списку терористів"
18:52
Міністерство оборони України
Міноборони запустило онлайн-калькулятор грошового забезпечення бійців ЗСУ. Функції сервісу
18:42
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 4 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
18:38
ДТП
BMW з громадянами України й Білорусі влетів в дерево у Варшаві: усі загинули
18:29
старовинний гарман, Херсонщина
Військовий ТрО передав херсонському музею старовинний артефакт, який знайшов в одному з селищ області
18:12
на фото: Майк Джонсон
"Конгрес має вищі пріоритети перед виборами", - консерватори в сенаті закликали Грін відмовитись від спроби усунути Джонсона
18:02
OPINION
Борислав Береза
Арешт російських активів: гроші в обмін на відмову від окупованих територій
17:57
Оновлено
Обстріл, Харків
Росіяни вдень обстріляли три села Харківщини: загинув чоловік, госпіталізовано жінку
17:45
Оновлено
Окупанти атакували ракетами Одеський район: поранено трьох цивільних
17:41
Оновлено
порошенко зеленський
У Росії оголосили в розшук Зеленського, Порошенка та командувача Сухопутними військами Павлюка
17:16
обстріл, ППО
На Дніпропетровщині ППО збила ворожу ракету
17:06
Оновлено
ФСБ
Спецслужби РФ готують провокації у Москві чи Санкт-Петербурзі, щоб потім затримати "мусульман з вибухівкою": попередження від "Атеш"
16:56
Білгород, наслідки сходження боєприпасу
У Білгороді боєприпас з літака "аварійно зійшов" на приватний сектор: є руйнування та поранені
16:43
Мексика туризм
У Мексиці знайшли тіла трьох туристів з Австралії та США
16:30
Ексклюзив
За два роки війни Міноборони стало дуже токсичним місцем, відновити довіру до якого важко, - Ярова
16:10
хакери
Польща заявила, що також стала ціллю російських хакерів, які атакували Німеччину та Чехію
16:06
експозиції про загарбників у музеях на окупованих територіях
РФ виділила 8 млн рублів на експозиції про загарбників у музеях на окупованих територіях
16:01
OPINION
Андрій Магера
Українська Феміда мусить покарати білоруського кагебешника
16:00
Ексклюзив
Метью Брайза
"Егоїстичний, зарозумілий і стратегічно необґрунтований крок": дипломат Брайза про критику Білого дому щодо ударів по російських НПЗ
15:48
міністр оборони Італії Гвідо Крозетто
Міністр оборони Італії засудив слова Макрона про допомогу Україні військами
15:31
Ексклюзив
Емманюель Макрон та Ріші Сунак
Між Францією та Великою Британією може проглядатись конкуренція щодо допомоги Україні, - експерт-міжнародник Желіховський
15:21
Ексклюзив
Сі Цзіньпін в США
Зовсім скоро ми побачимо остаточне самовизначення Китаю, - політичний експерт Морозов
15:03
терористи ХАМАС
Катар може закрити офіс ХАМАС у Досі та припинити посередництво у перемовинах щодо Гази: яка причина
14:46
Ексклюзив
Метью Брайза
"Сили РФ перебувають у стані стагнації": дипломат Брайза припускає новий український контрнаступ у 2025 році
14:40
Сніг
Найбільші пошкодження за останні 20 років: у РФ на Уралі через сильний снігопад зникла електроенергія й зупинився рух залізницею та автошляхами
14:35
ВЛК
Хто зі слабким здоров'ям відсьогодні буде придатним, а хто непридатним для війська. Пояснення від Міноборони
14:30
Робота з відновлення електропостачання Херсон
Світло у Харкові вимикають щодня по 3-5 годин
Більше новин