Норма чи перешкода зростанню. Чи зависокі податки в Україні

Уляна Букатюк
22 лютого, 2018 четвер
12:48

Бізнес скаржиться на високі податки, але посадовці кивають на інші країни, де збори ще вищі. Чи справді податкова система заважає українській економіці розвиватися та чи варто зменшувати податки

Міністерство фінансів Грузії запропонувало знизити податок для малого бізнесу з 5% до 1%. В разі ухвалення ініціативи дрібні підприємці також будуть звільнені від зайвих бухгалтерських операцій та попередньої виплати податків. Чи можливе подібне в Україні?

Скільки віддаємо державі

За підрахунками Українського товариства економічних свобод, середньостатистичний громадянин при середній зарплатні 10,6 тис. грн 186 днів працює на себе, а 179 - на державу.

Для того, щоб бути “чистим” перед законом, зі зарплатні потрібно сплатити ЄСВ (22% - платить роботодавець), ПДФО (18%), військовий збір (1,5%). А вже після отримання зарплатні ми платимо 20% ПДВ, акцизи та імпортні мита.

Тобто із всього фонду оплати праці вам залишається 51% зароблених коштів. Відповідно, 49% — це податки, підрахували в УТЕС.

Видається, що це дуже багато, однак, якщо порівнювати з іншими податковими системами в світі - наша виглядає не настілки здирницькою.

В 2017 році Україна піднялася на 43 місце в рейтингу "Оподаткування-2018" (Paying Taxes 2018), що складається Світовим банком та консалтинговою компанією "PwC". Для порівняння, в 2012 році Україна в цьому рейтингові посідала 181 місце.

Згідно з документом, Україні вдалося знизити податкове навантаження до 37,8%, що менше, ніж в Євросоюзі - 40,5% і в середньому по світу - 39,6%.

Однак все ще високим залишається показник часу, який потрібно витратити для сплати податків в Україні - згідно з рейтингом Paying Taxes 2018, українцям потрібно витратити для цього 328 годин. Середній показник для країн Центральної  Азії та Східної Європи - 230 годин. Тож в когорті цих країн за витратами часу Україна посідає передостаннє місце.

В ЄС цей показник - в середньому 161 година. Найменше часу на сплату податків витрачають естонці - лише 50 годин.

Досвід Грузії

Ряд підприємців та економістів закликають знизити податкове навантаження в Україні ще більше, посилаючись на досвід Грузії.

Так, в 2004 році грузини сплачували 22 податки, а вже в 2007 році - всього 6. Не побоялися навіть прибрати мито на імпортну продукцію.

Більше того, так званий “органічний” закон команди Кахи Бендукідзе Про економічну свободу заборонив підвищення податкових ставок або запровадження нових податків без проведення національного референдуму. Це гарантувало стабільність.

Джерело: Ліга

Як наслідок, Грузія піднялась на 100 пунктів у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business
(з 111 місця у 2005 році до 12 у 2011 році). Частка компаній, які сплачують податки виросла із 35% до 78-85%. Доходи бюджету відносно ВВП зросли майже удвічі, від 16% у 2003 році до 31% у 2011 році.

Приклад Грузії надихнув чимало підприємців та економістів вимагати зміни податкової системи й в Україні. Й певні зміни передбачені найближчими роками.

Вже чимало часу обговорюють заміну податку на прибуток підприємсв на податок на виведений капітал (ПВК). Це передбачає, що оподатковуватиметься не фінансовий прибуток підприємтсва, а розподілений прибуток та капітал. За оцінками економістів спочатку це може принести дефіцит бюджету в розмірі 23-47 млрд грн, адже підприємства можуть відкласти сплату податків на наступні роки. Однак, за задумом законотворців, це повинно стимулювати законотворців показати свої справжні прибутки.

Законопроект про ПВК був затверджений КМУ та схвалений Президентом України. Очікують, що він запрацює з 2019 року.

Спочатку допомогти малим

У ЄС малий бізнес визнано “хребтом економіки”, тож для його захисту розробили спеціальний Акт під умовною назвою “Спочатку думай про малий бізнес”.

В Україні малий та середній бізнес забезпечує 79% робочих місць, але створює лише 15% ВВП. Такі дані наводить МЕРТ.

Малий та середній бізнес важливий ще й тому, що здатен забезпечити розвиток економіки та створювати робочі місця навіть після “пришестя” роботів та штучного інтелекту. В Україні малий бізнес може розраховувати на спрощену систему оподаткування, однак підприємці все одно скаржаться, що робочі місця їм тяжко забезпечувати через податковий тиск.

Читайте також: Підтримати малий бізнес. Як Україна відстала від світу

За низької якості податкового адміністрування малий та середній бізнес несе непропорційно великі витрати на дотримання податкового законодавства порівняно з великим. Автори дослідження МВФ підрахували, що за таких умов продуктивність малих підприємств становить лише половину (50%) від продуктивності великих.

В Україні ж співвідношення витрат на дотримання податкового законодавства до виручки для малих та середніх підприємств на 117% вище, ніж для великих, пише VoxUkraine.

Маленькі рибини треба відпускати, а великі вже мають достатньо ресурсів, щоб бути чесними. Таким повинен бути контракт між бізнесом і владою.

"А в нас він протилежний: поки ти малий – тебе душать, а якщо стаєш великим – тоді отримуєш які завгодно правила. Має бути навпаки” - пояснює президент Київської школи економіки Тимофій Милованов в інтерв’ю “Українському тижню”.

Чимало ініціатив стосується ще більшого скорочення ЄСВ.  Наприклад, в “Доктрині збалансованого розвитку. Україна-2030” економісти пропонують зменшити ЄСВ до 15%. Але при цьому  запровадити кримінальну відповідальність за найм працівників без укладання трудових схем та ухилення від сплати податків.  

Проблему зарплат у конвертах можна вирішити лише шляхом скорочення податку на працю (який має бути скасований) та податку на доходи фізичних осіб — останній не має перевищувати 10%, як і податок на виведений капітал, вважає старший економіст CASE Україна Володимир Дубровський.

Економіст Реанімаційного пакету реформ Олег Гетьман пропонує звести ЄСВ та ПДФО до одного податку, який сумарно повинен становити 25%. Подібним шляхом свого часу пішла Грузія, об’єднавши в 2008-му соціальний податок з прибутковим з загальною ставкою 25%, а в 2009 році - 20%.

Найрадикальніше змінити податкову систему України пропонують в Інституті “Вільна економіка”. Активісти вважають за потрібне скасувати всі податки та збори, які діють в Україні зараз. Натомість ввести лише два податки: податок на витрати (4%) та податок на виведений капітал (10%). До того ж пропонують скасувати поділ на спрощену систему та загальну - “для усіх підприємців і приватних осіб застосовуються одні й ті ж правила оподаткування і ставки податків”, пише в їхній програмі.

 

Чому не все так просто

Роботодавці скаржаться, що зростання економіки дуже мляве через те, що податки “з’їдають” 41,5% суми, передбаченої для оплати праці. Тому гроші для розвитку бізнесу ніде брати.

Тож популярними є схеми “мінімізації” цих витрат за рахунок переведення частини працівників на ФОП чи виплати зарплатні частинами (одна з яких оподатковується, інша - в конверті).

Читайте також: ЗаФОПлення: скільки українська економіка втрачає від "спрощенців" та чи варто щось змінювати

Скорочення ЄСВ майже на половину, за розрахунками Мінфіну, повинно було дати роботодавцям можливість суттєво збільшити заплати. Та схоже, що  частина з них сприйняла “зекономлені” кошти за додатковий прибуток, тож чимало економічної діяльності й далі перебуває в сутінках.

За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, тіньова економіка в Україні за 9 місяців 2017 року становила 33% від ВВП.

За оцінками Мінсоцполітики, 40% платників ЄСВ з зарплатні декларували мінімалку, тож в 2017 році Соцстрах отримав лише 16,6 млрд грн. Дефіцит Пенсійного фонду після зниження ЄСВ зріс з 80 до 145 мільярдів, обурюється міністр соціальної політики Андрій Рева.

Читайте також: 40% діяльності українців заховано в сутінках. Чому тіньова економіка - це не так вже й страшно

Великою проблемою української економіки є її залежність від перерозподілу публічних фінансів. Цьогоріч держава взяла на себе відповідальність зібрати та перерозподілити 44,5% від ВВП, що навіть більше, аніж минулого року. Ці кошти повинні піти на охорону здоров’я, освіту, соціальні виплати.

Для прикладу, ⅔ зібраного ПДФО залишається в місцевих бюджетах, а 87% від зібраного по країні ЄСВ йдуть до Пенсійного фонду та виплачується пенсіонерам.

Економісти Центру економічної стратегії підрахували, що оптимальний рівень державних витрат - 37% від ВВП. Вищі витрати стримують економічне зростання та роблять бюджетну політику неефективною.

Державні витрати в перерозподілі ВВП України     Джерело: Центр економічних досліджень

Але ⅔ опитаних громадян вважають, що держава повинна надавати їм послуги безкоштовно.

Про це свідчать дані опитування фонду "Демократичні ініціативи" та КМІС. Люди згодні задля цього навіть сплачувати вищі податки.

Й лише 5-та частина опитаних вважає, що роль держави потрібно мінімізувати та знизити податки для людей, які самі готові платити за охорону здоров’я, освіту та накопичувати собі пенсію самотужки.

Тож цілком ймовірно, що замість зниження податків, для наповнення бюджету держава незабаром запропонує підприємцям чергове підвищення мінімальної зарплати, про яке в грудні заявив президент.

 
Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
Більше новин