10 фактів про полковника Кривоноса, найзакритішого кандидата в президенти

Дмитро Добрий
1 березня, 2019 п'ятниця
13:11

В плеяді кандидатів-силовиків поряд з паркетно-кабінетними генералами є зірка справжнього бойового офіцера, першого заступника командувача Сил спеціальних операцій (ССО), 48-річного Сергія Кривоноса. Він, як і старший сержант запасу ЗСУ Руслан Кошулинський, пройшов війну

І зараз не в запасі. Продовжує службу і, хоча сам є безпартійним, вирішив висунутися в президенти.

Читайте також10 фактів із життя Руслана Кошулинського

Що характерно, у розпорядженні цього кандидата немає ані власного офіційного сайту, ані прес-служби, ані ще чогось, чим переважно вирізняються від усіх інших політичних та громадських діячів ті, кого зареєструвала Центральна виборча комісія. Одним словом, програма "Мінімум" із позначкою "Цілком таємно".

Його активізований нещодавно профіль у соцмережах теж виконує радше протокольну-церемоніальну функцію дуже узагальненого оповіщення про заплановане у поточному графіку. Скажімо, з нього можна довідатися про те, що зараз полковник відвідує Вашингтон (США).

"Маю не лише вести виборчу компанію, а й вести переговори, домовлятися про спільні дії задля нашої Перемоги", - пише він.

Що ж "такого" у Кривоносі та в його передвиборчій програмі, вам допоможуть зрозуміти підготовлені нами десять фактів про кандидата у президенти.

1. Присвятив життя військовій кар’єрі

Народився Сергій Григорович 26 липня 1970 року у місті Кременчук Полтавської області в родині робітників.

Рідні місця шанує й завжди принагідно згадує. З врахуванням неабиякого внеску до примноження їхньої слави з боку пращурів.

" …Мій двоюрідний дід був учителем композиторів Майбород, співачка Раїса Кириченко - із сусідньої села, байкар Глібов з наших місць, а за 6 кілометрів від моїх предків на моїй Полтавщині народився Лисенко", - зазначав полковник під час спілкування з журналістами.

Після закінчення середньої школи навчався в кременчуцькому ПТУ №19, працював на місцевому НПЗ.

У грудні 1988 року призваний до війська.

Читайте також: 10 несекретних фактів із життя Ігоря Смешка

В серпні 1990 року вступив до Київського вищого загальновійськового командного двічі Червонопрапорного училища імені М. В. Фрунзе, яке після ліквідації приєднали до Одеського інституту Сухопутних військ, який і закінчив в червні 1994-го. Того ж року одружився.

Пригадує, що усвідомлення себе як українського, а не як радянського офіцера відбулося доволі природнім чином. За допомогою одного з "мы-же-братьев".

"У 1993 році. Тоді була ситуація, що я їхав в потязі з військовослужбовцем російської армії і їх великоруський шовінізм вихлюпувався з вагону. Настільки стало гидко, що я зловив себе на думці: "Як добре, що я - українець, а не москаль", - розповідав Кривонос в інтерв’ю Тетяні Заровній, опублікованому виданням ОРД.

2. Командував полком спецназу в Хмельницькому

У 2000-их роках очолював 8-ий Хмельницький полк спеціального призначення.

Проте типовим "польовиком" нашого кандидата сприймати не слід. Він продовжував навчатися (Національний університет оборони України ім. І.Черняховського), навчав інших (2009-2010 роки - начальник факультету аеромобільних військ і розвідки академії Сухопутних військ ім. П.Сагайдачного), переходив на штабні щаблі.

Читайте також10 фактів із життя Анатолія Гриценка

Перебувати у лавах ЗСУ тоді сприймалося як безперечний героїзм. Не вистачало елементарного, десантникам навіть за тренувальні стрибки з парашутами доводилося витрачати свої кошти.

Читайте також10 фактів із життя Юлії Тимошенко 

"Рішення про розвал української армії приймалися попередніми лідерами. І не тільки Янукович, президенти Ющенко і Кучма теж цим займалися. Під гаслом: "Ми не можемо утримувати армію". При президентові Ющенку і прем'єрі Тимошенко десантники і спецназівці за свої гроші купували форму - тоді я був командиром полку спецназу і прекрасно пам'ятаю, як ми на свої гроші робили стрибки, закуповували паливо. І пам'ятаю, як в роки правління Кучми 14 місяців була заборгованість із зарплати", - якось наводив не зовсім приємні подробиці Кривонос.

3. 47 діб поспіль у повній блокаді боронив Краматорський аеропорт. Без жодної смерті серед підлеглих

ФотоYouTube

Російське збройне вторгнення застало його на посаді начальника штабу - першого заступника командувача ВДВ. Відразу долучився до місії з евакуації з-за лінії фронту екіпажів захопленої ворогом авіатехніки. Постійно перебував у зоні АТО.

Влітку 2014 року Кривонос керував унікальною операцією - захистом від банд Гіркіна ("Стрєлкова") військового аеродрому колишнього 636-го винищувального авіаційного полку ПВО СРСР, що було критичного важливим для недопущення повітряної передислокації сил противника. То була "активна оборона" з постійними боєзіткненнями, коли не було нічого їсти, окрім сухих каш і кільки в томаті, а 20 днів воду заміняла насичена тосолом рідина з пожежних водойм. Електрики теж не було. Але витримали, встояли, відбили об’єкт і при цьому із 186 власних бійців у нього ніхто не загинув. Тільки один поранений та троє контужених.

Читайте такожЯк Києво-Печерська лавра виховувала бойовиків для Гіркіна 

"У мене два правила: Перше - життя солдата безцінне, і друге - не можна шкодувати солдата, його потрібно нещадно тренувати. Більше поту = менше крові. Ти пошкодуєш солдата, ворог - ні", - коментував пізніше полковник.

Генштаб належно оцінив події під Краматорськом і з жовтня 2014 року Кривоноса призначено начальником Управління Сил спеціальних операцій Генерального штабу Збройних Сил України.

4. Організовував партизанський рух на загарбаних територіях

Подальші успіхи й досягнення засекречено, позаяк вони стосуються розбудови підпільної мережі в окремих тимчасово окупованих районах Донецької і Луганської областей. А розголошувати відповідні відомості не можна і не треба.

Читайте також10 фактів із життя Валентина Наливайченка

З того що оприлюднено у ЗМІ, Кривонос бере відповідальність тільки за ліквідацію 16-ма його підопічними 80 бойовиків біля Первомайського. Іншого не торкається, щоб офіційний Київ ніхто не звинуватив у "порушенні Мінських домовленостей".

5. Не боїться казати генералам те, що думає

За версією журналіста та військового оглядача Юрія Бутусова, нібито саме через схильність зажди обстоювати власну точку зору Кривонос й не став "першим номером" у новостворених ССО. Мовляв, начальникові Генерального штабу (НГШ) Збройних Сил України Вікторові Муженку легше мати справи безпосередньо з генералом Ігорем Луньовим, а не з впертим полковником.

Й тому тактика Кривоноса зробили заступником стратега Луньова.

Зі слів самого ж Сергія Григоровича, стосунки з Муженком у нього ділові, робочі.

"Я не вмію лицемірити в очі, і це сприймається як скандальність. Але конфліктів з начальником Генштабу у мене немає. Є робочі моменти", - пояснював він вже після створення ССО і розподілу ролей в керівництві цієї структури.

6. Раніше заявляв, що "не грає в політику" й "знімає шапку перед Порошенком"

Наведемо слова полковника, коли він ще не бачив себе кандидатом.

Зі згадуваного інтерв’ю для ОРД:

"Критикувати легко, а спробувати очолити процес і взяти на себе всю відповідальність складно. Об'єктивно всі українські президенти разом узяті не зробили для української армії стільки, скільки було зроблено Порошенком, і в даній ситуації президент проводить політику на те, щоб армія ставала потужнішою.

Читайте також20 фактів із життя Петра Порошенка

(…) Комусь може подобатися Петро Порошенко, а комусь ні, але за те, що він лобіює наш розвиток, я знімаю перед ним головний убір. Тільки три політика свого часу зрозуміли значення ССО і вклали в цей рід військ значні кошти і свое особисте лобі - Черчилль, Кеннеді, Рейган. І єдиний з п'яти українських президентів, хто зрозумів, вклав кошти в наш центр підготовки бійців, особисто курує розвиток ССО - це Порошенко.

Читайте також10 суперечливих фактів про Надію Савченко

(…) Я не граю в політику і можу ще раз повторити, що військовий переворот в Україні вважаю неможливим. Суть не в тому, щоб взяти владу, а в тому, щоб її утримати. Військові не ідіоти - втягуватися в мертвонароджені проекти не будуть. У нас вистачає проблем на фронті".

Фото - РБК-Україна

Одначе, 31 січня 2019 року на проведеному у Києві з’їзді політсила під назвою "Воїни АТО" підтримала балотування полковника.

Заступник голови партії Геннадій Фурсенко наголосив, що за Кривоноса до того ж голосуватимуть ветерани війни в Афганістані та миротворчих операцій.

Прес-служба ООС миттю розповсюдила через Facebook відозву, що йдеться суто про особисту ініціативу Кривоноса.

7. Вважає за необхідне каталогізувати громадян та перейти на електронний документообіг, а частину податків зробити добровільними

У програмі Кривоноса, озаглавленій як "Захистити Україну! Перемогти у війні! Служити громадянам!", кілька разів вживається термін "інвентаризація". Кандидат пропонує переписати не тільки "наявні державні ресурси", у т.ч. "втрачені в наслідок агресії РФ", чи "приватизоване майно з урахуванням виконання інвестиційних угод", про що можна часто почути під час виборів й нинішня кампанія не є виключенням, а й нас з вами, своїх виборців. Кожного з нас, на його думку, слід описати включно із закріпленими майновими правами, наприклад, на підприємства та на нерухомість.

Й тут він відштовхується від певних міркувань. Цитуємо: "Створення єдиного реєстру громадян, як основи для надання публічних послуг, відкритих реєстрів нерухомого майна та землі, природних ресурсів, виробників товарів та послуг тощо".

Читайте також10 фактів з життя Геннадія Балашова

Економічний блок обіцянок Сергія Григоровича містить перетворення, пов’язані з діяльністю контролюючих і фіскальних органів:

"…скорочення кількості податків, спрощення та автоматизація їх адміністрування та спрощення податкової звітності, перехід на 100-відсоткові цифрові процедури контактів з громадянами;

встановлення штрафів виключно для випадків, які стосуються фактичних недоплат до бюджету, а не просто помилок в адмініструванні;

Читайте також10 фактів із життя Андрія Новака

встановлення навантаження на оплату праці (ПДФО + ЄСВ) на рівні не більше 27% та зокрема встановлення податку на доходи фізичних осіб зі ставкою 10+2%, де 10% сплачуються громадянином до бюджету територіальної громади за місцем проживання, а 2% добровільно до центрального бюджету;

скасування акцизу на транспортні засоби та електричну енергію".

8. Обіцяє мілітаризацію нації й узаконення приватних військових компаній (ПВК)

Українці повинні бути готовими самі подбати про власну безпеку. Як поодинці, так і в межах певних спільнот, географічних обширів чи за допомогою профільних комерційних підприємств, продовжує Кривонос.

Подібні нововведення передбачено положеннями президентської кампанії про

"створення, на основі патріотичних громадських формувань, сил територіальної оборони, здатних до швидкої мобілізації і протидії агресору за мережевим принципом;

запровадження загальної громадянської військової освіти;

впровадження програм підготовки молоді до армійської служби та національно-патріотичного виховання;

(…) запровадження правових засад для створення та розвитку приватних військових компаній".

А ще в разі обрання Кривонос збирається "зафіксувати неподільне право громадян на приватну власність, на зброю та самозахист, на власний опір окупантам та опір спробам узурпації влади".

Тобто у випадку широкомасштабної війни з РФ чи спроб Кремля атакувати нові українські території там знатимуть, що у кожному місті чи селі неодмінно знайдуться ті, хто вміє влучно стріляти та ставити міни. І їм буде з чого стріляти. Стріляти роками, як в Афганістані.

9. Задекларував квартиру й близько 300 тис. грн. річної зарплати

Володіє помешканням площею 84,5 кв. м. Автівки нема, цінних паперів теж.

Упродовж 2016 року заробив 319 642 грн. Його дружина, Кривонос Олена Василівна, втричі менше -  119 404 грн.

При собі тримав 45 тис. грн. готівки.

10. Нагороджений державним орденом Богдана Хмельницького III ступеня

З формулюванням "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі".

Разом з тим, на першу річницю визволення Краматорська від російсько-терористичних військ отримав недержавний орден "Народний Герой України".

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
01:09
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" в ніч на 29 березня: на Дніпропетровщині поранено людину, на Київщині працює ППО
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
Більше новин