Христос Хрещається! Головна причина святкувати Водохреще і фахові поради пірнути ідеально

Тетяна Зінченко
18 січня, 2020 субота
17:04

19 січня православні святкують Водохреще. Як це було далеко до нас і як ми святкуємо його нині: легенди великого Водосвяття, народні звичаї, смачні традиції, а також поради лікарів пірнути підготовленим - у святковому дайджесті Еспресо.TV

Зима цьогоріч нас тішить і радує - і сонцем, і безвітряними днями, і навіть бруньками на деревах і кущах. Старші люди пояснюють весняні процеси взимку тим, що в природі все мудро і гармонійно, головне, аби ми, люди,  їй не заважали.  Про йорданські морози наразі навіть не йдеться, а от приказка "Тріщи - не тріщи, а минули Водохрещі" усе одно актуальна, бо як-не-як, а пів зими уже минуло. А з Водохрещем минають і різдвяні свята - головні річні свята православних. 

Водохреще - з тих свят, які по-справжньому очікувані всіма: і тими, хто ревно вірує і слідкує за кожним церковним святом, і тими, хто по-своєму розуміє перехресні зв'язки у всесвіті. Це і святкове надвечір'я, і Богослужіння, і родинні та дружні гостини, і занурення в ополонку. 

Минулорічне Водохреще в Ковалівці на Полтавщині

Зрештою, в цьому ми наслідуємо наших давніх пращурів: далеко до наших днів народ цього дня збирався у великі громади, щоб відсвяткувати  хрещення в річці Йордан Ісуса Христа святим Іоанном Хрестителем.

Парубки вирізали з криги хрест, фарбували його соком буряка і прикрашали ялинковим гіллям - свято було барвистим і дуже значимим. Особливої сили набувала вода - вона зміцнювала здоров’я,  зцілювала від недуг, відновлювала і додавала чоловікам сил, а дівчатам - краси.

Водохреще, або Хрещення Господнє збігається з Богоявленням (19 січня), але ці свята слід розрізняти, хоча дві події двох свят відбувалися в один день на честь народження, хрещення і  явлення Сина Господнього.

"Він стоїть серед вас...". Святе Писання 

Слова Івана: "Він стоїть серед вас" заставили серця прискорено битися. І в цей час серед юрби на березі з'явився Чоловік з Назарету. Ісус опинився між грішниками. Він разом з всіма готувався прийняти хрещення від Івана. Ніхто не знав Його, навіть сам Іван, але мав якесь передчуття. Голос Святого Духа дав йому пізнати хто був Месія. Коли Іван підійшов до води, всіх вразили дивні слова, звернені до Галилеянина: "Я повинен хреститися від Тебе і чи Тобі йти до мене?".

Відповідь Ісуса: "Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду" нічого не пояснила оточенню, але для Івана мали певний зміст і переконали його охрестити й тоді його передчуття перемінилось у певність. Він погодився здійснити обряд. У ту мить, коли Ісус стояв у річці і молився, сталося щось таємниче, знак розпізнавання.

Ісус сходить, як і інші у воду, але не виявляє жодного гріха, а коли виходить з висоти Дух у вигляді голуба зійшов на Нього і почувся голос "Ти Син Мій Улюблений, що Я вподобав Його!".  

І свідчив Іван, промовляючи: "Бачив я Духа, що сходив, як голуб, із неба, та зоставався на Ньому. І не знав я Його, але Той, Хто хрестити водою послав мене, мені оповів: Над Ким Духа побачиш, що сходить і зостається на Ньому, це Той, Хто хреститиме Духом Святим. І я бачив, і свідчив, що Він Божий Син!

 Надвечір’я Водохреща - другий Святий Вечір

Чи Голодна кутя - вечір 18 січня. Знову за столом зі святковими, але пісними, стравами збирається вся родина і чекає на першу вечірню зорю. Вареники, маківники, квашенина, а головне - кутя та узвар і буханець рум’яного домашнього хліба створять атмосферу радості хрещення Господнього Сина, яке відбудеться наступного дня.

Фірмовими рецептами дуже смачної куті та пісного маковика ділиться у відео наша топ-майстриня Лілія Цвіт. 

Читайте також: Щоб наступний рік був смачнішим! 15 оригінальних рецептів на Новий рік та Різдво

Коли вся вода стає святою

За переказами, у ніч на Водохреще і звичайна вода отримує цілющу силу, тому її можна набрати і пізніше, після освячення. Її освячують і ввечері 18 січня також, вода має однаково особливу, цілющу, силу в ці дні.  Освячують у церквах або просто на річках, озерах, водоймах, джерелах. Вважається, що така вода не псується і не має запаху, вона зберігається весь рік і більше. Набирати воду можна в будь-які ємності, але зберігати краще в скляній посудині.

Віряни переконані, що під час освячення води зцілюються від хвороб. Але, звичайно, тільки за умови, що приймається вона з молитвою і вірою. Відтак потрібно не просто прийти в храм за пляшкою або банкою води, або ж зануритися в крижану купіль і сфотографуватися  "для історії", а й  взяти участь в службі, помолитися з усіма.

Повернувшись додому з храму потрібно обов’язково прочитати молитву і випити воду, але не з банки чи бутилки, з зі склянки чи кухлика. Упродовж року водохресна вода п’ється  при хворобах лише натщесерце і після прочитання молитви.  

Йорданські занурення   

Багато людей виявляють бажання зануритися в ополонку, щоб вилікуватися чи просто оздоровитися душею і тілом. Священики та віряни йдуть до водойми з прорубаною ополонкою як символу річки Йордан. Після того, як священик освятить воду в ополонці, триразово занурюючи хрест, запалюючи вогонь і читаючи молитву, бажаючі занурюються у воду з головою три рази, хрестяться і промовляють молитву.

Хрещенське купання засвідчує готовність вірян піти за Христом, приймаючи хрещення і християнську віру. Ця дія цілком добровільна, оскільки немає жодного обов'язку занурюватися в крижану воду.

Насправді віряни щиро чекають на цей день і з вірою і молитвами мріють пірнути у святу крижану купіль для очищення насамперед душі. Та й навіть не глибоко віруючі люди вважають корисним для здоров'я зануритися в святкову ополонку взимку. До речі, є повір'я, що в хрещенській воді неможливо застудитися. Та все ж слід дотримуватися певних правил, щоб усе пішло на здоров’я.

Пірнай, але не нашкодь!

На сайті Міністерства охорони здоров'я даються дієві рекомендації щодо цієї дуже важливої для здоров'я справи: зимового занурення у крижану воду. "Одноразове купання в ополонці навряд чи оздоровить вас, навпаки - купання в крижаній воді без підготовки може стати причиною проблем зі здоров’ям. Водночас, холодна вода загалом має добрий вплив на організм, за умови, що загартовуватись ви будете правильно і поступово" - відзначають у МОЗ.

Правила безпеки: це треба знати!

Ці правила МОЗ настійливо рекомендує на своєму ресурсі.

1. Обов’язкова умова перед зануренням у воду - енергійна розминка. Не варто застрибувати у воду одразу: спочатку намочіть обличчя, груди, живіт та спину і лише після цього занурюйтесь по шию. Не варто пірнати з головою, адже це може призвести до різкого охолодження організму.

2. Безпечне перебування у крижаній воді - 3-5 секунд. Для людей, які роками практикують загартування водою, не рекомендується перебувати в ополонці довше 1,5 - 2 хвилин.

3. Після купання одразу зніміть мокрий одяг, швидко розітріться рушником і одягніться у теплі речі. Одяг має бути просторим, з мінімальною кількістю ґудзиків та застібок, а взуття - зручним і бажано без шнурівок. Якщо у вас оніміли пальці рук, потримайте їх на шиї або животі декілька секунд, зігрійте подихом і продовжуйте одягатися.

4. Не “зігрівайтеся” перед чи після купання в ополонці алкоголем. Попри ефемерне відчуття тепла, яке дає алкоголь, ви втрачатимете тепло значно швидше, а це - великий ризик для здоров’я.

5. Так само не куріть до чи після купання, якщо маєте таку звичку. Куріння істотно порушує кровообіг, збільшуючи охолодження. Викурювання лише однієї сигарети знижує температуру шкіри пальців ніг на 1°С.

Ні в якому разі не пірнайте в ополонку, якщо у вас:

  • запальні процеси носоглотки та придаткових пазух носа, середнього вуха (отити),
  • захворювання серцево-судинної системи (вроджені та набуті вади серця, ішемічна хвороба серця з нападами стенокардії, перенесений інфаркт міокарда, важкий коронаросклероз, гіпертонічна хвороба ІІ та ІІІ стадії),
  • хвороби центральної нервової системи (епілепсія, наслідки важких травм черепа, виражений склероз судин головного мозку, енцефаліт, арахноїдит),
  • захворювання периферичної нервової системи (неврити та поліневрити),
  • захворювання ендокринної системи (цукровий діабет, тиреотоксикоз),
  • хвороби органів зору (глаукома, кон'юнктивіт),
  • хвороби органів дихання (туберкульоз легень - активний та в стадії ускладнень, запалення легень, бронхіальна астма, емфізема),
  • захворювання сечостатевої системи (нефрит, цистит, аднексит, простатит),
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит),
  • шкірно-венеричні захворювання,
  • наявність великих післяопікових рубців.
  • Якщо вирішили пірнати в ополонку - порадьтесь зі своїм сімейним лікарем чи терапевтом, як це зробити без шкоди для здоров’я.

Кандидат медичних наук Наталя Іванівна Лопушенко вітає гарну традицію українців пірнати в цей святковий день, каже, що якщо зробити це правильно, то справді можна відчути приплив сил та енергії. Вона радить для пірнання обов'язково обирати визначені місця, такі, як, приміром у Києві, Гідропарк, озеро Тельбін, пляж Сатурн. Головні поради Наталі Іванівни полягають у тому, що в жодному разі цей святковий момент не слід перетворювати на лазню. Тобто усе робиться швидко, красиво і святково: підготувати зручний одяг, який можна швидко зняти і так само швидко вдягнути, рушник, щоб розтерти тіло після пірнання. Головне у цьому дійстві - свято духу! І, що цікаво навіть для медика-науковця: навіть спеціально не загартовані для зимового пірнання люди після святкового занурення почуваються чудово: все-таки вода цього дня особлива. Але, знову ж таки, наголошує лікар Наталя Лопушенко, про обов'язковому дотримання цих простих вимог.

Лідія Володимирівна Тараленко, пульмонолог, терапевт клініки АЦМД Медокс, наголошує на протипоказаннях купатися на Водохреще: "Не слід пірнати при гострих захворюваннях чи загостренні хронічних, при епілепсії чи перенесених черепно-мозкових травмах. Взагалі, у випадку наявності будь-якої хвороби варто проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем з приводу доцільності занурення в ополонку, - каже Лідія Володимирівна. - Купання не повинне бути спонтанним - до нього варто готуватися не лише духовно, як радять священники, а й фізично: підготувати сухий одяг, розігріти тіло перед зануренням, не вживати спиртного, мати напоготові гарячий чай. Купатися потрібно в облаштованому місці, та не забувати: під впливом адреналіну, що виробляється в організмі під час купання, може захотітись побути в воді довше потрібного часу. Більше трьох занурень для незагартованого організму можуть обернутися серйозними наслідками для здоров'я. Занурення в воду з головою не є церковним каноном, а радше нашою традицією, тому перш ніж пірнати з головою, варто передбачити можливість висушити волосся, а ще краще уникати цього"- підсумовує лікар-пульмонолог.

Із загальних порад МОЗ також треба знати й таке:

Очікувати, що разове купання в ополонці зробить вас здоровим раз і назавжди, не варто. Холодна вода насправді може бути корисною, але - лише при систематичному загартовуванні, тобто при щоденному контакті з холодною водою.

Починати загартовуватись краще поступово, у теплу пору року, повільно знижуючи температуру води. Так взимку ви зможете зайти в ополонку без шкоди для здоров'я.

Один із найпростіших варіантів, з яких можна розпочати загартовування водою у будь-яку пору року - контрастний душ.

Зверніть увагу, що реакція на холод може бути індивідуальною. Чутливість до холоду та реакції на охолодження залежать від статі і віку, конституції, рівня фізичного розвитку та деяких інших чинників. Тому при однаковому за тривалістю перебуванні у воді однієї і тієї ж температури діти віддають на 10-20% більше тепла, ніж дорослі, чоловіки - на 10-18% більше, ніж жінки.

Що взяти з собою для купання:

  • Термос з теплим напоєм.
  • Теплий сухий одяг.
  • Великий махровий рушник і махровий халат.
  • Тепле зручне взуття.
  • Купальник, плавки.

Іван Предтеча забрав свята на плечі

Так кажуть наступного дня після Водохреща - 20 січня, коли вшановується Іван Хреститель (Іван Предтеча). Завершуються свята, люди переходять до звичних робіт.  А ще починається сезон весіль.

Цими днями на вітання "Христос Хрещається!"  відповідають: "У ріці Йордані!". Нехай цілюща вода додає сили та здоров'я! 

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
19:29
ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 49 ворожих атак на чотирьох напрямках
19:28
"Динамо" - "Дніпро-1" 2:1 (27 квітня 2024 року)
"Динамо" переграло "Дніпро-1", а "Минай" розбив "Чорноморець": розклад та результати всіх матчів 26-го туру УПЛ
19:25
Ексклюзив
Еспресо логотип
Телеканал "Еспресо" має більший спектр позицій, ніж телемарафон, - членкиня громадської ради при Комітеті ВР України з питань свободи слова Дуцик
19:20
Оновлено
Зеленський звільнив голову Броварської РДА Майбоженка, його заарештовано на 2 місяці за п'яний наїзд на пішоходів
19:06
Наслідки ворожого удару по залізничній станції в Очеретине
Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного: офіційно від ЗСУ
19:05
IOS 17 APPLE
Apple поновила переговори з OpenAI щодо впровадження генеративних функцій ШІ в iPhone
18:50
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
Стороною обвинувачення було штучно створено дві військових експертизи, - адвокат Червінського про доказову базу у справі
18:41
Як-52
Захисники Одеси збили російський дрон-розвідник за допомогою навчального літака
18:33
малий бізнес
Харків скасує плату за землю та інші податки для бізнесу
18:22
В Одесі відтворили події євангельської історії
В Одесі відбулася щорічна великодня реконструкція хресної дороги Христа
18:10
Ілюстративне фото
Була 6 днів без їжі та води: у США подружжя випадково відправило кішку у зворотній посилці Amazon
18:06
OPINION
Юрій Богданов
Наш світ є продуктом малопрогнозованих і малопрорахованих рішень
17:47
OPINION
Радослав Сікорський
Польща визначилася з політикою щодо України та ЄС
17:44
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Дрони СБУ атакували військовий аеродром і два НПЗ у Краснодарському краї РФ, - ЗМІ
17:37
міномет обстріл
Окупанти обстріляли з мінометів Козацьке на Херсонщині: трьох людей поранено
17:33
Олександр Сирський
"Має тенденцію до загострення": Сирський про ситуацію на фронті
17:15
Оновлено
Австралія
ППО, безпілотники й обладнання: Австралія виділяє Україні пакет військової допомоги Україні на $100 млн
17:00
Ексклюзив
переговори між Україною та РФ
Питання можна ставити людям, які вели переговори, - політолог Магда про саміт у Стамбулі та "мирну угоду" з РФ 
16:59
Іл-76
ПВК "Вагнер" скуповує в Узбекистані вантажні Іл-76 та переганяє до Африки, - ЗМІ
16:36
повістка
Чи зможуть громадяни з повістками звертатися до рекрутингових центрів: відповідь Міноборони
16:12
Роуз Ґоттемюллер
Питання вступу України до НАТО порушуватимуть на липневому саміті у Вашингтоні, - ексзаступниця генсека НАТО
16:10
напад з ножем
Приїхали з'ясувати стосунки: на Житомирщині вчитель порізав ножем своїх колишніх учнів
16:05
OPINION
Богдан Данилишин
Валютні резерви НБУ витрачає на підтримку гривні
15:37
рф влучила FPV-дроном у вантажний автомобіль
РФ влучила FPV-дроном у вантажний автомобіль біля Вовчанська: важко поранено водія
15:29
обстріл Херсон
Російська армія вдарила ракетою по Херсону: частково зруйновано заклад освіти
15:16
Віола фон Крамон
Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний: заява депутатки Європарламенту фон Крамон
15:09
Boeing E-4B
США уклали контракт на суму $13 млрд на розробку наступника "літака Судного дня"
15:04
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Теракт у "Крокус Сіті холі": в Москві заарештували 12-го підозрюваного
15:03
Оновлено
танк Abrams M-1
У ЗСУ заперечують новину Associated Press про нібито відведення танків Abrams з поля бою
15:02
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Ті, хто зайшов у цей клин, - смертники": військовослужбовець ЗСУ Варченко про просування ворога біля Очеретиного
14:36
окупант рф
Британська розвідка назвала основні причини вбивств серед російських військових
14:35
Депутатка ЄП
Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон порадила Україні включити представників опозиції до виконавчих органів влади
14:34
обстріл
На прикордонні Чернігівщини росіяни обстріляли пожежну частину
14:20
Ексклюзив
Роман Безсмертний
Треба формувати спільний бойовий кулак: Безсмертний про Глобальний саміт миру у Швейцарії
14:20
Ексклюзив
Мирослав Чех
Війна на виснаження не на користь Росії, - історик Чех
14:02
Віктор Орбан
Через це страждає європейський середній клас, - Орбан заявив, що Україні треба давати менше грошей
14:02
В Одесі відкрили тимчасову експозицію, створену з 33-х куль
Зроблена із 33 куль: в Одесі до Великодня відкрили експозицію італійських та місцевих митців
13:57
Вокзал в Очеретиному
DeepState каже про втрату двох сіл біля Очеретиного, Генштаб не підтверджує
13:51
міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський
Поразка України призведе до "спеціальних військових операцій" Путіна у Центральній та Східній Європі, - голова МЗС Чехії
13:41
Ексклюзив
Чорне море, Крим
В "Інформаційному спротиві" назвали умови звільнення Криму та інших тимчасово окупованих територій
Більше новин