Яким буде новий голова НБУ? Експертне опитування Еспресо

Ольга Чайка
16 липня, 2020 четвер
16:08
Зміст

Верховна Рада 332 голосами нардепів призначила Кирила Шевченка очільником Національного банку України. Цю кандидатуру підтримали усі парламентські політсили, окрім “ЄС” і “Голосу”

Сам Кирило Шевченко у виступі перед нардепами заявив, що НБУ і далі продовжуватиме заходи щодо посилення фінансової стійкості банків та висловився за подальше використання інструменту інфляційного таргетування. Але економічні експерти не вірять у незалежність нового очільника нацрегулятора і чекатимуть на рішення Шевченка щодо правління НБУ. Про це свідчать їхні коментарі Еспресо.TV.

Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій:

Зараз голова Національного банку перебуває у такому двоїстому становищі - з одного боку, є зобов’язання, які Україна взяла перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) та іншими міжнародними фінансовими організаціями. І ці зобов’язання треба виконувати. При цьому мова йде не тільки про макроекономічні параметри. Керівник Нацбанку повинен і надалі захищати незалежність НБУ, що є однією із передумов співробітництва між Україною та МВФ.

З іншого боку, ми розуміємо, що кандидатура нинішнього голови Національного банку стала результатом різного роду політичних і навколополітичних домовленостей. І в цьому сенсі матиме велике значення, яку особисту позицію займе новий керівник Національного банку. Зараз важко сказати, якими саме будуть перші кроки керівника Національного банку. Для мене буде показовим, що трапиться із нинішнім складом правління. З моєї точки зору, це досить професійний склад правління. І якщо напрацювання цього правління будуть втрачені для української банківської системи, то це буде дуже й дуже погано.

Я думаю, що керівник НБУ мусить бути здоровим консерватором. Різного роду пропозиції стосовно накачування грошей в економіку, я б сказав, якісь такі екзотичні способи залучення Національного банку до відновлення економічної активності не працюють і не можуть працювати.

Загалом ситуація навколо керівника Національного банку в політичному плані нікуди не поділася. Є певні лобістські інтереси, тому яку б сторону не займав керівник НБУ, він завжди буде стикатися з певним політичним тиском.

Михайло Демків, фінансовий аналітик групи ICU:

На ринку пана Шевченка знають як керівника Укргазбанку, який за попередні кілька років більш аніж вдвічі наростив портфель кредитів на фоні низьких темпів кредитування в банківському секторі загалом. Тому з такого боку внесення його кандидатури президентом, який жалівся на недоступність кредитів, виглядає логічною.

З іншого боку, поки не ясно, якою буде його політика, як Голови НБУ. У ринку поки не сформувалася думка щодо його бачення монетарної політики, питання повернення боргів екс-акціонерами збанкрутілих банків, зокрема Приватбанку.

Тараc Козак, президент інвестиційної групи “Універ”:

Голова Нацбанку, яким би він не був розумним та мудрим, не може визначати політику нацрегулятора. Тому що за новим законодавством політику НБУ визначає правління, яке складається з шести членів - голова плюс п’ятеро заступників. І поки що більшість цих заступників - це представники команди Гонтаревої-Смолія. Тому не думаю, що до зміни членів правління щось зміниться. Тобто ще протягом тривалого часу політика буде такою, як вона була до цього, тобто політика інфляційного таргетування, політика плаваючого курсу, політика невтручання у курсоутворення, політика дуже обережних кроків.

Кирило Шевченко не зможе змінити політику НБУ, навіть якщо дуже захоче, без зміни членів правління. Вже вичерпався термін повноважень Олега Чурія, заступника голови Нацбанку, який відповідав за валютну, курсову політику, за операції з ОВДП тощо. І був скандал, коли пан Смолій вніс його кандидатуру повторно на посаду заступника, а рада Нацбанку спочатку не стала його розглядати, а потім відхилила. Питання, чи внесе Кирило Шевченко ще раз кандидатуру Чурія, чи він внесе якусь іншу кандидатуру. Якщо це буде інша кандидатура, тоді вже можна буде зрозуміти, якою він бачить цю політику - це буде залежати від кандидатури на посаду заступника, який буде займатися валютною і курсовою політикою.

Сергій Фурса, представник інвесткомпанії Dragon Capital:

Наразі невідомо, якою буде політика Нацбанку за керівництва Кирила Шевченка. Бо ми нічого не знаємо про його погляди. Скоріше за все, Національний банк вже не буде незалежною інституцією. Але вони не будуть це демонструвати принаймні в певний проміжок часу.

Щодо заяв Кирила Шевченка депутатам - він же не може казати нічого іншого, правильно? Ми б здивувалися, якщо б він сказав: “Зараз надрукуємо грошенят і всім роздамо”. У той же час він каже на комітеті, що Нацбанк має допомагати економічному зростанню. А це вже якраз відсилка до того, що “давайте друкувати кошти і допомагати уряду вирішувати його проблеми”. Це не задача Національного банку.

Буде дуже показаво, чи перепризначить Шевченко Чурія. Якщо ні - це значить, що ми рухаємося в бік керованого Національного банку. Скоріш за все, Чурія не перепризначать.

Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна, економіст:

Я думаю, що політика Нацбанку тепер буде визначатися в Офісі президента. Для того, щоб зрозуміти, якою вона буде, треба читати заяви. Президент хоче більше дешевих кредитів, менше обмежень для кредитів, емісію гривні з певною девальвацією. Я думаю, що у нас немає причин сумніватись у цих кроках. Скоріш за все, у найближчі місяці, зокрема до жовтня, я так розумію, що орієнтир - місцеві вибори, - економіка отримає багато свіжонадрукованої гривні і, скоріше за все, будуть ослаблені критерії видачі кредитів. Це, очевидно, матиме наслідком підвищення інфляції.

Ще одним фактором буде процес виходу нерезидентів. Зрозуміло, що вони будуть виходити, не зрозумілі тільки масштаби. Скоріш за все, левова частка грошей, які зайшли до нас минулого року, будуть виведені з країни. Тому що це замороження співпраці з МВФ через порушення незалежності інституції. В меморандумі з МВФ чітко сказано, що сильний Нацбанк - це досягнення, і відходження від цього досягнення є порушенням меморандуму. Зараз я думаю, що принаймні до кінця року програма буде заморожена, далі будуь дивитись по ситуації.

Можливо, Кирило Шевченко вразить всіх своєю незалежністю і зможе сказати президенту “ні”. Хоча враховуючи, як знімали Смолія, я не думаю, що будуть якісь сюрпризи.

Дарина Марчак, керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління KSE (заявила під час онлайн-заходу KSE):

Мені б хотілося зробити два зауваження: перше - Кирило Шевченко останні роки працював у конфігурації, коли Міністерство фінансів було його керівником. Бо він був керівником державного банку, повноваження власника якого виконує міністерство фінансів. Мені здається, що вкрай важливо, щоб він, перейшовши на роботу в Національний банк, зрозумів, що тепер він зовсім в іншій ролі.

Колись у 2010-2013 роках була теза, що Міністерство фінансів заходило у Національний банк, не стукаючись. Тобто могло приходити і давати вказівки. Мені дуже хочеться вірити, що ситуація не повториться. Що Міністерство фінансів та Національний банк будуть партнерами, які поділяють спільні цінності, в тому числі цінність забезпечення фінансової незалежності, стійкості в країні.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.48
    Купівля 39.48
    Продаж 39.98
  • EUR
    Купівля 42.37
    Продаж 43.09
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
11 травня
04:55
Кримський міст
Партизани пообіцяли "справжній літній сезон" для росіян у Криму
04:13
Андрій Лунін, Реал, Ла Ліга, Ліга чемпіонів
Луніну не довірять місце у воротах "Реала" у фіналі ЛЧ, - The Athletic
02:59
Джон Кірбі
США оцінили імовірність серйозного прориву росіян під час нового наступу
02:31
Олександр Усик і Тайсон Ф'юрі
Усик прибув на бій з Ф'юрі у Саудівську Аравію
01:53
Херсон
"ЗСУ обстрілюють цивільних, які намагаються покинути Херсон": російські фейки за 10 травня
00:55
Нафтобаза. Ілюстрація
"Нова ціль для удару": партизани "Атеш" розвідали велику нафтобазу окупантів неподалік Сімферополя
00:02
Артем Довбик (ліворуч)
Довбик та Циганков віддали асисти у матчі "Жирони" у Ла Лізі
2024, п'ятниця
10 травня
23:32
Ірина Геращенко, стрибки у висоту, легка атлетика
Геращенко принесла Україні першу в сезоні медаль "Діамантової ліги"
23:15
Ексклюзив
Андрій Яніцький
За часів Зеленського уряд перетворився на "декорацію", - Яніцький про звільнення Кубракова
23:11
Оновлено
знищена ворожа техніка
"Наші воїни, артилерія та дрони дають відповідь окупанту": Зеленський про спробу росіян прорвати українську оборону на Харківщині
23:05
терористи ХАМАС
ХАМАС заявив, що прагне укласти угоду про перемир'я, але "Ізраїль хоче війни"
22:43
Вселенський Патріарх Варфоломій
Вселенський Патріарх Варфоломій підтвердив участь у Саміт миру
21:34
Ексклюзив
путін
Це сором для Путіна: дипломат Чалий про лідерів інших країн, які були присутніми на параді 9 травня
21:30
Володимир Зеленський
"По всій лінії фронту – важкі бої": Зеленський заслухав доповідь Сирського
21:29
Кіліан Мбаппе, ПСЖ, Ліга чемпіонів
Мбаппе оголосив, що залишає ПСЖ
21:22
Укрпошта
Укрпошта виставлятиме на аукціонах незатребувані посилки
21:09
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Концентрація військ РФ, загроза рейдових дій у напрямку Харкова та ситуація біля Авдіївки. Воєнні підсумки тижня
20:56
Огляд
Сила "Королівства планети мавп": що подивитися на вихідних
20:52
Оновлено
США Україна
БМП Bradley, ракети для Patriot та NASAMS: Байден підписав указ про передачу Україні військової допомоги на $400 млн
20:51
Канада
Канада виділить $55 млн на закупівлю систем ППО для України
20:51
Інгулець
У Першій лізі визначився другий володар путівки до УПЛ
20:26
У Білорусі будують об'єкт поблизу міста Осиповичі, де можуть зберігати ядерну зброю, - NYT
20:08
Оновлено
Унаслідок російських обстрілів Харківщини загинули троє цивільних, є поранені
20:04
OPINION
Ігор Гулик
Для кого Єрмак концентрує владу?
20:01
Мая Санду
У МЗС РФ назвали політику Санду геноцидом. Молдова відповіла
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 807-го дня війни: Повітряні Сили отримали перший тренажер F-16, дрони влаштували пожежу на НПЗ у Калузькій області РФ
19:39
За добу Сили оборони відбили 22 ворожі атаки на Авдіївському напрямку
19:33
на фото наслідки обстрілу Харкова 8 травня 2024 року
В Україні у квітні через обстріли РФ загинули щонайменше 129 цивільних, – ООН
19:26
штучний інтелект
Обманюють, блефують та прикидаються людьми: дослідники попередили про нові здібності ШІ
19:13
Румунія, прапор Румунії
У Румунії заявили, що з початку великої війни до них утекли 11 тис. українських чоловіків
19:01
Американські вчені попередили про найсильнішу за 20 років геомагнітну бурю: як це вплине на Землю
18:53
Андрій Дончик
Держкіно призначило нового директора кіностудії імені Довженка
18:47
Ексклюзив
Керченський міст
Окупанти продовжують переміщувати Керченським мостом важку броньовану техніку, - "Інформаційний спротив"
18:43
окупаційна символіка
Литовські прикордонники не пропустили з Білорусі вагон з намальованим знаком "Z"
18:38
Бельгія
Бельгія виділить Україні €9 млн для відновлення енергетичної інфраструктури
18:31
Дмитро Медведєв
"Полетить не лише до Києва": Медведєв знову погрожує атакувати Велику Британію за допомогу Україні
18:16
Президент України Володимир Зеленський
Снаряди для України: Зеленський відповів Фіцо, який образив словаків за збір коштів
18:12
Віктор Гулевич
Лукашенко звільнив з посади начальника генштабу Білорусі
18:08
Василь Байдак
Комік Василь Байдак буде одним із коментаторів фіналу Євробачення-2024
18:07
OPINION
Валерій Пекар
На захист дисидентів: вони — візіонери майбутнього
Більше новин