Чому парламент не зміг зупинити Януковича

Петро Білян
25 жовтня, 2014 субота
10:48

Еспресо.TV продовжує цикл публікацій, присвячених попереднім парламентським виборам в Україні

Завтра українці оберуть склад нової Верховної ради. Можна не сумніватися, яким би він не був, задоволеними українці навряд чи будуть. Це залежить навіть не від самого вибору і його наслідків, а просто тому, що така вже наша давня традиція, ще з часів проголошення Незалежності. Тим не менше, вибір зроблено.

Два роки тому, 28 жовтня 2012  року українці знову голосували за змішаною виборчою системою, обираючи 225 депутатів за партійними списками і 225 в мажоритарних округах.  Експеримент з повним переходом до партійної виборчої системи було визнано невдалим. 

Навіть якщо не порівнювати обраними за мажоритарною системою з парламентами 1-го, та 2-го скликання, котрі проголосили незалежність, прийняли Конституцію, а хоча б 3-го і 4-го, які з перемінним успіхом намагалися бути стримуючим фактором для виконавчої влади, то обрані за партійними списками повністю провалили цю функцію. Вищий законодавчий орган України перетворився на машину для голосування яка задовольняє будь які забаганки виконавчої влади.  Це вже не кажучи про тотальне розповсюдження політичної корупції, коли шляхом підкупу депутатського корпусу формувалася та конфігурація більшості яка була потрібна виконавчій владі. Справжніми майстрами такої непростої роботи по формування коаліції під будь яке питання виявила себе Партія регіонів.  Для будь якої забаганки уряду Миколи Азарова та адміністрації президента Віктора Януковича знаходилися необхідні для прийняття рішення 226 голосів.

Президентські вибори 2010: Віктор Янукович - отримав 48,95% голосів, але захотів абсолютних повноважень; Юлія Тимошенко – 45,47% голосів; розподіл симпатій українців за Тимошенко, сині – за Януковича

Прийняття Державного бюджету не читаючи, переписування Податкового кодексу не дивлячись, продовження оренди Севастополя для російського флоту не задумуючись про наслідки, голосування за вкрай непопулярне (хоча й необхідне і навіть неминуче) в Україні підвищення пенсійного віку, ну і найвище досягнення, це мовчанка на зміну Конституції рішенням Конституційного суду.

Всього за 10 місяців після завершення президентських виборів 2010 року Янукович отримав повноваження на які його ніхто не обирав, а Верховна Раді на чолі з спікером Володимиром Литвином, зробила вигляд, що все іде так як треба. Подібні повноваження мав і Леонід Кучма, але скористатися ними в дусі Януковича він не міг як мінімум з двох причин:

по-перше, Кучма ніколи не мав підконтрольного парламенту;

по-друге, другий президент мав трохи вищий рівень культури, що не дозволяло вести себе так як четвертий.

Так що,  Віктору Януковичу, було простіше, ніж Леоніду Кучмі, причому як в сенсі контролю над Верховною Радою, так і в питаннях різноманіття духовного світу. Це спрощувало процес прийняття рішень, але не можна сказати що йшло на користь ефективності, не кажучи вже про кінцевий результат. Отримавши такі ж повноваження як у Кучми, а на додачу контроль над парламентом Янукович заходився кидати за грати опозиціонерів і головне, так би мовити, розбудовувати матеріальну базу для «сім’ї». І треба сказати, що йому це вдавалося, щоправда до пори, до часу…

Володимир Литвин, спікер при якому парламент втратив повноваження і вплив;  Депутати голосують «за себя и того парня»; Опозиція блокує трибуну; Бійка в ВР під час прийняття закону про мови, 24 травня 2012 року

Проте, пропорційна, серед небагатьох переваг які в неї, відзначається хорошими можливостями для акумулювання голосів електорату. В тому числі і голосів опозиції, або інакше кажучи людей яких просто не вдовольняє оточуюча політична дійсність. В 2011 було очевидно, що за пропорційною  виборчою системою Янукович може втратити більшість в парламенті і на цьому комфортне життя для четвертого президента якщо і не завершиться, то принаймні дуже ускладниться.

Зміна правил

Проте, перед виборами 2012 року тодішній владі цілком виправдано здалося, що населення невдоволене результатами правління. Тому було вирішено, так би мовити стабілізувати систему та повернутися до змішаної, мажоритарно-пропорційної. Тим паче, що на місцевих виборах 2010 року змішана виборча система себе добре зарекомендувала, дозволивши регіоналам поставити під контроль систему районних та обласних рад. Здавалося б опозиціонерам зміна правил була невигідна, більше того, проти відмови від пропорційної системи виступила Юлія Тимошенко, але це не допомогло і регіонали зуміли домовитися з лідерами опозиції на волі, не тільки про підтримку законопроекту про повернення про змішаної виборчої системи, але й про те, щоб підняти виборчий бар’єр з 3-х до 5-ти відсотків, щоб перекрити можливості для появи у Верховній Раді нових політичних гравців. Між іншим, не слід забувати, що в умовах України 5% голосів виборців це понад мільйон голосів, себто, відверто кажучи це дискримінаційна і несправедлива норма, адже можна користуватися підтримкою мільйона виборців і не мати представництва в парламенті.  Проте, українських законотворців це особливо не хвилювало.

Параліч парламенту провокує свавілля влади: Миколи Азаров, прем’єр-міністр (2010-2014); Олександр Клименко, міністр доходів і зборів (2012-2014); Олександр Захарченко, голова МВС (2011-2014); генеральний прокурор Олександр Пшонка (2010-2014); Податковий Майдан, 16-23 листопада 2010 року

За щучім велінням…

Натомість, народні представники зосередились на продукуванні обіцянок кращого життя. І тут варто відзначити, що якщо Україна  у чомусь послідовна від виборів до виборів, так це у мріях щодо покращення життя одразу після того як бюлетені опустяться ящик для голосування і вірі у провідну ролі держави в цьому важливому процесі. Таку віру поділяє увесь політичний клас, але не чужа вона і електорату. Відмінності залежать лише від позиції в політичній системі зокрема, у владі знаходиться політична партія чи в опозиції. Оскільки «регіонали» в 2012 році були при владі, то обіцянки були найбільш поміркованими, але разом з тим, цілком матеріальними: збільшити пенсію, дати більше грошей за народження дітей, зробити спеціальну програму з іпотечного кредитування. Трудящих підводили до думки, мовляв, голосуйте за нас і все буде так само, тільки краще.

Звісно, що опозиції, особливо ВО «Батьківщина» доводилося бути набагато більш багатослівною, щоб переконати, українців, що далі так жити не можна, «все пропало» і диктатура  Януковича наступає. Головна ідея: проженемо «регіоналів» і наведемо в державі порядок. Якби Партія регіонів була в той момент в опозиції, то вона могла б говорити те саме, тільки показуючи пальцем на своїх візаві з протилежного боку. Проте, «регіонали» примудрялися це робити, навіть перебуваючи при владі.

Всі програмні відмінності були сконцентровані в гуманітарному блоці. Партія регіонів з подачі російських політтехнологів всілася на свого традиційного «мовного» коника та почала проштовхувати ідею регіонального статусу для російської мови. Перед виборами прийняли відповідний закон і,  з одного боку спровокували загострення громадянського протистояння, а з іншого мобілізували свій електорат. До виборів здавалося, що гра того варта і це повинно дати додаткових кілька відсотків голосів на користь «регіоналам».

Політичні агітки-2012: Партія регіонів; ВО «Батьківщина»

КПУ; ВО «Свобода»

Різниця між політичними антагоністами зі «Свободи» та КПУ здавалося б мала бути мало не в кожному пункті, але і тут  якщо відкласти вбік питання гуманітарного блоку, то виходить, що економічна програма,м’яко кажучи дуже схожа: пропозиції по націоналізації і одержавленню стратегічних галузей економіки від енергетики до сільського господарства і заборони приватної власності на землю і монополії держави на зовнішньоекономічну діяльність.

Віталій Кличко з  Партією «УДАР» виступили в традиційному жанрі борців за все добре і проти всього поганого. В програмі будь якої партії є речі які комусь можуть не сподобатися, але політтехнологам партії Кличка вдалося так виписати партійну передвиборчу програму в кращих зразках популізму і обіцяти одночасно збільшення державної підтримки і скорочення податків.  Проте далеко не програма була в 2012 році головним здобутком «УДАРу». Найважливішим було те, що партія мала найбільш впізнаваного, хоча й неговіркого лідера, всесвітньовідомого боксера Віталія Кличка, що на тлі Януковича і його команди виглядало як цивілізаційний прорив в Європу.

Натомість конкретними, але абсолютно фантастичними обіцянками радувала Наталія Королевська зі своєю Партією «Україна - вперед!». Тут було все. І Зарплати в 1000 євро. І пенсії по 500. І звичайно, залучення футболіста Андрія Шевченка до виборчого списку. Проте все виявилося марним і, незважаючи на потужну рекламну кампанію, партія Королівської залишилася поза парламентом.

Майдан, 1 грудня 2013 року; Володимир Рибак, спікер ВР (2012-2014); Голосування за «диктаторські закони», 16 січня 2014 року; Вадим Колєсніченко голосує за диктатуру; Майдан, 20 лютого 2014 року

Натисни на кнопку

Результатами виборів не могли бути вдоволені ні влада, ні опозиція. Регіонали зайняли перше місце на виборах, але самостійно сформувати парламентську більшість не могли (Див. результати виборів). Сформувати більшість можна було тільки за рахунок домовленостей з КПУ, ну і звичайно підкупу, залякуванню та іншим інструментам з валізи під назвою «адміністративний ресурс». Це давало результат, але домовлятися потрібно було кожного разу і з кожного питання. Слід визнати, що до лютого цього року, владі це вдавалося. Так склалося, що повернути парламенту втрачений в попередні два скликання статус центру представницької влади і противаги президенту і уряду не вдалося, незважаючи на потребу в ній.

Парламент після перемоги  революції: Олександр Турчинов, спікер парламенту; ВР приймає рішення відсторонити Януковича від влади, 23 лютого 2014 року; президент Петро Порошенко розпускає ВР і оголошує позачергові вибори, 25 серпня 2014 року

Парламенту так і не вдалося адекватно реагувати ні на масові протести, ні на революцію на Майдані. Звичайно, формальне рішення про усунення Януковича з посади голосувалося в Верховній Раді, але приймалося воно далеко не там. Парламент так і не зміг стати не те що лідером громадської думки, а навіть банальною противагою для утримування в рамках закону президента і виконавчої влади. Залишається сподіватися, що нові народні обранці, котрих українці оберуть вже завтра зможуть повернути парламенту силу і вплив, принаймні для того, щоб не давати виконавчій владі і президенту робити дурниці, що власне і є першочерговим завданням будь якого парламенту.

В іншому випадку, українцям не уникнути чергового звернення до використання архаїчних вічевих практик Майдану, а це, відверто кажучи, доволі затратна процедура. 

Читайте також: 

Як українці спробували обирати і що з цього вийшло

Перші дострокові вибори в історії України: Як запалали політичні зірки Тимошенко, Вітренко і Медведчука

Як Мороз із Чорноволом ввели партійні списки і перемогли незалежних

Як економічний успіх зробив блок опального прем'єра Ющенка лідером виборів

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.88
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
1 травня
05:29
АЕС
Сенат США одноголосно ухвалив законопроєкт про заборону імпорту збагаченого урану з РФ
05:09
Оновлено
акції протесту Тбілісі
Сутички під час протестів у Тбілісі: силовики відступили, демонстранти повернулися до будівлі парламенту
04:55
окупанти орки танк рф
Російська армія сповільнює атаки навколо Авдіївки, водночас відновлюючи наступ на Часів Яр, - ISW
04:20
обстріл, ППО
У РФ кажуть про атаку БПЛА на Воронезьку та Рязанську області
03:46
електроенергія
Держдеп США: заохочуємо усі країни зменшувати залежність від енергії РФ
03:02
ДТП
На вулиці Лос-Анджелеса поїзд метро зіткнувся з автобусом: щонайменше 55 постраждалих
02:46
Оновлено
ракета Х-59
Росіяни атакували Одесу балістикою: загинуло троє людей, ще троє поранені
01:42
Стефан Сежурне
Очільник МЗС Франції Сежурне назвав умови для миру в Ізраїлі й на Близькому Сході
01:25
У Вишгороді на Київщині з багатоповерхівки через займання покришки евакуювали 84 людей
01:02
Вірмено-азербайджанський кордон
МЗС України привітало делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією
00:58
Оновлено
Улан-Уде, пожежа
У Бурятії вирувала пожежа, згоріли дачні будинки, з частини Улан-Уде евакуювали жителів
00:43
НАТО, державний прапор України
Балтійські країни підтримують запрошення України до НАТО, - міністр оборони Литви
2024, вiвторок
30 квітня
23:53
Андрій Лунін, Реал, Ліга чемпіонів
"Реал" і "Баварія" зіграли внічию у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:43
Чанпен Чжао
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю
23:26
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Єрмак закликав кардинала Дзуппі допомогти звільнити бойових медиків з російського полону
23:07
Ексклюзив
українські військові
Щойно в ЗСУ буде достатньо боєприпасів, наступ РФ, найімовірніше, закінчиться, - військовий експерт Самусь
23:05
Твердження Росії про українську "брудну бомбу" - абсурдні, - Столтенберг
"Затримки в постачанні допомоги підірвали довіру України до НАТО": Столтенберг окреслив, як це змінити
22:49
пенсіонери
"У Харкові пенсіонерів змушують створювати ударні дрони": російські фейки за 30 квітня
22:35
Ексклюзив
Макрон та Байден
"Протиядерна парасоля для країн-членів ЄС": нардеп Наливайченко про ймовірні плани Франції зі США
22:32
Окупанти демонструють на "розважальній виставці" розстріляні маріупольські трамваї, - міськрада
22:31
МЗС України
"Не порушує прав людини": МЗС надало нові роз'яснення про припинення консульських послуг для чоловіків за кордоном
22:21
олімпіада 2024
Франція відмовилась акредитувати російських "волонтерів", які зібрались на Олімпіаду-2024
21:52
Росія активізувала дезінформаційну кампанію
"Майдан-3 у травні": Росія активізувала дезінформаційну кампанію
21:46
Великдень
Для забезпечення правопорядку на Великдень залучать 23 тис. правоохоронців
21:35
Ексклюзив
навчання НАТО
ЗСУ є двигуном і локомотивом інтеграції України в НАТО, - нардеп Наливайченко
21:21
"Особливих результатів досягли щодо дронів": Зеленський провів низку військових нарад
21:19
Рада Європи
Комітет РЄ почав підготовку до створення спецтрибуналу для РФ
20:39
Дональд Трамп
Суддя оштрафував Трампа на $9 тис. під час розгляду справи про махінації та підкуп порнозірки
20:36
Ексклюзив
"Ми не все знаємо про ракетний арсенал РФ": у Defence Express розповіли про темпи виробництва "кинджалів"
20:03
Аналітика
Сергій Згурець
Німеччина передала ЗСУ зразки озброєння, яких немає навіть у бундесвері. Колонка Сергія Згурця
20:01
OPINION
Ігор Гулик
Орбан Трампові ока не виклює
19:46
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони за добу відбили 80 атак російських військ
19:39
російські війська окупанти
Росія планує "вручати" мешканцям ТОТ електронні повістки, - Спротив
19:27
На фото: травесті-діва Монро
"Документи оформлені законно": діва Монро розповіла, чи може виїжджати за кордон та чи ходила в ТЦК
19:18
В Україні презентували 274 незаконно вивезені предмети археології, які повернула Естонія
19:17
Андрій Лунін, Реал, Ла Ліга, Ліга чемпіонів
"Баварія" - "Реал": букмекери дали прогноз на перший півфінал Ліги чемпіонів
19:15
Ексклюзив
мобілізовані росіяни
У РФ 84% осіб, яких можуть мобілізувати, налаштовані проти мобілізації, - керівник Інституту конфліктології та аналізу Росії
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 797-го дня війни: нічна атака на окупований Крим та нові системи ППО від Латвії
18:54
руйнування в Україні
Навчатимуться фахівці для відбудови України: уряд розподілив між регіонами 549 млн грн на оновлення майстерень у профтехах
18:48
У США прокоментували заяву міноборони РФ про збиті ATACMS
Більше новин