10 найбільших ризиків 2018 року для світової економіки, - The Economist

Уляна Букатюк
5 березня, 2018 понедiлок
12:39

Кібератаки, тероризм, територіальні суперечки, протекціонізм та фондовий ринок, навіть ймовірна ядерна війна. Що ще може загрожувати світовій економіці в 2018 році

“Світова економіка стикається з найвищим рівнем ризиків за всі попередні роки”,- пишуть фахівці The Economist Intelligence Unit (аналітичний відділ The Economist)  в свіжому звіті про глобальні ризики 2018.

EIU відранжували потенційні загрози за “силою ризику”. Їхній вплив на світову економіку оцінено за шкалою від 5 до 15.

То через що переживати найбільше в 2018 році?

  1. Падіння на фондовому ринку

Дуже високий ризик: 15

На початку лютого світовий фондовий ринок “трусонуло”. За оцінками економістів, індекси відреагували на “занадто” хорошу статистику про зростання зарплат в США, яку саме оприлюднили. Це посилило побоювання, що зростання зарплатні призведе до більшої інфляції, тож облікова ставка зросте.

Читайте також: Лихоманка на фондовому ринку. Чи справді світ на порозі нової кризи

На думку фахівців EIU, ринки показали високу чутливість до монетарної політики.

Висновок: глобальна економіка переходить на нову фазу, де центральні банки все більше будуть згортати грошове стимулювання та збільшувати облікові ставки. Буму на фондовому ринку, як в попередні роки, не буде, тож це спричиняє значну невизначеність.


2. Спад світової торгівлі через протекціонізм США

Дуже високий ризик: 15

Наразі світова торгівля перебуває на сильній позиції, адже вже кілька років зростає світовий експорт та економіка Китаю. Проте, якщо адміністрація Трампа перетворить протекціоністську риторику на конкретні дії, світовій торгівлі може бути непереливки.

Найбільші ризики можливі від двох сценаріїв: вихід США з Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (NAFTA) та обмежувальні заходи, вжиті США проти Китаю, які провокують торгівельну війну. Скоріш за все, це посилить протекціоністські настрої й в інших країнах світу.

Висновок: будь-які протекціоністські дії змінять ціни та доступність американських та китайських товарів, що значно скоротить глобальне економічне зростання (оскільки інвестиції та витрати споживачів зменшаться).


3. Терористичні загрози в Південно-Китайському морі

Високий ризик: 12

В жовтні 2017 року під час нааціонального з’їзду Комуністичної партії Китаю в КНР визначилися з цілями на 2050 рік: стати "провідною глобальною державою" та посилити військову міць.

Читайте також: Соціалізм з китайським обличчям. 5 речей, які треба знати про з'їзд Компартії Китаю

Особливе занепокоєння фахівців EIU викликає діяльність КНР в Південно-Китайському морі. За кілька останніх років китайці створили там декілька штучних островів. На них вже з'явились загони військових, причали, кораблі, злітні смуги, радари та інша далеко не мирна інфраструктура. Хоча ця територія залишається спірною.

Філіппіни в 2013 році подали на Китай в Міжнародний арбітражний суд в Гаазі. 12 липня 2016 року він виніс рішення, в якому було сказано, що Китай порушив економічні та суверенні права Філіппін, визначені Морською конвенцією ООН.

Читайте також: Війна за море. Як Китай та США опинилися на межі небезпечного конфлікту

 Висновок: в разі військових зіткнень, економічні наслідки будуть значними: економічне зростання пострає, а регіональні мережі постачання та основні морські шляхи можуть бути порушені.


4. Глобальне зростання економіки перевищить 4% на рік

Високий ризик: 12

Ризики можуть бути не лише негативними. Посилення економічного зростання на деяких великих ринках означає, що помітне зростання загального глобального добробуту. Зростання понад 4% в світі не було з 2010 року.

Висновок: прискорення світового зростання допоможе не тільки розвинутим країнам, але й полегшить довгострокову переорієнтацію економіки Китаю. Вищий попит підтримує ціни на сировину, це покращує економічну ситуацію в експорті ряду країн, в тому числі України.

Читайте також: Рости велика. Як уряд збирається розганяти українську економіку до 5-7% зростання


5. Масштабна кібератака

Високий ризик: 12

Глобальні кібератаки залишаються серйозною глобальною загрозою, яка може спричинити “взлом” державних чи корпоративних мереж або будуть манпуляції ними протягом тривалого часу. Аналітики нагадують наслідки атак WannaCry та Petya.

Широкомасштабна атака підірве споживчу віру в безпеку Інтернету та поставить під загрозу мільярди доларів щоденних транзакцій, йдеться в світі.

Висновок: кибервійни ведуть найрізноманітніші учасники, від урядів або спонсорованих ними груп (як це було у випадку втручання Росії у вибори США - Еспресо)  до розбійників та злочинців. Економічні втрати можуть бути значними, якщо кібератаки істотно обмежують роботу державних органів або завдають шкоди фізичній інфраструктурі.


6. Економічний спад в Китаї

Високий ризик: 10

Китай досі залишається другою за потужністю економікою світу. Однак аналітики The Economist побоюються, що буде зі світовою економікою в разі, якщо стрімке економічне зростання в КНР припиниться.

Насторожує й те, що в Піднебесній зростає показник державного боргу, який може спричинити світову фінансову кризу.

Читайте також: Чекати лишилося недовго: Чому світ наближається до нової фінансової кризи

Висновок: Якщо китайський уряд не зможе забезпечити зростаня економіки, це призведе до значно нижчих світових цін на сировинні товари, особливо на метали. Особливо це може зачепити країни Латинської Америки, Близького Сходу та Африки на південь від Сахари, які отримали вигоду від попереднього китайського буму.

Зростання державного боргу КНР відносно ВВП


7. Масштабные бойові дії на Корейському півострові

Високий ризик: 10

Прогресс КНДР в розробці ядерної зброї та балістичних ракет, які можуть досягати території США, підвищує ступінь глобального ризику через конфлікт, що триває близько 60 років.

Читайте також: КНДР запустила ракету на шалену вистоту 4500 кілометрів. Вона долетить до всіх штатів США

Президент США Дональд Трамп почав “мірятися” з лідером КНДР ядерними кнопками, тож світ застиг в чеканні. Частина американських політиків закликає Трампа вдарити по Північній Кореї “превентивно”. Це може абсолютно знищити Корею та Японію.

Висновок: позиція США коливається найбільше - від агресії до стримування. Але ризик нападу США на КНДР існує, тож це може бути дуже небезпечно для світу.


8. Пряма конфронтація на Близькому Сході

Високий ризик: 10

Давня вороженеча між Саудівською Аравією та Іраном загострилася під час війни в Сирії та Ємені, королівство також організувало блокаду Катару.

“Перцю” до непростої ситуації додає поведінка США. За часів Обами вдалося досгнути дипломатичної згоди з Іраном, відновити вплив у регіоні та укласти ядерну угоду. Однак Трамп односторонніми санкціями ризикує розпалити напруженість в регіоні.

Висновок: В найгіршому випадку протистояння між різними гравцями переросте в збройний конфлікт, буде перекритий Ормузький залив. Тож постачання нафти скоротиться, а зростання цін на неї сильно вдарить по світовій економіці.


9. Різке здешевлення нафти

Середній ризик: 9

Таке може трапитися, якщо зірветься угода ОПЕК+. Договір ОПЕК та Росії щодо обмеження нафтопродуктів діє до кінця 2018 року, виходити з угоди сторони обіцяють поступово. Але в разі зростання політичної напруженості в Перській затоці, учасники угоди можуть припинити працювати разом, щоб  збалансувати ринок нафти.

Висновок: лише відновившись після 2016 року світові ціни на нафту можуть різко обвалитися після збільшення виробництва сирої нафти. Розвиткові країни на кшталт Анголи та Нігерії можуть зіткнутися з серйозним борговим навантаженням та політичною нестабільністю.

null


10. Країни вийдуть із єврозони

Відносно низький ризик: 5

Все ще існує ризик виходу Греції з єврозони в середньостроковій перспективі, економічні проблеми в Італії та відсутность структурних реформ в цій країні з часом також можуть спровокувати спроби покинути блок.

Висновок: світова економіка від виходу країн із зони євро дестабілізується. Країни, що залишатимуть зону, зазнають великої девальвації валюти та не зможуть обслуговувати борги в євро. Банки матимуть величезні збитки через портфелі державних зобов'язань. А це може спричинити значний спад глобальної економіки та світову кризу.


 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
17:20
Радослав Сікорський
Чеська ініціатива: у Польщі заявили, що транспортування снарядів для України вже організовують
17:04
ЗСУ, мобілізація
Комітет ВР пропонує, аби українці за кордоном не могли оформити закордонний паспорт без військового обліку
17:03
Луїс Ґоссетт-молодший
У віці 87 років помер перший темношкірий володар премії "Оскар" Луїс Ґоссетт-молодший
16:58
Крістіан Шевченко
"Було архіскладно": тренер розповів про адаптацію сина Шевченка в юнацькій збірній України
16:57
Зеленський з Гостомеля звернувся до українців
Путін віддасть всі території, якщо Україна вийде на лінію 2022 року, - Зеленський
16:55
На фото: Eurovision Village у Folkets Park
Євробачення-2024: Швеція посилить заходи безпеки через війну Ізраїлю з ХАМАС
16:52
закордонний паспорт
З 1 квітня в Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта
16:44
міни, замінований пляж
Україна працює над розробкою системи розмінування з використанням ШІ: що відомо
16:42
"Розплата невідворотна": росіяни поширюють фото нібито марок Укрпошти з зображенням палаючого "Крокус Сіті Холу"
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
Більше новин