"Помремо або станемо неважливими": останнє попередження Стівена Гокінга

Марія Гурська
16 жовтня, 2018 вiвторок
20:00

Стівен Хокінг про "надлюдей" та небезпеку генної інженерії, яка колись обернеться проти населення планети Земля

Уявіть себе - звичайну людину - у світі, де нікого не здивуєш просунутою генною інженерією та людьми, яких сьогодні ми можемо бачити хіба що у фантастичних фільмах. Вони сильніші, розумніші, захищені від більшості хвороб і ліпші у безлічі інших аспектів.

Ви не можете з ними конкурувати просто тому, що у них краща ДНК. Це як нові смартфони: чим далі, тим у них більше функцій і можливостей, а попередні моделі безумовно застарівають і виходять із вжитку. Тож чи знайдеться у новому світі "суперлюдей" місце для "застарілих моделей" -  звичайних та недосконалих людей, як ми з вами?

Саме через це питання всесвітньо відомий фізик Стівен Хокінг, нехай і посмернтно, але повернувся в центр уваги. В його останній книзі "Короткі відповіді на великі питання", яку завершили його діти та колеги, він пророкує людству сучасного типу вимирання та витіснення "надлюдьми", адже генна інженерія неминуче змінить траєкторію еволюції людини.

"Зараз ми вступаємо в нову фазу того, що можна назвати еволюцією саморозвитку, в якій ми зможемо змінити і поліпшити нашу ДНК", - пише Хокінг. "Ми зараз написали ДНК, а отже прочитали "книгу життя", щоб вносити виправлення".

В книзі Хокінг передбачає, що багаті люди незабаром зможуть обирати редагування власної і ДНК своїх дітей, щоб створювати "надлюдей", які довше житимуть, будуть краще захищені від хвороб, матимуть вищі інтелектуальні показники та кращу пам'ять.

За його словами, добрі наміри таких генетичних досліджень врешті будуть спотворені: люди почнуть змінювати людей, щоб жити довше, бути розумнішими або бути більш агресивними і небезпечними.

"Я впевнений, що на протязі цього століття люди дізнаються, як модіфікуваті інтелект та інстинкти, такі як агресія", - пише Хокінг. На думку науковця, закони будуть на боці "звичайних людей" і протистоятимуть подібним модифікаціям, але люди не зможуть опиратися спокусі поліпшити себе.

"Як тільки такі суперлюди з'являться, будуть серйозні політичні проблеми з непокращеними людьми, які не зможуть конкурувати", - писав Хокінг. "Імовірно, вони помруть або стануть неважливими".

Читайте також: Геній, який 50 років обдурював смерть. Що треба знати про Стівена Гокінга 

І хоча, як пише Business Insider, таке передбачення Хокінга можна назвати дещо "панікерським", серед науковців вже багато років обговорюють майбутнє використання технології CRISPR, зокрема етичні аспекти питання. Наприклад, наукова спільнота частково розділяє побоювання щодо того, як генетичні зміни спровокують появу "дітей-конструкторів", тощо.

Але до появи "надлюдей" сучасній науці ще дуже далеко. До того ж, "прокачані" Homo sapiens, на думку Хокінга, не є першими у черзі на знищення людства і усього живого на Землі.

Читайте такожВсі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це

Наприклад, фізик неодноразово застерігав про небезпеку просунутого штучного інтелекту з цілями, які йдуть у розріз із інтересами людини. Або ж нас усіх просто знищить якась планетарна катастрофа ще до того, як люди побудують собі "космічний ковчег" чи переїдуть на іншу планету.

Як це - змінювати геном людини

Для початку варто нагадати, що наш генотип (не плутати з генофондом, який характеризує вид, а не певну особину) - це сукупність всіх генів організму, які є його спадкової основою та обумовлює наші індивідуальні риси та характеристики. Геном називають окремий відрізок ДНК, що відповiдає за певну рису.

Технологія CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats є біологічною системою для зміни ДНК, що базується на імунній системі бактерій.

Коли вірус атакує бактерію, та виробляє генетичний матеріал, відповідний генетичній послідовності нападника. Він у поєднанні з ключовим білком Cas9 може прикріпитися до ДНК вірусу, зламати його генетичний код і нейтралізувати вірус.

Читайте також: Вчені вперше "вирізали" ген смертельної хвороби. Чому це стало сенсацією

Все це можна порівняти із роботою антивірусів на комп'ютерах: у них є база даних фрагментів вірусів, і з нею вони виявляють шкідливі програми.

Цю ж схему науковці вчаться використовувати, щоб змінювати ДНК на свій розсуд: наприклад,  видаляти або виправляти ділянки шкідливі чи непотрібні дялянки або ж додавати нові елементи.

Цей процес настільки точний, що вчені можуть перебрати мільярди хімічних комбінацій – складових ДНК клітини, – щоб внести в генетичний код якусь конкретну ключову зміну.

Де зараз науковці

Наразі потужності вчених націлені здебільшого на боротьбу із хворобами. Для цього вони експериментують з редагуванням геному на тваринах, а подекуди вже і втручаються у ДНК людини.

Наприклад, ще 2017 року в Каліфорнії 44-річний Брайан Мадо вперше в історії піддався такому редагуванню, щоб вилікуватися від розладу обміну речовин, відомого як синдром Хантера. Тоді науковці за допомогою спеціальних вірусів доставили в його організм мільярди "правильних" копій гена, який у Брайана містить мутацію.

На сьогодні існує близько 2700 клінічних випробувань з втручанням у геном, зокрема з метою боротьби з такими різноманітними захворюваннями, як рак, м'язова дистрофія і серповидноклітинна анемія.

Багато і вчених, які працюють над пошуком генетичних рішень не лише хвороб. Наприклад печерні рибки можуть допомогти людям економити час на сні: сліпі тетри Astyanax mexicanus з печер Мексики і півдня США  сплять всього по дві години на добу, і при цьому можуть жити до 30 років. Вчені вивчають їх, щоб зрозуміти механізми сну в людей, і, можливо, змусити нас висипатися за меншу кількість годин.

За допомогою гризунів вчені будуть намагатися обдурити смерть: голі землекопи живуть незвично довго для ссавців свого розміру, майже не відчувають болю, стійкі до раку, а також здатні затримувати дихання на 18 хвилин, тож давно привертають увагу вчених, які працюють над загадкою старіння.

Проблеми етики

Більшість етичних проблем пов'язана з редагуванням генів в яйцеклітинах чи спермі, а не з редагуванням генів у дорослих організмах. Це можна використовувати для боротьби зі спадковими хворобами, але також підвищує ймовірність впливати на інші риси, наприклад колір очей, волосся, зріст (згадаємо про вище зазначених дітей- конструкторів).

З цієї причини генетичне редагування рослин, тварин і людей надзвичайно жорстко контролюється в країнах Європи, в той час як в США дещо пом'якшені правила дозволили провести деякі клінічні випробування.

А от організація  ЮНЕСКО взагвлі закликає заборонити використання інструментів редагування генів, таких як CRISPR Cas9, для зміни генетичного коду людини.

Китай наразі очолює світовий рейтинг з редагування генів. Раніше там схвалили клінічні випробування за участю 300 пацієнтів, на яких використають CRISPR-Cas9 для лікування ряду хвороб. Вчені в Китаї також вже використовували цю техніку для лікування 86 пацієнтів, які страждають на рак і ВІЛ.

Також нещодавно стали відомі результати цікавого генетичного експерименту китайських вчених: вони створили пару самців-мишей, які самотужки (без участі самки) змогли виносити і народити дитинча. Аналогічні дослідження проводилися і на самках.

Китайський уряд приділяє першочергову увагу редагуванню генів в рамках свого останнього п'ятирічного плану, в ході якого на дані будуть досліджені мільярди доларів.

До "генетичних перегонів", зокрема на людях приєднується і Японія: експертна комісія при Міністерстві охорони здоров'я і науки Японії випустила правила з проведення експериментів по редагуванню людських ембріонів у лабораторії, тобто їх легалізувала.

 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
12:18
OPINION
Костянтин Жеваго
Потрібно скорочення функцій, а не міністерств
12:16
США Японія
США та Японія підготували проєкт резолюції Радбезу ООН щодо заборони на розміщення ядерної зброї у космосі
12:14
фейкові новини, fake news
Зеленський критикує "президентські вибори" в РФ, але "скасував" українські: добірка фейків та маніпуляцій світових ЗМІ за 19 березня
12:08
Бюро економбезпеки пропонує запровадити санкції проти 23 юросіб, пов'язаних з РФ і Білоруссю
У результаті протестів фермерів ЄС вводить мито на зерно з РФ та Білорусі, - FT
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
Більше новин